Odeæa i obuæa koja misli

Started by Bred, 22-08-2006, 15:08:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Najpoznatiji svetski modni dizajneri i brendovi poslednjih godina dobijaju konkurenciju - u in¾enjerima! „Pametna odeæa“ ili „i-vear“ je obièan odevni predmet sa ugraðenim elektronskim ureðajem koji mo¾e sva¹ta da radi i koji postaje sve popularniji.

Za manje od jedne decenije ova mlada industrija imaæe prihode koji æe se meriti milijardama dolara, smatraju ekonomisti.

„Pametna odeæa“ je poslednjih godinu-dve sve popularnija u svetu. I to ne samo meðu mladima, veæ i meðu onima koji shvataju da njeno vreme tek dolazi. Ona mo¾e da slu¾i za zabavu, ali i da vam spase ¾ivot ukoliko vam ureðaj u jakni izmeri kritiène vitalne znake.

- Pametna odeæa ne mora samo da sadr¾i ureðaje, veæ i „pametne“ materijale. Tako æe, na primer, odeæa koja spreèava neprijatne mirise tela ili koja sama emituje prijatan miris uskoro biti dostupna svima - ka¾e dr Marsi Kunc sa Univerziteta Alabama.

©irom sveta veæ nièu kompanije koje se bave ovom vrstom „mode“. Jedna od njih je britanska firma „Elektroteks“ koja proizvodi pantalone sa ugraðenom tastaturom ili kravatu koja mo¾e da funkcioni¹e kao be¾ièni kompjuterski mi¹.

Meðutim, glavni proizvoðaè ovakve odeæe biæe Ju¾na Koreja. Ta dr¾ava je veæ va¾an svetski igraè u proizvodnji obiène odeæe i obuæe i sada poku¹ava da se dodatno nametne. I sama korejska vlada u dogovoru sa kompanijama poma¾e razvoj novih tehnologija za proizvodnju „pametne odeæe“.

Korejska vlada je veæ izraèunala da æe prihodi na svetskom tr¾i¹tu od ove mlade grane proizvodnje iznositi oko sedam milijardi dolara godi¹nje 2014. Ova tehnologija æe imati veliki uticaj na na¹ svakodnevni ¾ivot. Mobilni telefon biæe integrisan u kragnu od jakne, MP3 plejer æe biti sme¹ten u na¹im pantalonama, a odeæa æe istovremeno da brine i o na¹em zdravlju, mereæi ne samo spoljne uslove, veæ i parametre na¹eg organizma, koje æe po potrebi moæi da po¹alje be¾iènom tehnologijom u najbli¾u bolnicu i tako alarmira Hitnu pomoæ. Za nju vam verovatno neæe trebati baterije veæ æe koristiti solarnu energiju.

J. Tu¹up
blic