Potvrda presude za aferu "zozovaèa"

Started by Bred, 04-07-2008, 15:57:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Vrhovni sud odbio je zahteve za ispitivanje zakonitosti pravosna¾nih presuda koje su podneli branioci trojice osuðenih u sluèaju "zozovaèa" za masovno trovanje.

Oni su pravosna¾no osuðeni pred Okru¾nim sudom u Ni¹u i Vrhovnim sudom Srbije zbog uèe¹æa u proizvodnji i prodaji rakije od koje je otrovano 56, a preminulo 43 ljudi. Kako se navodi u saop¹tenju Vrhovnog suda, odbijene su ¾albe osuðenih Miroslava ®ivadinoviæa, Anðelka Biteviæa i Miladina Rajiæa.

®ivadinoviæ je za te¹ko delo protiv zdravlja ljudi, odnosno za proizvodnju otrovne rakije, osuðen na 12 godina zatvora.

Biteviæ je za te¹ko delo protiv op¹te bezbednosti, odnosno za prodaju metil alkohola od kojeg je pravljena rakija, osuðen na ¹est godina. Radiæ je zbog kr¹enja Zakona o proizvodnji i prometu otrovnih materija ka¾njen sa ¹est meseci zatvora.

Proces protiv njih trojice trajao je devet godina. Vrhovni sud Srbije je 5. jula 2007. godine izrekao presude koje su danas potvrðene.

Na prvom suðenju pred ni¹kim Okru¾nim sudom ®ivadinoviæ je osuðen na 15 godina zatvora, dok su Biteviæ i Radiæ osloboðeni. Tu presudu oborio je Vrhovni sud Srbije u novembru 2005. godine.

Biteviæ je, posle prvog suðenja, optu¾en da je podmitio ni¹kog sudiju Stojadina Jovanoviæa, koji je vodio proces, pokloniv¹i mu stan u Budvi vredan 36.800 evra.

Novi proces pred ni¹kim Okru¾nim sudom vodio je sudija Milan Nikoliæ.

U ponovljenom postupku ®ivadinoviæ je ponovo osuðen na 15 godina zatvora, a Biteviæ na devet godina. Radiæ je tada osuðen na godinu i po.

Meðutim, posle ¾albi branilaca, Vrhovni sud im je ubla¾io presude. ®ivadinoviæ je tako osuðen na 12 godina, Biteviæ na ¹est godina, a Radiæ na ¹est meseci zatvora.

Postupak protiv Biteviæa i Jovanoviæa zbog davanja, odnosno primanja mita, i dalje traje.

b92