Veæina Rusa je pro-EU orijentacije

Started by Bred, 04-07-2008, 16:10:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet, Tanjug
Moskva, Brisel -- 36 odsto Rusa smatra da njihova zemlja treba da uðe u EU, zakljuèak ankete uoèi dana¹njeg poèetka pregovora o novom sporazumu o partnerstvu Moskve sa Briselom.

U isto vreme, 33 odsto anketiranih u istra¾ivanju Sveruskog centra za prouèavanje javnog mnjenja, na ujedinjenje sa EU gleda sa veæom rezervom, smatrajuæi da Rusiji nije potrebno da se prikljuèuje Uniji, ali da mora da odr¾ava partnerske odnose sa njenim èlanicama.

Oko 17 odsto Rusa je uvereno da nema smisla da Rusija te¾i ujedinjenju sa Evropom, jer neæi imati status ravnopravnog partnera, dok 14 odsto anketiranih nije imalo precizan stav o tom pitanju.

Pregovori Rusija-EU

Prva runda pregovora o novom sporazumu o saradnji izmeðu Rusije i Evropske unije odr¾ana je u Briselu, a sagovornici su se saglasili da je bila konstruktivna.

Rusku delegaciju je na pregovorima predvodio stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Èi¾ov. Delegaciju EU je predvodio generalni direktor Direktorata za spoljne odnose Eneko Landaburu.

Osnovne teme pregovora bile su politièki dijalog, trgovina, energetika, bezbednost, kultura i istra¾ivanje, javila je agencija RIA Novosti. Naredna runda pregovora odr¾aæe se u septembru.
Kao osnovni pravac saradnje Rusije i EU, 27 odsto Rusa je navelo produbljivanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, a skoro isto toliko (24 procenata) ukazuje da Rusija mora da jaèa svoje pozicije na evropskom energetskom tr¾i¹tu.

Agencija Itar Tas prenosi da je anketa pokazala da Rusi nemaju konkretan stav o mestu koje Rusija zauzima u savremenom svetu, tako da 45 procenata respondenata smatra da je njihova zemlja deo Evrope i da su njihove sudbine tesno povezane, a ne¹to manje (42 odsto) je mi¹ljenja da je Rusija posebna evroazijska civilizacija i da æe ubuduæe centar njenih interesovanja da se seli na Istok.

b92