Da li se farmacija zavrsava na prepisivanje?

Started by zelena suza, 03-07-2008, 17:04:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bla_bla_blaaaa

Ne ne! Gresis!
Ja samo ne razumem sta zelena suza tacno zeli.Prvo joj je krivo sto se prepisuje, onda i sama kaze da je lako naucila testove iz biosa.Pa onda je kao farmaceutima lakse, Vlada daje teze testove biohemicarima.Pa svakom je svoje najteze.
Ako vec toliko zeli da se bori protiv prepisivanja, sto je ucila onda sa tih testova, sto nije kao neki koji su polagali u januaru ucila celu knjigu(kao sto sam ja npr!)

PS a iz kakve ja to sredine dolazim?...Ne sigurno iz neke gde je pola generacije imalo 40 bodova iz skole, a onda popadalo na prijemnom. :wink:
uostalom ne zelim da se svadjam sa vama...Zivite, ucite, polazite kako hocete, ne zanima me.cao  :wave:

vestac

Quote from: Bla_bla_blaaaa on 06-07-2008, 17:08:12
Ne ne! Gresis!
Ja samo ne razumem sta zelena suza tacno zeli.Prvo joj je krivo sto se prepisuje, onda i sama kaze da je lako naucila testove iz biosa.Pa onda je kao farmaceutima lakse, Vlada daje teze testove biohemicarima.Pa svakom je svoje najteze.
Ako vec toliko zeli da se bori protiv prepisivanja, sto je ucila onda sa tih testova, sto nije kao neki koji su polagali u januaru ucila celu knjigu(kao sto sam ja npr!)
uostalom ne zelim da se svadjam sa vama...Zivite, ucite, polazite kako hocete, ne zanima me.cao  :wave:

Nisi citala dobro. onih nekoliko bundzija su govorili o tome da su ljudi tolike lenstine da nauce i to malo vec i to prepisu. A ti konkretno sama znas kako je bilo u srednjoj skoli i kako ste skakali kad neko lakse ili na neki neposten nacin dodje do ocene. Ili treba da te podsetim?

zerocool

Ako vam smeta prepisivanje, napisite konkretno kako, gde, sta, a znajuci da profesori posecuju forum, oni ce vec neke stvari promeniti, a mozda i nece.
U svakom slucaju, nemojte da gubite zivce i mozak na pocetku faxa, kasnije tek idu ozbiljnije stvari, a sad se ucite da drzite epruvete, a da ih ne slomite. Nemojte da prozivate nekog da mu treba vise vremena da nauci nesto(u prevodu da je glup), jer najlakse i najbrze se buba, a neko mora sebi da razjasni neke stvari i pravi mape uma. Tek cete shvatiti sta je fakultet, sta su muljaze i sta su ozbiljni predmeti, a najvise koliko ljudi mogu da budu djubrad, a to obicno nisu ti koji prepisuju, jer su ti voljni da predaju puskice nekom sledecem  :cvet

anakin

Slazem se sa Manojlom da je starijim studentima mnogo teze mada to nije tema i ne znam zasto se svadjate ali svakako ne podnosim nepravdu pa neka sam Kalimero. Ja sam rekla sta mislim a vidim da se niko ne slaze ali ja za razliku od vas nikog ne vredjam i postujem tudje misljenje. Samo jos nesto, ne radi se samo o tome da li je neko naucio 2 knjige ili 2 testa. Ja cu rado pomoci svakome ko mi zatrazi da se setim nekog testa, objasnim..ako ce se taj neko barem potruditi da nauci ta pitanja jer to nije prepisivanje to je olaksavanje al je bezobrazluk PREPISATI to isto.

vestac

To upravo mlade dame bla bla i sanja rade. Time direktno pokazuju koliki su napor ulozile na polaganje ispita. Kazem, ovde sam slucajno ali mi deluje prilicno zanimljiva ta transformacija i nagle promene stavova. a ti kolega (ako mogu tako da te nazovem) si potpuno u pravu. prepisivanje je ok i nije strano nikome od nas (ni meni nije bilo).samo smatram da covek mora imati bar neku granicu u svemu tome a pogotovu da ako to radi ne proziva druge da su glupi i nesposobni. u stvari mislim da je ove dve ili tri koleginice koje su ustale protiv prepisivanja to i iziritiralo i umesto da na forumu gde bi se trebali okupljati akademski gradjani naisle su na jos jacu osudu i sto je najgore prozivke najprizemnijeg karaktera sto je stvarno zabrinjavajuce.

Quote from: anakin on 06-07-2008, 17:51:24
Slazem se sa Manojlom da je starijim studentima mnogo teze mada to nije tema i ne znam zasto se svadjate ali svakako ne podnosim nepravdu pa neka sam Kalimero. Ja sam rekla sta mislim a vidim da se niko ne slaze ali ja za razliku od vas nikog ne vredjam i postujem tudje misljenje. Samo jos nesto, ne radi se samo o tome da li je neko naucio 2 knjige ili 2 testa. Ja cu rado pomoci svakome ko mi zatrazi da se setim nekog testa, objasnim..ako ce se taj neko barem potruditi da nauci ta pitanja jer to nije prepisivanje to je olaksavanje al je bezobrazluk PREPISATI to isto.

Bezobrazluka ce uvek biti a u sustini najgore ces proci od bla bla i njoj slicnih. Ko zna, mozda sa njom sedis u kaficu i ne znas kakva je u sustini.to je tragedija.

anakin

Moje je da se trudim da budem bolja od ostalih i radim na sebi. Nisam isfrustrirana vec vise zabrinuta jer mi treba sutra da budemo odgovorni za neciji zivot a ti koji prepisuju svakako nisu i nece biti odgovorni ljudi. To je porazavajuce.

vestac

Quote from: anakin on 06-07-2008, 18:06:14
Moje je da se trudim da budem bolja od ostalih i radim na sebi. Nisam isfrustrirana vec vise zabrinuta jer mi treba sutra da budemo odgovorni za neciji zivot a ti koji prepisuju svakako nisu i nece biti odgovorni ljudi. To je porazavajuce.

Ja ti mogu ispricati samo ISTINITU pricu iz SAD. Momak koji je tek zavrsio farmaciju u Chikagu je konkurisao za rad u apoteci u Sinsinatiju (Ohajo). Na razgovoru su ga pitali razna pitanja i izmedju ostalog da li je nekada PRIVODJEN U POLICIJU.On je rekao ne. Primljen je i otpusten posle 3 dana jer su proverili i ujstanovili da je jednom priveden i istina, slucajno.to je bilo 5 godina ranije u nekoj raciji u nekom lokalu u cikagu i pusten je ali je ostalo zavedeno. on je pitao poslodavca zasto ga otpustaju kad nije osudjivan a poslodavac mu je rekao-LAGALI STE, gospodine i takvima nije mesto u nasoj apoteci.zbog podnosenja netacnih podataka je izgubio licencu na tri godine. Tako da eto, znas sta ti je ciniti.samo napred i svojim putem.

I ovde si se verovatno prvi put srela sa najgorim vidom nasilja a to je verbalno nasilje.Sutra na poslu te niko nece tuci ali ljudi pribegavaju (a pogotovu zene) verbalnom nasilju, kad su u grupi ili (kao sto je ovde slucaj) kada su anonimne.tako da ti je ovo dobro iskustvo da znas kako mozes sutra da prodjes na poslu.bla bla i njoj slicne ce sutra obezvredjivati i tvoj rad kao sto sad obezvredjuju tvoj trud.ali kad neko sutra bude njihov rad obezvredio setice se itekako da je taj ili ta prepisivala, vukla bubice, varala i tako to. tad ce im te stvari biti daleko od simpaticnog.

AnaCrvena

Quote from: zelena suza on 06-07-2008, 15:48:57
Quote from: manojlo88 on 06-07-2008, 15:09:12
mane... Ono sto je bitno jeste da ovaj fakultet niko nije zavrsio bez muke,i to velike, a sigurno ga nece ni zavrsiti u narednih puuno godina

Ne znam za tebe, ali meni nije bio preteran intelektualni napor da naucim dva od moguca dva testa iz biologije kao sto mi nece biti problem da naucim cetiri od cetiri testa iz fizike.  :K
A slajdici iz analiticke su tek bili boza.  :>
pitacu te za par godinica sta ti je sve "boza" za ucenje...iako ce vama,"bolonjcima" sigurno biti lakse nego nama po starom programu,ne verujem da ces moci da kazes da je bilo sta boza...(i to lakse,mislim pre svega u smislu opustenije,neces imati pritisak uguravanja u glavu gomile informacija odjednom,nego malo po malo). kako god,i meni je bila boza analiticka,iako nisu bili samo slajdici,o biologiji da i ne govorim... :lol:
ali,kad stignes negde do trece godine,pa svaki prosecan ispit postane velicine organske II,a ti si sve umorniji/a,sve ti je teze da sedis nad knjigom po ceo dan(i noc)...stvarno ne mogu da kazem da mi je studiranje farmacije opustencija i laganica...da,neko prodje lakse neki ispit...ali,kao sto neko rece,sto ne nauci tad,sacekace ga vec negde,ne brinem se!(ja sam,npr lako polozila fiziologiju,ne prepisivala,imala srece,ali cu je morati obnoviti kad budem ucila farmakologiju,itekako!)
i ovo ne govorim iz pozicije vecitog studenta,niti sam nesto ogorcena i razocarana,niti mi je studiranje mucenje,ali kad me neko pita: "je l' teska farmacija?" ja kazem JESTE!ali je lepa,i kad bih sa ovom pamecu ponovo birala,opet bih je odabrala!
o rasulu i neorganizaciji koje vlada na vecini drugih fakulteta necu ni da govorim...o polaganju na bubicu,da drugi polaze za tebe,da ucis iz skripte od 6 strana i to zoves ispitom...na nasem FARMA TREND-u(zovi ga kako hoces) se to nece desiti,sigurna sam,ni po starom,ni po bolonji!a ako neko naumi da zavrsi na prepisivanje-nek' mu je sa srecom!polozice tako  mozda par ispita,ali sto ne plati na mostu,platice na cupriji,sto kaze nas narod!

ssanja88

ja nisam imala nameru nikoga da omalovazavam..samo taj neko pokusava da kaze da je svaki ispit bilo moguce prepisati,i tako doci do kraja ove godine....samim tim pokusava sav nas rad da omalovazava,sto me je jednostavno iziritiralo...
da,prepisvanja ima,ali mislim da nije moguce nije jedan ispit poloziti oslanjajuci se samo na to,i daleko od toga da se tako moze dati ova a ni bilo koja druga godina...
no,dobro,ova rasprava je ionako uzaludna...

vestac

Quote from: ssanja88 on 06-07-2008, 18:37:44
ja nisam imala nameru nikoga da omalovazavam..samo taj neko pokusava da kaze da je svaki ispit bilo moguce prepisati,i tako doci do kraja ove godine....samim tim pokusava sav nas rad da omalovazava,sto me je jednostavno iziritiralo...
da,prepisvanja ima,ali mislim da nije moguce nije jedan ispit poloziti oslanjajuci se samo na to,i daleko od toga da se tako moze dati ova a ni bilo koja druga godina...
no,dobro,ova rasprava je ionako uzaludna...

Necu da se mesam ali smatram da neko u 20 godina kada nesto kaze, verovatno ima dobar razlog sto to kaze i da nema razloga da laze. I vi umesto da ste doticnog zamolili za argumentaciju vi ste ga napali.i jos prozvali da je glup.  :shock

Quote from: manojlo88 on 06-07-2008, 16:40:45
Jos ovo i temu napustam: Pa za mene je bio intelektualni napor poloziti te ispite jer sam ih polozio kad je za to bilo vreme naucivsi celu knjigu iz fizike i jos vise iz biologije... I zbog toga se ne zalim, niti cu ikada, drago mi je jer znam da sam zasluzio to sto sam dobio... A to sto ces ti nauciti dva testa,a ne dve knjige, mene savrseno ne zanima niti ce me ikad zanimati jer ces nekad ti imati problem sa tim a ne ja (kada budes govorio o "natrijumu koji isparava")... E tad ces pricati o birou i onima koji se "provlace"...

Ja ti garantujem da bih ja sutra kada bih birao saradnika na poslu pre izabrao nekog ko se provlacio ali sa mukom pa neka mu i kamen isparava nego nekog ko zatvara oci i nista ga ne zanima. takvi nisu za TIM  a farmacija je timski posao.zahteva jedinstvo a gde ima takvih kao ti, koje ne zanima sopstveno okruzenje sada na faxu, nece ga zanimati ni sutra na poslu. shvati ovo kao dobronamernu kritiku nekog ko je izlizao kilometre recepture.

Wlada

QuoteJa ti garantujem da bih ja sutra kada bih birao saradnika na poslu pre izabrao nekog ko se provlacio ali sa mukom pa neka mu i kamen isparava nego nekog ko zatvara oci i nista ga ne zanima. takvi nisu za TIM  a farmacija je timski posao.zahteva jedinstvo a gde ima takvih kao ti, koje ne zanima sopstveno okruzenje sada na faxu, nece ga zanimati ni sutra na poslu. shvati ovo kao dobronamernu kritiku nekog ko je izlizao kilometre recepture.

Прво, "они који се провлаче" то никада не раде са муком. Провлачење служи да се човек НЕ мучи, или ја опет не живим у истој држави са осталима?
Друго, "они који се провлаче са муком" никако нису антагонисти оних "који затварају очи и ништа их не занима", па не видим сврху поређења кога бисте пре изабрали за колегу (неко може да се провлачи а да затвара очи, и обратно).
Треће, муватори нису за тим, никакви, мучили се они или не, јер су такви тимови довели Србију и све њене јадне институције ту где су сад!
Четврто, из ваших постова се не даје закључити шта желите да кажете, или ја не знам да читам.Ви сте за "умерено" преписивање, а онда стајете на страну оних којима се свака помисао на то гади, а све са циљем... ваљда аргументоване дискусије.
Чланове форума сте пар пута увредили, и можда несвесно сами спровели "вербални атак" (колико год он био исказан културним начином) на некога кога у животу нисте видели (конкретно мислим на Бла бла блааа и сању). Таквим изјавама о људима које не познајете сте срозали своје исказе, макар у мојим очима, те нисте више компетентни да удељујете савете о понашању.
(не улазим у то како су се колегинице понеле према осталима, пошто оне не дају другима савете)

Добронамерна критика: не потежите искуство пре него што докажете своје способности, јер ће се учинити да вам је искуство веће од умећа, а то не мора да буде позитивно.

Пуно уважавања за излизане километарске рецептуре, ауторитет се другачије стиче.

Wiseguy

Eeee, dragi kolega zelena suzo, pre svega, kardinalna je gre¹ka ¹to si napisao ovaj post o boza testovima. Jer, da ti ka¾em ja jednu stvar, prvo, kad sam uèio biologiju za januarski rok, nisam znao danima na koja se vrata izlazi iz mog stana, a kamoli iz zgrade. Kad sam je polo¾io u istom tom januarskom roku, bio sam sreæan kao kuèence i krajnje ispunjen. Ucio sam iz knjiga, i to detaljno, a kad su ponovili testove u jednom od rokova, nisam iza¹ao na forum da pljujem po fakultetu i anonimnim pojedincima ¹to je to tako. Drugo, ista situacija i sa fizikom koju sam dao u januaru. Treæe, kad sam na samom kraju januarskog roka, nakon ¹to sam dao sve ostale ispite, pao anatomiju koja se tako lako prepisuje, kao ¹to ti ka¾e¹, samo zato ¹to se asistentkinji uèinilo da sam se polu-okrenuo, a i da obore nekog zbog toga da ih ne bije glas da su popustljivi, nisam iza¹ao na forum da pljujem po fakultetu i anonimnim pojedincima, nego sam iza¹ao u aprilu i dao taj ispit. Hoæu reæi, svaka moja ocena je zaslu¾ena, a i mnogih drugih ljudi ovde. Ru¾no je ¹to dozvoljava¹ sebi da generalizuje¹ stvari i stavlja¹ sve ljude u isti ko¹. To ¹to ¾eli¹ da uradi¹, ti, i oni koji te ovde podr¾avaju, ne radite na pravi naèin i na pravom mestu, kao ¹to su neki moji istomi¹ljenici veæ napisali.

Sa ovim narednim delom posta ne nameravam ni najmanje da ulazim u raspravu o tome koliko je te¾e ili lak¹e ovima ili onima, jer kad svi budemo studirali na oba programa, onda mo¾emo da se skupimo i polemi¹emo o tome do sutra. ©to se tièe starijih kolega koje pominju neke izuzetke (tipa koji ka¾u da natrijum isparava), ne mogu a da ne posumnjam u izvor tih informacija, odnosno da je to jo¹ jedna od faks-legendi. Takve informacije mogu da lansiraju ljudi koji ¾ele da jaz koji postoji izmeðu studenata starijih generacija i bolonjaca naèine jo¹ veæim. A mislim da to nije korisno ni za koga. U ostalom, èak i da je to taèno, neka se na ovaj post oglase i druge starije kolege, i neka ka¾u da li neko sa takvim znanjem mo¾e da zavr¹i ovaj fakultet. I jo¹ jedna stvar, kad veæ pominjete izuzetke (odnosi se na starije), okrenite se samo oko sebe i pogledajte koliko je ljudi koji su nekada tako ne¹to rekli oko vas. Sigurno je da ih ima. Ali ne, najbolje vi prihvatite sve ¹to vam prièaju zdravo za gotovo i ¹irite okolo negativnu energiju, koliko god to ¹to ste èuli zvuèi nenormalno.

Farmacija se ne zavr¹ava na prepisivanje. Èast izuzecima...

anakin

Pa njih dve su prve pocele da vredjaju one koji imaju drugacije misljenje. Procitaj pazljivo. I sve ste pretvorili u prepucavanje.

vestac

Quote from: Wlada on 06-07-2008, 19:22:17
QuoteJa ti garantujem da bih ja sutra kada bih birao saradnika na poslu pre izabrao nekog ko se provlacio ali sa mukom pa neka mu i kamen isparava nego nekog ko zatvara oci i nista ga ne zanima. takvi nisu za TIM  a farmacija je timski posao.zahteva jedinstvo a gde ima takvih kao ti, koje ne zanima sopstveno okruzenje sada na faxu, nece ga zanimati ni sutra na poslu. shvati ovo kao dobronamernu kritiku nekog ko je izlizao kilometre recepture.

Прво, "они који се провлаче" то никада не раде са муком. Провлачење служи да се човек НЕ мучи, или ја опет не живим у истој држави са осталима?
Друго, "они који се провлаче са муком" никако нису антагонисти оних "који затварају очи и ништа их не занима", па не видим сврху поређења кога бисте пре изабрали за колегу (неко може да се провлачи а да затвара очи, и обратно).
Треће, муватори нису за тим, никакви, мучили се они или не, јер су такви тимови довели Србију и све њене јадне институције ту где су сад!
Четврто, из ваших постова се не даје закључити шта желите да кажете, или ја не знам да читам.Ви сте за "умерено" преписивање, а онда стајете на страну оних којима се свака помисао на то гади, а све са циљем... ваљда аргументоване дискусије.
Чланове форума сте пар пута увредили, и можда несвесно сами спровели "вербални атак" (колико год он био исказан културним начином) на некога кога у животу нисте видели (конкретно мислим на Бла бла блааа и сању). Таквим изјавама о људима које не познајете сте срозали своје исказе, макар у мојим очима, те нисте више компетентни да удељујете савете о понашању.
(не улазим у то како су се колегинице понеле према осталима, пошто оне не дају другима савете)

Добронамерна критика: не потежите искуство пре него што докажете своје способности, јер ће се учинити да вам је искуство веће од умећа, а то не мора да буде позитивно.

Пуно уважавања за излизане километарске рецептуре, ауторитет се другачије стиче.

To sto je bla bla tvoja licna prijateljica ne daje ti za pravo da se zestis. Uostalom prosle godine si kukao samo tako hoces bi biti primljen na farmaciju. I da je bilo vise kecera koji su se rvanjem kao sto kazu na forumu otimali za svoj prepisivacki rad sa dezurnima,kliznuo bi ti samo tako ispod crte a danas bi  ponovo visio na forumu 'smernice za brucose' ako bi doisao i dotle.

Quote from: anakin on 06-07-2008, 19:51:11
Pa njih dve su prve pocele da vredjaju one koji imaju drugacije misljenje. Procitaj pazljivo. I sve ste pretvorili u prepucavanje.

Ne.oni su to pretvorili u psihologiju copora. Napadni usamljenog i ranjenog. I posle ce da se ljute. A na  zalost meni ne mogu kao tebi jer imam malo vise farmacije u glavi i prstima. I kolega Wlada bi ocigledno morao da shvati da je njegova uloga predstavnika godine (kako vidim) jednaka ulozi politickog komesara u partizanima.Agitacija radi popravljanja borbenog morala partizana. A to sto ce pola da izgine, nema veze.Moral u ceti-odlican