Za sve „bolonjce“ isti broj bodova za upis

Started by Bred, 05-07-2008, 14:50:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

NASTAVAK sa naslovne ...

Studenti koji su ¹kolske 2007/08. godine bili bruco¹i, da bi upisali narednu godinu studija, moraju da steknu 43 poena.
Izuzetak je generacija studenata koja je studije poèela ¹kolske 2006/07. godine i koja je pro¹le godine mogla da upi¹e drugu godinu studija sa 37 poena.
Studenti te generacije su, umesto da drugu godinu studija upi¹u sa obaveznih 60 poena, dobili 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.
O predlogu Univerziteta u Beogradu izjasniæe se senati svih univerziteta èlanova KONUS-a, nakon èega æe poèetkom septembra biti utvrðen jedinstven predlog.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=47931

Ivana_89

jel to 43 poena mininum za samofinansiranje?

Cecilly

Mislim da da, jer mi moramo da damo sve ispite, odnosno da skupimo 60 poena da bi ostali na budzetu.

anaj

mislim da ne moramo da damo sve ispite da bi bili na bud¾etu
cini mi se da nije bilo tako prosle godine

Kamicak

Ovo je smesno, jer se rusi osnovna postavka Bolonje,a to je da nema uslova. Sad imamo situaciju da se ispiti mogu prenositi, a najveci medju njima su iscepkani na 3 ili 4 dela i banja

Bred

jeste kamicak ali mislim da gotovo ne postoji fakultet u Srbiji na kojem za svaki predmet postoji tzv zavrsni ispit koji nasi studenti MORAJU da polazu bez obzira na prethodan broj sakupljenih poena ...

:wall:
:face:

Adonis_Vernalis

Da li se iko, posle bolonjske oluje, seca osnovnih postavki Bolonjske deklaracije? Ako ne, zasto ne? A ako da, koliko se secanje podudara sa stvarnoscu?

Bred

nema sta da se podudara ja davno rekoh da na nasem faxu nema ni b od bolonje ...

:wink:

_sanja_

ma daj, kod nas su bar neke stvari promenjene, ne moze sve odjednom, ali ide se napred! bez vezbi ne mozes na ispit, moras da skupis predispitne poene, imamo silne kolokvijume koji nas oslobadjaju dela gradiva... mi moramo izaci na zavrsni ispit, ali to mu dodje kao kolokvijum, ne polazes celo gradivo, vec npr. trecinu koja ti je ostala... pa sta je to nego bolonja... ne znam da li ste informisani kakva je situacija na pravnom, na ekonomiji... tamo se moze reci da nema ni B od bolonje...

Bred

ono sto ja znam , sanja, jeste da na veoma malom broju fakulteta postoji taj zavrsni ispit vec studenti mogu dobiti 6icu na osnovu poena skupljenih u toku godine, ko nije zadovoljan, radi taj zavrsni za vecu ocenu. Raspitajte se kako je i u RS.

Bezobzira koliko taj zavrsni ispit bio formalnost (mada ja nisam siguran ni da je bas tako al ajde ...) opet predstavlja stres i cimanje za studente ...

_sanja_

ja za to stvarno jos nisam cula, znam samo da toga 100% nema na pravima, ekonomiji, filoloskom, jer imam dosta drugarica sa tih fakulteta!  takodje na tim fakultetima nisu obavezne ni vezbe ni predavanja. ako ima fakulteta gde je prava bolonja onda svaka cast njima, ali ja jos za to nisam cula   :wink:     :happy:

Bred

zavisi sta podrazumevas pod terminom "prava bolonja"

a delimicno si i sama odgovorila-njima vezbe nisu obavezne i toi onda ne moze da se poredi sa nasim fakultetom ...

Poveæanje bodova za upis naredne godine studija
Autor: E.B. |
Univerzitet u Beogradu uputio je Ministarstvu prosvete predlog da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno poveæava.

Tako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena, rekla je prorektor za nastavu Neda Bokan.
Ona je kazala da se odgovor Ministarstva oèekuje u septembru, po¹to su tokom avgusta nadle¾ne slu¾be na odmoru. Bokan je navela da je Ministarstvu upuæen predlog koji je Senat Univerziteta u Beogradu usvojio u maju.
„Prema tom predlogu, studentima koji ¹kolske 2008/09. godine budu upisali prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija biæe potrebno 49 bodova“, kazala je Bokanova. Ona je dodala da studenti koji su ¹kolske 2007/08. godine bili bruco¹i da bi upisali narednu godinu studija moraju da steknu 43 poena.
„Izuzetak je generacija studenata koja je studije poèela ¹kolske 2006/07. godine i koja je pro¹le godine mogla da upi¹e drugu godinu studija sa 37 poena“, navela je Bokan.
Ona je podsetila da su studenti te generacije umesto da drugu godinu studija upi¹u sa obaveznih 60 poena, dobili 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.

blic

shiky

po njoj znaci mi mozemo da trosimo tih  23 boda kredita tokom studiranja?tj po njoj neko je npr mogao da potrosi svih 23 boda kredita u prvoj,i ostane na buzdetu,ali da cisti ispite tokom narednih godina?ili da npr postepeno koristi te poene i opet ostane na budzetu?pa kod nas nije bas tako...koliko se secam prosle godine je bilo da svaki fakultet odluci za sebe koliki broj poena je dozvoljen za upis na budzet..pretpostavljam da ce tako i ove..

Bred

nastavak sa naslovne ...

Kovaèeviæ je precizirao da se postepeno poveæanje broja bodova odnosi iskljuèivo na bud¾etske studente, po¹to je za samofinansirajuæe akademce zakonom utvrðeno da narednu godinu studija mogu upisati sa 37 bodova. On je naveo da je Ministarstvu prosvete upuæen predlog koji je Senat Univerziteta u Beogradu usvojio u maju, a taj dokument su prihvatili svi dr¾avni univerziteti u Srbiji.
Prema tom predlogu studenti koji su ¹kolske 2007/08. godine bili bruco¹i da bi upisali narednu godinu studija moraju da steknu 43 poena.
"Studentima koji ¹kolske 2008/09. godine upisuju prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija biæe potrebno 49 bodova", kazao je Kovaèeviæ. On je naveo da je izuzetak generacija studenata koja je studije poèela ¹kolske 2006/07. godine i koja je pro¹le godine mogla da upi¹e drugu godinu studija sa 37 poena. Kovaèeviæ je podsetio da su studenti te generacije umesto da drugu godinu studija upi¹u sa obaveznih 60 poena dobili 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.
"Mnogi su te bodove veæ iskoristili, a sada bi tim studentima trebalo da bude omoguæeno da dobiju jo¹ ¹est bodova kredita", dodao je on.
Rektor univerziteta u Beogradu je precizirao da æe, na primer, student koji je fakultet upisao 2006/07. godine i protekle ¹kolske godine potro¹io sva 23 boda kredita, treæu godinu studija moæi da upi¹e ako osvoji 54 poena

blic

Bred

Izvor: Blic
Usvojen predlog za poveæanje bodova za upis naredne godine studija

Rektorski savet Konferencije Univerziteta u Srbiji (KONUS) usvojio je na dana¹njoj sednici predlog da se postepeno poveæava broj bodova za upis naredne godine studija.

Predlog predviða da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno poveæava kako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija. Predlo¾eno je da student koji se finansira iz bud¾eta mo¾e da nastavi studije u tom statusu, ako u ¹kolskoj 2007/2008. godini ostvari najmanje 42 ESPB bodova, ako u ¹kolskoj 2008/2009. ostvari najmanje 48 bodova ili ako u ¹kolskoj 2009/2010. ostvari najmanje 54 ESPB bodova. Na sednici je predlo¾eno i da studenti koji su upisali studije po starom programu zavr¹e studije do 2011. godine, kao i da svi samofinansirajuæi studenti koji steknu akademske uslove preðu na bud¾etsko studiranje.

Ministar prosvete Srbije ®arko Obradoviæ rekao je da æe predlog Univerziteta u Beogradu resorno ministarstvo uputiti Skup¹tini Srbije na usvajanje kao izmenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u narednih nekoliko dana.
"U zavisnosti od tempa rada Vlade ili ako bude potrebno da se pojedini Senati Univerziteta izjasne naknadno o toj odluci. Preliminarno, ja sam inistirao na saglasnosti svih Univerziteta u Srbiji", naveo je on.
Obradoviæ je kazao da æe nastojati da predlog bude na dnevnom redu Vlade Srbije u èetvrtak, kako bi bio i na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skup¹tine Srbije.
"Mi poku¹avamo da kroz izmene i dopune ovog Zakona o visokom obrazovanju naðemo re¹enje za trenutnu situaciju i odgovor na stanje primene procesa Bolonjske deklaracije u Srbiji", rekao je Obradoviæ.
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ rekao je danas novinarima nakon sednice da je predlog definisan u saradnji sa studentima i da oèekuje da æe za èetiri godine biti napravljen odgovarajuæi sistem i programi.

blic

:news:
Studenti padaju godinu zbog obimnih predmeta
Autor: V. Dragiæ | Blic

Postepeno poveæavanje bodova za upis u narednu godinu fakulteta biæe regulisano zakonom, a ne uredbom kao ¹to je to bilo pro¹le godine, ¹to znaèi da æe svi fakulteti morati da se pridr¾avaju onog broja bodova koji je predlo¾en na pro¹lonedeljnoj sednici KONUS-a. Ukoliko se u Skup¹tini Srbije usvoje ove izmene Zakona o visokom obrazovanju, do 2010. godine svi studenti u Srbiji koji se finansiraju iz bud¾eta moæi æe u tom statusu da nastave studije ukoliko ostvare odreðen broj poena koji se neæe menjati od fakulteta do fakulteta.

Ako poslanici ne budu imali vremena da se bave izmenama Zakona o visokom obrazovanju, neki studenti moraæe da ostvare èak 60 bodova za upis naredne godine fakulteta, ali ukoliko se predlog Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) i Senata Univerziteta u Beogradu naðe u tom zakonu, svim studentima æe za upis godine na fakultetu biti potrebna 42 boda. Ministar prosvete Srbije ®arko Obradoviæ izjavio je juèe da ne oèekuje protivljenje poslanika u izmenama zakona i da veruje da æe one biti usvojene. On je agenciji Beta kazao da je veoma va¾no da se predlog izmena zakona ¹to pre naðe na dnevnom redu, jer se bli¾i oktobarski ispitni rok kada studenti mogu da steknu uslov za upis u narednu godinu.
- Pro¹le godine to pitanje je bilo odreðeno uredbom, a ove mora biti deo zakona. Ne verujem da mo¾emo imati problema u Skup¹tini sa stanovi¹ta usvajanja. Veæi problem je kako da to doðe na dnevni red. Ne zbog volje predsedavajuæe veæ zbog sada¹njeg rada Skup¹tine gde se dosta vremena tro¹i na poslovnièke odredbe - rekao je ministar.

Uslovi za upis

©k. god.       Min. bodova

2007/2008.         42

2008/2009.         48

2009/2010.         54

Re¹enje o postepenom poveæavanju broja bodova za upis naredne godine uslovljeno je procesom studiranja u Srbiji. Jer, fakulteti moraju da smanje obim dvosemestralnih ispita koji treba ne samo da postanu jednosemestralni, veæ i da budu sa¾eti kako bi studenti mogli da postignu propisani broj poena. Nemanja Petroviæ, predsednik Studentskog parlamenta, ka¾e da æe nekim studentima biti lako da postignu 42 boda, kao ¹to je na Arhitektonskom fakultetu, ali da æe drugima to biti vrlo te¹ko.
- Na sednici KONUS-a doneta je odluka da se postepeno prelazi na poveæanje bodova. Studentski parlament je uèestvovao u izradi predloga i mi se sla¾emo s time, jer neki fakulteti nisu smanjili obim ispita, veæ su ih samo proglasili jednosemestralnim. A to nije dovoljno. Postepeno poveæanje bodova je strategija preko koje poku¹avamo do 2011. godine da zavr¹imo reformu kada se i zavr¹ava proces akreditacije fakulteta. Taj proces i primorava profesore i fakultete da rediguju predmete. Pravila koja zahteva Bolonjska deklaracija moraju da se primenjuju i to proverava odreðena komisija. Nadamo se da æe do zavr¹etka reforme uveliko svi studijski programi biti redukovani. Oni i jesu izvor problema, jer su preobimni - obja¹njava Petroviæ.
Predlogom KONUS-a predviðeno je da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno poveæava do 2010. godine kada treba da se dostigne zakonom propisanih 60 poena. Student koji se finansira iz bud¾eta mo¾e da nastavi studije u tom statusu, ako u ¹kolskoj 2007/2008. ostvari najmanje 42 boda, u 2008/2009. najmanje 48, a u 2009/2010. 54 boda. Posle toga studenti æe morati da imaju najmanje 60 poena. Predlo¾eno je, takoðe da oni koji su upisali studije po starom programu diplomiraju do 2011. godine, a da svi samofinansirajuæi koji steknu akademske uslove preðu na bud¾etsko studiranje.

Vi¹e studenata o tro¹ku dr¾ave
Nada Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, ka¾e da Ministarstvo prosvete poku¹ava da omoguæi ¹to veæem broju studenata da studiraju o tro¹ku dr¾ave i da je to razlog predlaganja izmena Zakona o visokom obrazovanju.
- Zakon je propisao da je 60 bodova potrebno studentima za upis u narednu godinu fakulteta, ali procenili smo da to treba da se promeni. To smo zakljuèili na osnovu podataka od pro¹le godine koji govore o tempu promena obima pojedinih ispita. Da bi se reforma podr¾ala i studentima pru¾ila ¹ansa da studiraju, predlo¾ili smo da broj bodova bude 42. Znaèi, nije 60, ali gledali smo da bude vi¹e nego prethodne godine. Znamo da je Arhitektonski fakulteta od starta zahtevao 60 poena, jer je prolaznost kod njih velika. Ako roditelji i studenti èitaju zakon, videæe da tamo pi¹e 60, a ne 37 kako je bilo pro¹le godine - ka¾e Nada Bokan.

:news:
Fakulteti precenili moguænosti studenata
Autor: B. Stamenkoviæ |Blic

Reforma visokog ¹kolstva u skladu sa bolonjskim procesom sve vi¹e odstupa od osnovnih kriterijuma koji su njime predviðeni. Vlada Srbije je juèe usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, prema kome æe studentima koji nisu dali sve ispite biti omoguæen upis u narednu ¹kolsku godinu.

Ovim dopunama smanjuje se broj bodova za upis u narednu godinu, ¹to je samo jedan deo zaobila¾enja pravila koja se propisuju reformom. Tako æe akademcima ove godine biti potrebna 42 boda za upis, a tek ¹kolske 2010/2011. studenti æe morati da ostvare najmanje 60 bodova.
Èini se da su i profesori i studenti u celoj prièi bili zbunjeni i neobave¹teni celim ovim procesom, a nadle¾ni ka¾u da nemaju mehanizme da fakultete primoraju da izvr¹e reformu.
Dr¾avni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Radivoje Mitroviæ ka¾e da se smanjivanjem broja bodova za upis definitivno odstupa od principa Bolonjske deklaracije.
- To samo govori da su neki fakulteti lo¹e izvagali ono ¹to student mo¾e da savlada u toku godine. Da li je dobro ¹to smo morali da pribegnemo smanjenju bodova? Ne, nije, bolje bi bilo da nismo ovo morali da radimo. Meðutim, oèigledno je da ni¹ta nije uraðeno od pro¹le godine da se situacija promeni i da se nastavni programi preispitaju - ka¾e Mitroviæ.
On ipak dodaje da je u pitanju samo kratkoroèna mera, koju bi i studenti i profesori trebalo da iskoriste kako bi se reforma unapredila, ali i istièe kako dr¾ava ne mo¾e da uradi mnogo kako bi naterala fakultete na promene.
- Fakulteti moraju sami da shvate da moraju ne¹to da urade, jer je ovo 21. vek, a mere dr¾ave su da inovira postojeæi zakon i podzakonske akte, da uvede nove standarde koji bi bili komplementarni sa svetskim - obja¹njava Mitroviæ.
Biv¹i ministar prosvete Ga¹o Kne¾eviæ obja¹njava za „Blic“ da je pitanje Bolonjske deklaracije kod nas problem koji iziskuje promenu svesti i kod nastavnika i kod studenata.
- Primena bolonjskog procesa predstavlja i poveæanje primene znanja i to bi trebalo svi da znaju. Mnogi profesori ¹tite status kvo, a studenti nisu svesni da je Bolonja njihova ¹ansa za boljitak, te da se ona sprovodi za njihovo dobro. Meðutim, mi nemamo pravog borca za sprovoðenje ove deklaracije, nemamo pravog pobornika kod nas - istièe Kne¾eviæ.
Na pitanje da li bi izlaz iz ovog æorsokaka u koji je zapala reforma domaæeg visokog obrazovanja bilo moguæe izaæi putem obuke samih profesora kako da reformu sprovode, Ga¹o Kne¾eviæ ka¾e:
- Mislim da obuka tu ne poma¾e mnogo. U su¹tini, svi oni znaju kako se sprovodi reforma, ali je problem u opu¹tenosti ljudi. A podsetio bih da ideja o „uèenju tokom celog ¾ivota“ (Long Life Learning) va¾i i za njih.
Komentari¹uæi novu odluku o dopunama zakona o visokom obrazovanju po kojoj æe studentima biti omoguæeno da upi¹u godinu sa manjim brojem bodova nego ¹to je prethodno bilo predviðeno, Kne¾eviæ ka¾e kako je to re¹enje samo na kraæi rok, a da na duge staze ipak mo¾e da se odrazi negativno.
- Reforma æe se u svakom sluèaju odvijati, s tim ¹to æe se malo deformisati u primeni. Ja se oslanjam i uzdam u novije i mlaðe generacije profesora koji su osposobljeni vi¹e nego njihove starije kolege, tako da mislim da æe oni pozitivno uticati na sprovoðenje ovog procesa - zavr¹ava Kne¾eviæ.
Meðutim, ima i onih koji se sla¾u sa odlukom da se u zakon o visokom obrazovanju ubace prelazne odredbe. Prof. dr Milorad Milovanèeviæ, prodekan za nastavu na Ma¹inskom fakultetu, obja¹njava da ovom odlukom Bolonjska deklaracija nije propala.
- Potreban nam je prelazni period jer smo se prethodnih godina malo zaleteli i krenuli smo preterano poletno. Ali treba biti realan, studije su te¹ke i zato moramo da budemo strpljivi - ka¾e Milovanèeviæ.

Bodovi vrede isto u svim dr¾avama
Srbija je Bolonjsku deklaraciju potpisala 2003. godine i time se obavezala da æe prilagoditi sistem visokog obrazovanja evropskim standardima. Ovim procesom se uvodi bodovni ECTS sistem, koji vredi isto u svim dr¾avama potpisnicam.

Rektor zadovoljan zbog izmene zakona
Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovaèeviæ juèe je u izjavi Tanjugu izrazio zadovoljstvo ¹to je Vlada usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. On je rekao da je preostalo da Skup¹tina na vanrednoj sednici, koja se oèekuje tokom sledeæe sedmice, usvoji taj predlog. „Upis traje do 30. oktobra, moramo brzo da radimo da bi studenti mogli da konkuri¹u za domove, stipendije i hranarine”, poruèio je Kovaèeviæ.