Koje ime dati detetu

Started by Bred, 06-07-2008, 15:33:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Svaka ¹esta novoroðena devojèica u Srbiji zove se Milica, a svaki peti deèak Nikola. Imena zavise od sociolo¹kih, kulturolo¹kih, pa èak i od sportskih i estradnih faktora.

U Srbiji je praksa da jedno ime "vlada" pet-¹est godina, a onda dolazi neko novo, modernije. Poslednjih godina devojèice dobijaju kratka imena poput Anja, Zoja, Sara, Hana. Deèaci uglavnom stara srpska, imena careva i kraljeva: Stefan, Nemanja, Milo¹, Ðorðe, Petar i Aleksandar.

Ponekad roditelji ¾ele da budu originalni po svaku cenu. Op¹tinska uprava i matièna slu¾ba primenjujuæi zakon, zabranjuju ona imena koja vreðaju moral i nisu u duhu srpskog jezika.

"Tako smo imali zahtev da se devojèici da ime Ki¹a. Nije uobièajeno, mo¾da æe se nekad davati, ali to je recimo odbijeno. Bio je zahtev da se deèak nazove Maslaèak, to je odbijeno. Kod devojèica je bilo i zahteva za Oproleæovana. Za deèaka je bilo ime Petar Drugi. To je odbijeno uz obrazlo¾enje da æe to moæi kada otac bude Petar Prvi", navodi primere Gordana Milanoviæ, naèelnica Odeljenja za op¹tu upravu op¹tine Savski venac.

Èeste su i promene imena. Najèe¹æe iz estradnih razloga. Po Zakonu svako ima pravo da promeni ime veæ kada napuni 15 godina. Milanoviæeva ka¾e da jo¹ nije do¹ao neko da promeni neobièno u uobièajeno ime, veæ je situacija uglavnom suprotna.

"Imali smo jednog Stanka koji je promenio ime u Haralampije, jer mu se tako pradeda zvao, ali imali smo i zahtev jednog mladiæa koji se zvao Zoran ili Dragan da promeni ime u Ointangru Unatran. To nije dozvoljeno", ka¾e ona.

Milanoviæeva se prisetila anegdote kada je mlad èovek do¹ao da promeni ime. Meðutim, "novo" nije umeo da izgovori, pa je sa sobom nosio cedulju na kojoj su kako matièarka ka¾e slova bila "pobacana" bez ikakvog reda.

Priseæa se i sluèaja popularne estradne zvezde koja je æerku Milicu htela da prekrsti i da joj ime Baklava.

U vreme kada su se na srpskom tr¾i¹tu pojavile latinoamerièke sapunice, devojèice su dobijale imena Kasandra i Esmeralda.

Za rubriku "Verovali ili ne" je i to da su u vi¹e navrata roditelji svoje novoroðene deèake "èa¹æavali" imenima svetskih fudbalskih zvezda. Tako nije iskljuèeno da za desetak godina u Zvezdi ili Partizanu zaigraju Ronaldo, Rivaldo ili Adriano.

mirror-girl

ha ha ha.. :116:.kakav lud narod...Ja licno volim kratka imena i prezimena,sto krace to bolje po mom misljenju...Ja sam se uvek nervirala kada se neko zove Aleksandra a zovu je Sandra...Uh,sizila sam,ne dam da mi moje rodjeno ime nekom drugom pripisuju kao nadimak...Uglavnom,ono sto znam jeste da je moja mama odabrala ime po nekoj klizacici koja je nekada bila popularna i zvala se Sandra Dubravcic...
A kada sam upisala srednju,u odeljenju je bio sok jer nas je od 25 devojaka bilo cak 6 Marija,5 Milica,4 Jelene,3 Ane...sta reci sem da kad profa prozove Mariju,6 njih ustaje...Koma... :siza:
Ali zato kad kaze Sandra,onda Boze pomozi,nema druge  :42:

AnaCrvena

gotivla sam ime Anja (zbog Goblina-Anja,volim te  :happy:) ali vidim da ce uskoro u odeljenju biti po 10 Anja i ostatak Una,Luna,Hana...pa sam prestala da volim sva ta fensi imena...ali i dalje sam za kratko ime!
a u mom odeljenju nije bilo puno ni Jelena ni Marija ni Ana :> sve po jedna,ali zato 5 Danijela!  :lol:

mirror-girl

pa dobro,ono sto je sigurno,u tvom odeljenj postojala je bar jedna Ana :)

manojlo88

Kod mene su se cetvorica zvala kao i ja... Verujete mi,zar ne?:K :K :K

dirigent

Najbolja su ciganska imena . Moj komsija je dao ime sinu Kristijan.

mirror-girl

Manojlo je bas bas cesto ime  :>

maYes

hahah....ne verujem kako roditelji mogu da unakaze svoju decu. baklava...savrseno  :Bog
meni se mnogo svidja moje ime. mama je nazvala tako po slovenskoj pevacici majdi sepe..

daklem..... Majda... tu se tesko moze dati nadimak. hehehe....   :>:
a da... znam za devojku koja se zvala traktorka, npr.

leluska

posle drugog svetskog rata ocevi partizani su svojim cerkama davali imena masinka ili u ruralnim mestima elektrifikacija.posto deda moje komsinice(jedan od tih oceva)nije imao cerku prelomilo se na njoj,dao joj je ime mels(Marks-Engels-Lenjin-Staljin)

zerocool

Ma Atina je zakon  :bljak:
U svakom slucaju najpametnije je uzeti crkveni kalendar, taj spisak imena moze da pomogne.
Moj moto je, ako kratko prezime, onda moze duze ime, ali oba duga, e pa treba dete da se tri dana potpisuje. Mislim da je sada Novak popularno musko ime, a i baja sa tim imenom i prezimenom na Dj  :K2:

maYes

ma saban je klasika za musko ime! bez pogovora.....  :>:
moja mama je znala dve devojke koje su se zvave traktorka i tratincica

sunchica

dva najlepsa muska imena su definitivno vuk i manojlo :ok: (ovo se ne odnosi na forumasa manojla   :plez)

frckica-j

Hahahaha! Super postovi! :116: :siza:

Meni je divno moje ime, pogotovo zbog naèina na koji mi ga je mama dala. Jo¹ kad mi zasvire "Jovano, Jovanke", hoæu da poletim od sreæe!  :a Nervira me ¹to me èesto prekrste u Jelenu. Grrr I ¹ro je sve vi¹e Jovana.

A djeci ne znam koje bih dala. Nisam toliko razmi¹ljala o tome. Vjerovatno neko na¹e lijepo, srpsko ime.


Bred

Ja sam se zaprepastio kada sam skoro procitao prezime Bulja.

Doslovce.

Slikacu cim budem mogao. :wink:  :lol3:


frckica-j

HAHAHA! Ima svakakvih zanimljivih ali za ovo nisam znala!!!