Izabrana nova Vlada Srbije

Started by Bred, 09-07-2008, 11:14:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Taèno u podne novi premijer Mirko Cvetkoviæ i zvanièno je preuzeo du¾nost od biv¹eg predsednika Vlade Vojislava Ko¹tunice.


Primopredaja du¾nosti obavljena je u zgradi Vlade, u premijerskom kabinetu. Tokom dana, u kancelarije æe uæi svi ministri iz nove srpske vlade. Posle ne¹to vi¹e od èetiri godine, iz Nemanjine 11 seli se sada veæ biv¹i premijer Srbije Vojislav Ko¹tunica.

Ko¹tunica, koji je vodio dve srpske vlade, na vlasti je kao predsednik savezne dr¾ave bio od 2000. godine, a sada odlazi u opoziciju.

U dru¹tvu Aleksandra Nikitoviæa, Ko¹tunica je uz osmeh, ali bez mnogo pompe, prepustio kabinet svom dosada¹njem ministru finansija Mirku Cvetkoviæu.

Novinarima nije bilo omoguæeno da postavljaju pitanja, a zbog veoma tihog govora bilo je te¹ko èuti da li je odlazeæi premijer uputio i neki savet svom nasledniku.

Tokom celog dana u Vladi su se odlazeæi ministri pakovali, a novoizabrani ulazili u nove kabinete.

Dva ministra trgovine, biv¹i i sada¹nji, srdaèno su razgovarali. Slobodan Milosavljeviæ je èak skromnim poklonom obradovao Predraga Bubala, koga je nazvao i prijateljem.

“Velika je stvar ne poèinjati stvari od poèetka. Nastavljamo tamo gde je moj kolega Bubalo stao i nastavljamo ono ¹to smo svi radili od 2000. godine. Veliko hvala kolegi, prijatelju, koji je uèinio mnogo da ovaj resor dobije mesto koje zaslu¾uje”, rekao je Milosavljeviæ.

“Nisam verovao da postoji ministarska bolest i nespavanje, tako da idem da se odmorim, posvetiæu se biznisu, ali i politici”, rekao je Bubalo.

Kao dobri prijatelji sastali su se i biv¹a ministarka nauke Ana Pe¹ikan i njen naslednik, koji ujedno ostaje potpredsednik i u ovoj Vladi Bo¾idar Ðeliæ. Bez meðusobnog persiranja i uz dogovor da Pe¹ikanova ostane njegova savetnica, razmenili su du¾nosti.

Kako B92 saznaje, neki ministri odlazeæe Ko¹tunièine vlade pokupili su svoje stvari iz kancelarija jo¹ pro¹le nedelje.

Kako je reèeno za B92, i sekretar Vlade Dejan Mihajlov veæ neko vreme ne dolazi u kabinet, pa Tamara Stojèeviæ, ulazeæi u svoju novu kancelariju, nije bila u prilici da se pred novinarima pozdravi sa prethodnikom.



Odr¾ana prva sednica vlade

Nova Vlada Srbije odr¾ala je prvu sednicu. Vlada Srbije, kako je najavljeno, ove nedelje sastace se jo¹ dve puta.

Novi premijer Mirko Cvetkoviæ, odr¾ao je prvi sastanak svog kabineta. Novi ministri zazuzeli su mesta na kojima æe, bar se tako nadaju provesti nareden èetiri godine.

Sa leve strane premijera ubuæe æe sedeæe njegov zamenik Ivica Daèiæ, a sa desne novi generalni sekrtar Tamara Stojèeviæ. Prva sednica Vlade, ka¾u ministri, protekla je u veseloj atmosferi.

Osim izbora generalnog sekrtara, Vlada Srbije ja na prvoj sednici donela odluku o povlaèenju iz skup¹tinske procedure svih predloga zakona koji su dostavljeni skup¹tini pre izbora.

Vlada Srbije okupuæe se ponovo veæ sutra, kada se oèekuje da æe se na dnevnom redu naæi predlog zakona o potvrðivanju SSP -a .



Vlada izabrana sa 127 glasova

Skup¹tina Srbije izabrala je sinoæ novu vladu liste Za evropsku Srbiju i koalicije oko SPS-a, koju æe voditi premijer Mirko Cvetkoviæ. Novi predsednik Vlade i 27 èlanova njegovog kabineta polo¾ili su pred poslanicima zakletvu, koju je proèitala predsednica parlamenta Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ, iz SPS-a.

Zvanièno stupanje na du¾nost novog premijera i nove vlade oznaèeno je sledeæim reèima: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom èa¹æu se obavezujem da æu po¹tovati Ustav i zakon, da æu du¾nost èlana Vlade vr¹iti savesno, odgovorno i predano i biti posveæen oèuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije."

Za novu vladu glasalo je 127 poslanika, a iz vladajuæe veæine u skup¹tinskoj sali nije bio jedino lider Jedinstvene Srbije i gradonaèelnik Jagodine Dragan Markoviæ Palma, koji je u Konèarevu prisustvovao seoskoj slavi.

Neposredno pre izbora Vlade, mandatar Mirko Cvetkoviæ odgovorio je na brojne kritike poslanika iz opozicionih partija, koje je nazvao "idejama“ i "inspirativnim diskusijama“.

Skup¹tina je o programu i èlanovima Vlade glasala javnim izja¹njavanjem.

Osnovni ciljevi Vlade, koje je Cvetkoviæ naveo u ekspozeu, jesu evropske integracije, odbrana Kosova, jaèanje ekonomije i socijalne odgovornosti, poo¹travanje borbe protiv korupcije i kriminala i po¹tovanje meðunarodnih obaveza.

Sinoæ izabrana vlada je 11. od uvoðenja vi¹estranaèja 1990. godine.

U vladi su, posle osam godina, ponovo socijalisti, dok DS i G17 plus ostaju u izvr¹noj vlasti, buduæi da su bili i u prethodnoj vladi.

Po velièini kabineta, nova vlada je, sa 24 resora, jednim ministrom bez portfelja i èetiri potpredsednika, ne¹to veæa od prethodne.

Novi resori u vladi su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo za NIP, dok su ostali resori isti, s tim da su nekima od njih nadle¾nosti pro¹irene.

Reakcije u vezi sa ekonomskim ciljevima nove vlade, koje je u ekspozeu predstavio Mirko Cvetkoviæ, mo¾ete proèitati u posebnoj vesti, kao i reakcije zvaniènika sa Kosova, iz zemalja regiona i Evropske unije na formiranje nove vlade. Takoðe, izve¹tavanje stranih medija s tim u vezi mo¾ete proèitati ovde.

Tadiæ: Nova vlada ima konkretne ciljeve

Predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je danas da nova Vlada Srbije ima konkretne ciljeve da uvede zemlju u punopravno èlanstvu u Evropskoj uniji, kao i da dovede do kvalitativnih promena u dr¾avi.

"Vlada ima konkretnan formalan cilj - èlanstvo u EU, ali i sadr¾inske ciljeve - kilometre novih autoputeva, izgradnju infrastrukture, pobolj¹anje zdravstvenog sistema, bolje obrazovanje, modernizaciju dr¾avne administracije, borbu protiv kriminala i korupcije", izjavio je Tadiæ agenciji Beta nakon prijema svih èlanova nove vlade na èelu sa premijerom Mirkom Cvetkoviæem.

Tadiæ je rekao da æe Srbija moæi da bude stabilno dru¹tvo ukoliko vlada dobro trasira put, koji je, na neki naèin, definisan politièkim promenama nakon 5. oktobra 2000. godine.

"Mi danas defini¹emo u politièkom smislu prvu deceniju 21. veka, a time i na¹e postojanje u 21. veku. Ukoliko dobro trasiramo ovaj put koji je na neki naèin definisan politièkim promenama posle 5. oktobra 2000. godine, ubeðen sam da æemo moæi da ¾ivimo u jednom stabilnom dru¹tvu", rekao je Tadiæ.

On je ocenio da je nova vlada posledica mnogih promena i da su se "svi morali odreæi vlastitog politièkog nastupa, pa pomalo i politièkog identiteta u ime op¹te koristi i op¹teg cilja".

Vlada, prema njegovim reèima, treba da radi na novom sistemu vrednosti u kojem æe se vi¹e po¹tovati rad i pojedinac i njegov razvoj i ljudska prava.

Daèiæ: Koalicija sa ZES-om dobar izbor

Zamenik premijera Srbije Ivica Daèiæ izjavio je da je koalicija SPS-PUPS-JS napravila dobar izbor ulaskom u vladu sa listom Za evropsku Srbiju.


"Koalicija SPS-PUPS-JS neæe biti u Vladi da bi podr¾ala neèiju politiku, veæ æe politku i voditi i snositi odgovornost za nju", rekao je Daèiæ novinarima u Skup¹tini posle izbora Vlade.

On je podsetio da je sporazumom dogovoreno da se nova vlada zasniva na pet principa - odbrana dr¾avnih i nacionalnih interesa, evropske integracije, socijalna pravda, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i kriminala.

Hag obaveza, ne prioritet

Upitan o saradnji sa Ha¹kim tribunalom i da li je to jedan od prioriteta Vlade, Daèiæ je rekao da su se socijalisti uvek zalagali za tu saradnju, ali da Hag nije prioritet, veæ obaveza.

Predsednik SPS-a i potpredsednik Vlade je rekao da saradnja mora da bude dvosmerna, jer poslednji potezi Tribunala pokazuju da taj sud nije pravièan prema svima.
Potpredsednik Vlade i ministar unutra¹njih poslova Ivica Daèiæ posetio je dosada¹njeg ministra unutra¹njih poslova Dragana Joèiæa i zahvalio mu se na postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kako se navodi u saopo¹tenju Ministarstva unutra¹njih poslova, Joèiæ je upoznao Daèiæa sa aktivnostima Ministarstva u periodu od 2004. do danas.

Prilikom primopredaje du¾nosti, Daèiæ je naglasio da je jedan od najva¾nijih ciljeva Vlade Srbije nastavak i poo¹travanje borbe protiv kriminala i korupcije, kao i za¹tita imovine i sigurnosti svih graðana.

Daèiæ je Draganu Joèiæu po¾eleo uspe¹an oporavak i naglasio da æe MUP u tom cilju dati pun doprinos.

G17: Primarna ratifikacija SSP-a

Primarni zadatak nove vlade Srbije i Skup¹tine Srbije mora biti ubrzanje evropskih integracija, a prvi korak ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU, izjavio je danas ¹ef Informativne slu¾be G17 plus Nikola Papak.

"To je primarni nacionalni interes Srbije, a i volja ogromne veæine graðana, koja je iskazana na izborima kada je proevropska agenda dobila puni legitimitet", rekao je Papak u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je, povodom izjave portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenoviæa da narodnjaci neæe glasati za ratifikaciju SSP-a, istakao da su graðani na izborima umesto povratka u izolaciju i ekonomsku nesigurnost jasno izabrali evropski put koji donosi napredak, nove investicije, radna mesta i modernizaciju dru¹tva.

Stoga, kazao je Papak, novoformirana vlada mora biti proevropska i proreformska, sa osnovnim fokusom na jaèanju ekonomije i stvaranju vi¹e ¹ansi za mlade jer, objasnio je on, bez toga nema ni socijalne pravde ni boljeg ¾ivotnog standarda.

G17 plus æe, naglasio je ¹ef informativne slu¾be te stranke, biti garant proevropskog kursa nove vlade, ali i efikasnosti i rezultata koji su neophodni da bi Vlada trajala.

Ðeliæ: Politièka stabilnost èetiri godine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnolo¹ki razvoj Bo¾idar Ðeliæ izjavio je jutros da je formiranjem nove vlade u Srbiji stvorena ¹ansa da se ostvari politièka stabilnost u naredne èetiri godine.

Ðeliæ je, u izjavi RTS-u, rekao da nova vlada ima ¹ansu da na svim nivoima - u Republici, Pokrajini, lokalnoj samoupravi i u Beogradu, ima koherentnost u smislu politièkog delovanja.

Ðeliæ je rekao da æe se baviti evropskim integracijama, ekonomijom i novim zadu¾enjem - naukom i tehnolo¹kim razvojem, ¹to vidi kao afirmaciju znanja u dru¹tvu, i da je to pitanje bilo zapostavljeno u poslednjih osam godina.

Novi ministri podneli ostavke u Skup¹tini

Predsednica Skup¹itne Srbije Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ saop¹tila je da je primila ostavke sedam poslanika, od kojih je ¹estoro izabrano za nove èlanove vlade.

Ostavke na poslanièke mandate podneli su Oliver Duliæ i Goran Bogdanoviæ, iz DS-a, socijalisti Ivica Daèiæ, ®arko Obradoviæ i Milutin Mrkonjiæ, kao i lider PUPS-a Jovan Krkobabiæ.

Ostavku je podneo i poslanik NS-a Dragan Jovanoviæ zbog odlaska na du¾nost predsednika op¹tine Topola.

Ustav predviða i da èlan vlade ne mo¾e istovremeno obavljati drugu javnu funkciju.

Kako je navedeno, ne mo¾e biti poslanik u Narodnoj skup¹tini, poslanik u Skup¹tini Autonomne Pokrajine i odbornik u skup¹tini jedinice lokalne samouprave, niti èlan Izvr¹nog veæa Autonomne Pokrajine ili izvr¹nog organa jedinice lokalne samouprave.

Zakonom o spreèavanju sukoba interesa ureðuje se i koje su druge funkcije, poslovi ili privatni interesi u sukobu sa polo¾ajem èlana vlade.

"Politièki protivnici ne moraju biti neprijatelji"

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadiæ nekoliko puta rekao je da je nacionalno pomirenje va¾no za oèuvanje interesa srpskog naroda. Demokratska stranka i SPS uskoro bi trebalo da potpi¹u deklaraciju o pomirenju.

Istorièar Predrag Markoviæ, gostujuæi u emisiji "Uveæanje“ na TV B92 info, rekao je da smatra da vlada sastavljena od dojuèera¹njih politièkih protivnika ne treba da predstavlja problem.

"Politièki protivnici ne moraju da budu krvni neprijatelji. Nadam se da smo prevazi¹li taj revolucionarni period vlasti kada je politièki protivnik krvni neprijatelj, koji se uni¹tava. Znaèi, politièki neprijatelji su suparnici, èak i u jeziku imamo te fine nijanse, ali nisu neprijatelji koje treba zatrti“, smatra Markoviæ.

"Ako je neko politièki protivnik, ne znaèi da ne mo¾e da saraðuje. Imate mnogo drastièniji primer - to je Evropska unija. Kada biste tako gledali, onda pola zemalja tu ne bi trebalo ruku da pru¾i jedna drugoj. Kada je to moguæe na mnogo ozbiljnijim stvarima, kao ¹to su meðunacionalni ratovi, za¹to bi to bilo te¹ko u jednoj dr¾avi i narodu“, zakljuèio je Markoviæ.

Zajeèar: Premijer nakon 117 godina

Premijer Mirko Cvetkoviæ roðen je 1950. godine u Zajeèaru. Posle Nikole Pa¹iæa, on je drugi predsednik vlade koji dolazi iz Zajeèara, nakon 117 godina.

Zajeèarci ka¾u da su ponosni ¹to je posle vi¹e od 110 godina opet neko „njihov“ postao predsednik Vlade Srbije.

Tek izabrani premijer Mirko Cvetkoviæ proveo je detinjstvo u starom delu Zajeèara, a ime je dobio po svom dedi, kragujevaèkom nastavniku, koga su Nemci ubili 1941.

©kolski drugovi iz osnovne ¹kole i gimnazije pamte ga kao pametnog, vrednog i skromnog uèenika koji je voleo sport i svirao klarinet.

"Oduvek je bio ozbiljniji od svih nas. U to vreme, kada smo mi hvatali gitare, bubnjeve i ono ¹to je tada bilo u trendu, on se hvatao za klavir, za klarinet“, priseæa se ¹kolski drug Cvetkoviæa.

Zajeèarci su pre Mirka Cvetkoviæa premijera dali pre 117 godina, kada je slavni srpski dr¾avnik i politièar Nikola Pa¹iæ sastavio svoju prvu vladu.

Direktor Zajeèarskog muzeja Bora Dimitrijeviæ ka¾e ¹ta, kao istorièar, od Cvetkoviæa oèekuje.

"Jedan veliki dr¾avnik, Zajeèarac Nikola Pa¹iæ, na poèetku XX veka, posle balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, odveo je Srbiju u zemlju koja vi¹e ne postoji – u Jugoslaviju. Nadamo se da æe gospodin Zajeèarac Mirko Cvetkoviæ i njegova vlada odvesti Srbiju tamo gde ona i duhovno i geografski pripada – u Evropu“, izjavio je Dimitrijeviæ.

U Zajeèaru, pomalo u ¹ali, govore da oni premijera daju samo kada je Srbiji najte¾e, i ponosni su ¹to je to sada Cvetkoviæ.

Duhoviti Zajeèarci ka¾u da æe i Cvetkoviæa, ba¹ kao i Pa¹iæa, hronièari upisati u istoriju grada, ali da æe broj stranica biti odreðen rezultatima njegove vlade.

dirigent

Konstelacija vlade je tragikomicna kada je Sps - pups u pitanju. Da Krkobabic bude podpredsednik je nesto potpuno idiotski , a Dacic ministar unutrasnjih dela???? ----->

       Ako Djindjic , Kostunica i Tadic zajedno nisu bili u stanju (ili hteli) da pronadju Mladica , ko je jos lud da poveruje da bi Dacic mogao da bude ako ne  sposobniji, a ono bar voljniji od njih. ---->

       A posto je to (preduslov za) uslov za prijem u EU , sasvim je izvesno do god je ove vlade od Jevrope nema nista.
       Ovo je takvo ****nje u mozak gradjana koji su se opredelili na izborima za slogan ` Za evropsku Srbiju` da je to besprizorno.
        Jedino se radujem sto se ovog puta ne ubrajam u tu kategoriju.
        Ali najgore je sto cemo opet da bindemo ni za tamo ni za vamo.

     

bibi

Quote from: dirigent on 10-07-2008, 07:55:37
       Ovo je takvo ****nje u mozak gradjana koji su se opredelili na izborima za slogan ` Za evropsku Srbiju` da je to besprizorno.
        Jedino se radujem sto se ovog puta ne ubrajam u tu kategoriju.

Ni ja. :wink:

Samo cekam da vidim kako ce to do kraja mandata ove vlade da nas uvedu u EU,posto su to izjavili posle izbora.Pre ce EU da se raspadne nego sto ce nas da prime u istu....i da vidim to cudo da za 4 godine na Savi u Beogradu izgrade 3 mosta  :face: ,a za 8 godina,koliko su skoro na vlasti ne mogu da rekonstruisu Gazelu....cekaju da se srusi,pa da onda nesto preduzmu. :F

A onaj Dinkic u svakoj vladi mora da bude zaduzen za neku ekonomiju i da zgrce pare....uh,koja je lopovcina.... :batina

Sve u svemu,politika je najveca *urva,to su pokazali ovi iz SPS-a. :hm

Bred

 :THEM:
da prezivimo i ovu papazjaniju od vlade ....
:wall:
:face:

wolfeitzckie

Ухапсило Раша!!!! Мислим да је ово у вези са формирањем нове владе. Па није лоша ова нова влада, а богами ни нови министар полиције, а?

mirror-girl

Boga mi,bice gadno..uhapsili Karadzica,jos ostao Ratko Mladic i Goran Hadzic,pa kad njih isporucimo,onda ce traziti i Kosovo...pa majku im njihovu,da nece i gace da im damo.....
Mada kad iskreno i pogledamo,nema nam druge,ili da se izolujemo,ili da prihvatimo prljavu igru pa ko prezivi  puc...
Meni je u prvi mah bilo drago kad sam cula za ovo hapsenje,a sad se nesto razmisljam...nase hapse,a siptare pustaju...Neke stvari koje su zasr*li ovi iz EU,nece moci tako lako da srede...

Bred

nastavak ovde (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,14488.0.html)
:wink: