Novi aparati za borbu protiv raka

Started by Bred, 10-07-2008, 12:08:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- U Institutu za onkologiju za deset dana biæe pu¹tena u pogon dva nova moæna aparata za dijagnostiku i terapiju malignih bolesti

Linearni akcelerator i multislajsni skener aparati su kupljeni novcem iz republièkog bud¾eta, pi¹u Veèernje novosti. Do kraja godine oèekuje se nabavka jo¹ jedne radioterapijske ma¹ine, ¹to bi konaèno trebalo da skrati liste èekanja za zraèenje onkolo¹kih pacijenata.

Nabavka novog akceleratora, za koji je izdvojeno 190 miliona dinara, i pet miliona za pripremu bunkera u kojem æe biti sme¹ten, izuzetno je znaèajna za Institut. Jer, radioterapija je usko grlo, pa se iz nu¾de jo¹ radi u tri smene.To je za pacijente i zaposlene naporno, a za ma¹ine lo¹e jer prekomerna eksploatacija skraæuje njihov vek trajanja.

"Posle 18. jula, kada zvanièno pustimo u pogon novi akcelerator, radiæemo sa tri radioterapijske ma¹ine", ka¾e profesor Nenad Borojeviæ, direktor Instituta.

"Kada krajem godine instaliramo jo¹ jednu, naæi æemo se u situaciji u kakvoj do sada nismo bili: da u pogonu imamo èetiri aparata za zraèenje, i to praktièno sva èetiri nova, meðu kojima æe najstariji imati tek èetiri-pet godina sta¾a", ka¾e on.

Novi radioterapijski centar dobiæe KBC „Be¾anijska kosa“, ali Srbija bi - ako hoæe da dostigne svetske medicinske standarde - morala vi¹e nego da duplira broj akceleratora. U nekoliko radioterapijskih centara u pogonu je ukupno 13 ma¹ina za zraèenje ili jedna na 615.000 stanovnika, a medicinski standard je jedan akcelerator na 250.000 stanovnika.

"Radom u tri smene poku¹avamo da kompenzujemo ogromne liste èekanja. Dnevno zraèimo 320-350 pacijenata, a na poèetak zraène terapije u ovom trenutku èeka 350-400 ljudi", obja¹njava Borojeviæ.


b92

Bred

nastavak sa naslovne ...

To su linearni akcelerator i multislajsni skener. Obe ma¹ine kupljene su novcem iz republièkog bud¾eta. Do kraja godine oèekuje se nabavka jo¹ jedne radioterapijske ma¹ine, ¹to bi trebalo da skrati liste èekanja za zraèenje onkolo¹kih pacijenata.

Kvalitet leèenja onkolo¹kih bolesti direktno zavisi od kvaliteta zraèenja. Novi linearni akcelerator znatno æe podiæi kvalitet zraèenja pri leèenju malignih bolesti.

I bolnièko osoblje manje je izlo¾eno ¹tetnom delovanju zbog automatizovanog rada ureðaja, a potrebno je i kraæe vreme zraèenja pacijenata, ¹to æe smanjiti liste èekanja na tu proceduru.

Srbija treba da udvostruèi broj ureðaja za zraèenje kako bi dostigla svetske medicinske standarde. U nekoliko radioterapijskih centara radi 13 ma¹ina - jedna na 615.000 stanovnika, dok je medicinski standard jedan akcelerator na 250.000 stanovnika.

b92