UPS: Potrebna reforma obrazovanja

Started by Bred, 15-07-2008, 11:59:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Unija poslodavaca Srbije (UPS) tra¾i od novoformirane Vlade Srbije da ¹to pre dovr¹i reformu srednjeg struènog obrazovanja.

Unija poslodavaca je reprezentativna organizacija poslodavaca Srbije. Unija je naglasila potrebu da se gradivo i metode obrazovanja srpskih srednjo¹kolaca izmene, osavremene i podignu na nivo obrazovanja mladih u srednjim ¹kolama na evropskom kontinentu.

U reformisanom srednjem struènom obrazovanju centralno mesto zauzimala bi praktièna nastava, koja bi imala zadatak da mlade ljude osposobi da po zavr¹etku ¹kolovanja umeju da rade u svojoj struci, navela je Unija.

Tako bi lak¹e pronalazili posao, a poslodavci ne bi morali da potro¹e po ¹est meseci ili godinu dana da bi svr¹enog srednjo¹kolca obuèili i uveli u posao, navedeno je u saop¹tenju.

"Deca koja dolaze iz ¹kola u radionice najèe¹æe nisu spremna da se prihvate posla, jer ne znaju kako stvari u praksi izgledaju", rekao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramoviæ.

"Èesto su veoma malo i nekvalitetno obuèavana, a ako su i imala bolju praksu, to je uglavnom bilo na zastarelim i prevaziðenim ma¹inama, instrumentima i alatima", navodi on.

U prilog tvrdnji da je na korenitoj reformi srednjeg struènog obrazovanja uèinjeno malo u proteklim godinama idu i zakljuèci sa junskog susreta predstavnika srpskih poslodavaca, sindikata i Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Briselu.

Predstavnici Evropskog socijalno-ekonomskog komiteta, Asocijacije evropskih sindikata i èlanovi Socijalnog saveta EU tokom radnih sastanaka sa me¹ovitom delegacijom iz Srbije istakli su da na¹e dru¹tvo mnogo kasni u reformi srednjeg struènog obrazovanja i prilagoðavanju obrazovnih normi standardima EU.


b92