Otkriven nacista u SAD

Started by Bred, 16-07-2008, 14:28:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92, AP
Sijetl -- Amerikanac Peter Egner otkriven je kao osumnjièeni da je u Beogradu uèestvovao u ubistvu vi¹e od 17.000 civila tokom Drugog svetskog rata.

Amerièko ministarstvo pravde pokrenulo je proces oduzimanja njegovog dr¾avljanstva, a Tu¾ila¹tvo za ratne zloèine Srbije zatra¾iæe njegovo izruèenje. Amerièke vlasti terete 86-godi¹njeg Egnera da je bio stra¾ar i prevodilac u beogradskoj tajnoj policiji, koju su kontrolisali nacisti, a u kojoj je radio od 1941. do 1943. godine, kada je ranjen.

U pritu¾bi podnetoj amerièkom okru¾nom sudu u Sijetlu, Egner, koji je roðen u tada¹njoj Jugoslaviji, tereti se da je uèestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i politièkih disidenata, preneo je "Sijetl tajms".

Egner je osumnjièen da je bio deo specijalne akcione grupe koja je bila zadu¾ena za sistematsko uni¹tavanje Jevreja na teritoriji Beograda.

Tu¾ila¹tvo tra¾i izruèenje, Arhiv dokumenta

Portparol Tu¾ila¹tva za ratne zloèine Srbije Bruno Vekariæ istièe da je poruka koju je poslala amerièka vlada veoma va¾na jer ratni zloèini ne zastarevaju i navodi da æe Tu¾ila¹tvo zatra¾iti njegovo izruèenje.

A gostujuæi u vestima B92, direktorka Arhiva grada Beograda Branka Prpa rekla je da slu¾ba Arhiva pretra¾uje sve fondove iz tog vremena i da æe obavestiti javnost o svim dokazima Egnerove krivice koje pronaðe.
U sudskim dokumentima se navodi da su svakodnevno tokom dva meseca ¾rtve bile gu¹ene ugljen-monoksidom, u vozilima kojima su prevo¾ene do spremljenih grobnih jama.

U pritu¾bi federalnim vlastima stoji da je Egnerova jedinica tokom jeseni 1941. godine ubila 11.164 osobe, veæinom jevrejskih mu¹karaca, ali meðu ¾rtvama je bilo Roma i komunista.

"Jedinica je imala vodeæu ulogu u masovnim nacistièkim ubistvima 6.280 jevrejskih ¾ena i dece u koncentracionom logoru Sajmi¹te", stoji u tu¾bi koju je podnela Elizabet Vajt, ¹efica Kancelarije za specijalne istrage, zadu¾ene za pronala¾enje ratnih zloèinaca koji ¾ive u SAD.

U podnesku te kancelarije navodi se da je Egner tokom ispitivanja priznao da je bio pripadnik tajne policije i da je sprovodio zatvorenike u koncentracione logore na Avali i Sajmi¹tu, ali da je bio i prevodilac tokom ispitivanja politièkih zatvorenika.

Vr¹ilac du¾nosti pomoænika javnog tu¾ioca Metju Fridrih izjavio je da je nacistièka jedinica kojoj je Egner pripadao odgovorna za nebrojana ubistva i nezamisliva stradanja.

Peter Egner se doselio u SAD 1960. godine, a ¹est godina kasnije dobio je amerièko dr¾avljanstvo. On se tereti i da je amerièkim vlastima dostavio la¾ne podatke, u kojima je izostavio da je bio pripadnik Gestapoa.

Rabin Marvin Hajer, jedan od osnivaèa Centra "Simon Vizental", koji traga za ratnim zloèincima ¹irom sveta, rekao je za AP da su te jedinice bile pokretne ma¹ine za ubijanje, koje su èinili volonteri. Oni su se, prema njegovim reèima, prijavljivali jer su dobijali posebna sledovanja, poput cigareta, salame i alkohola.

Egner bez komentara

Kako prenosi agencija Aso¹ijeted pres, njihov novinar je putem telefona do¹ao do Egnera u njegovom sada¹njem prebivali¹tu, u domu za penzionere u predgraðu Sijetla, u Silver Glenu.

Enger je tada potvrdio svoj identitet, ali je dodao da ne zna ni¹ta ¹to se tièe tu¾be. Kada su ga upitali za njegovo navodno uèe¹æe u tajnoj policiji, on je rekao: "Nemam pojma o èemu prièate. ®ao mi je. Do viðenja."

U pritu¾bi stoji da je tokom intervjua koji su savezne vlasti obavile s njim u februaru 2007, Egner priznao da je èuvao zatvorenike prilikom njihovog prebacivanja na Sajmi¹te i na mesto gde su ubijani na Avali, u blizini Beograda.

On je takoðe, navodno, priznao da je radio kao prevodilac tokom ispitivanja politièkih zatvorenika. Poznato je da je ta jedinica muèila i ubila veliki broj zatvorenika.

Njegov advokat Robert Gibs potvrdio je da je Egner bio slu¾benik ni¾eg ranga u tajnoj policiji kada je imao 19 ili 20 godina, ali je izjavio da njegov klijent porièe da je uèestvovao u ubistvima.

U pritu¾bi se, inaèe, ne navodi da je Egner lièno muèio i ubio bilo koga, niti se navodi koliko je puta on transportovao zatvorenike ili prevodio tokom ispitivanja, naveo je Gibs.

Osim toga, dodao je advokat, SAD nikada nisu zauzele stav da neko ko je imao bilo kakve veze sa nacistima tokom rata mora da bude proteran iz zemlje.

"Smatram da on nije bio ume¹an na takvom nivou koji bi zahtevao da mu se oduzme dr¾avljanstvo“, rekao je Gibs. "On boravi u SAD gotovo 50 godina i niko ni¹ta lo¹e ne mo¾e da ka¾e o njegovom boravku ovde."