Vreme za ve¾banje hirurga u medicinskim ¹kolama èesto ogranièeno

Started by Bred, 18-07-2008, 12:38:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Ukoliko treba da imate hirur¹ku operaciju ¾elite da znate da li je va¹ hirurg iskusan. Medjutim, aparati koji se koriste za obuku hirurga su skupi, a vreme za ve¾banje u medicinskim ¹kolama je èesto ogranièeno. Jedna grupa studenata medicine ipak je prona¹la naèin da buduæi hirurzi dobiju potrebnu obuku pre nego ¹to udju u operacionu salu.

Hirurzi koji su na praksi provode sate sa aparatom nazvanim kutija za trening kako bi usavr¹ili svoju ve¹tinu pre operacije na pacijentima. Studenti medicine i lekari sta¾isti ve¾baju hirur¹ke intervenciju zvanu laparoskopija. Lekari izvode proceduru tako ¹to naprave malu rupu u predelu pupka i zatim ubacuju intrumente, ukljuèujuæi laparaskop, u telo pacijenta. Laparaskop ima malu kameru i svetlo tako da hirurg mo¾e da vidi unutra¹njost pacijenta tokom procedure. Oporavak od laparaskopije je brz. Ima manje rizika od infekcije i nema vidljivih o¾iljaka. To zahteva sigurnu ruku i mnogo ve¾be.

«Komplikovanije je nego ¹to izgleda ali mislim da je ovo dobra praksa.»

Studenti medicine imaju ogranièeno vreme za obuku. Na univerzitetu Misurija, studenti in¾enjerstva napravili su kutiju za trening sa materijalima kupljenim u lokalnoj prodavnici. Oni su dodali kameru i saradjuju sa medicinskom ¹kolom kako bi uèinili taj aparat operativnim uèilom. Luèijano Aleruco je student in¾enjerstva koji radi na projektu.

«Na¹ je bolji nego oni koji se trenutno nalaze na tr¾i¹tu,» ka¾e on.

Doktorka Nikol Firing je profesorka medicine na univerzitetu.

«Ovaj aparat posebno poma¾e jer je mali i jeftin,» istièe ona.

Aparat ko¹ta manje od 500 dolara, jednu treæinu cene komercijalno proizvedenih modela.

«Ukoliko imamo studente medicine i sta¾iste koji se obuèavaju izvan operacione sale i ve¾baju proceduru, uèe kako da koriste kameru i instrumente pre nego ¹to udju u operacionu salu, jednom kada udju, oni su sigurniji, efikasniji i samim tim je to bolja nega za pacijente».

Kutija za trening koju je osmislio in¾enjerski odsek je prototip koji studenti medicine, ako su zainteresovani za vi¹e ve¾banja, mogu samostalno da naprave.

pogledati klip => http://www.voanews.com/mediaassets/serbian/2008_07/Video/wmv/HEALTH%20STUDENTS%20BUILD%20DEVICE-vb.wmv

voanews.com