Plastiène kese kao ekolo¹ki problem

Started by Bred, 18-07-2008, 13:24:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- U prodavnicama su kese èesto besplatne, ali u pitanju su iskljuèivo plastiène kese, koje zagaðuju ¾ivotnu sredinu.


Za sada u Srbiji nema zakona koji reguli¹e proizvodnju i distribuciju plastiènih kesa, te re¹enja ovog problema jo¹ uvek nema. Svakom kupovinom u Srbiji iskoristi se bar jedna plastièna kesa, koja æe kasnije najverovatnije zavr¹iti kao "ukras“ kraj puta ili na nekom drvetu. Procenjuje se da svaki stanovnik Srbije iskoristi 150 plastiènih kesa tokom jedne godine.

Specifièna potro¹aèka kultura i nedostatak zakonske regulative dovode do nekontrolisanog tro¹enja i bacanja plastiènih kesa. Mnogi graðani Srbije, meðutim, ka¾u da bi radije koristili papirne kese nego standardne, plastiène.

Veliki trgovinski lanci u Srbiji ne nude alternativu plastiènim kesama prilikom kupovine. Ipak, pojedini lanci svesni su svoje odgovornosti tako da planiraju da u narednim godinama tu praksu menjaju. Na primer hipermarket Intereks planira da kupcima uskoro omoguæi izbor.

Inaèe, oko 13 milijardi kesa daje se kupcima svake godine u svetu, ¹to je oko 220 kesa po stanovniku. One se u proseku koriste 12 minuta nakon èega se bacaju, dok u prirodi ostaju hiljadama godina jer priroda ne mo¾e da ih razgradi.

Nedavna istra¾ivanja pokazala su da se u telu ¾ivotinja nalaze najrazlièitiji ostaci plastike, a da su i ljudi i ¾ivotinje izlo¾eni izuzetno negativnom dejstvu plastike u organizmu. istra¾ivaèi stalno pronalaze polumrtve ¾ivotinje, koje se dave od plastike.

Organizacija Envajronment Kalifornija iz SAD procenjuje da plastiène godi¹nje ubiju do milion morskih ¾ivotinja. Istra¾ivanja pokazuju da plastika pluta èak na Arktiku.

Neke zemlje veæ godinama poku¹avaju da re¹e taj problem uvoðenjem papirnih kesa umesto plastièlnih, naroèito od recikliranog papira.

Nedavno je u Tihom okeanu otkriven plastièni plutajuæi "skup" ðubreta velièine Teksasa, poznat kao "vrtlog ðubreta" ili "plastièna supa". Nevidljivi kontinent nije mogao biti uoèen iz vazduha ili satelita sve dok se ljubitelji mora nisu na¹li unutar plutajuæe deponije.

Meðu plastiènim kesama, moguæe je da se nalazila i neka upotrebljena u Srbiji. U Srbiji nema ni zakonske regulative, pa ni naèina kako sanirati ili bar ubla¾iti problem.

U Kini æe do 2010. godine biti zabranjeno kori¹æenje plastiènih kesa. Domi¹ljati Kinezi èak i recikliraju plastiène kese, praveæi od njih sintetièke majice.

--

Nije mi jasno kako li ih recikliraju kada smo mi iz toksikoloske hemije ucili da se plasticne mase NE recikliraju ...
:ohwell: :hm