Uhap¹en Radovan Karad¾iæ

Started by Bred, 22-07-2008, 13:42:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Karad¾iæ radio kao lekar

| Izvor: B92, Beta

Beograd --   Radovan Karad¾iæ je ¾iveo u Beogradu sa la¾nim identitetom Dragana ili Davida Dabiæa i bavio se alternativnom medicinom.

                                                               
Karad¾iæ kao Dabiæ na jednom predavanju o zdravom ¾ivotu (prvi levo)
Karad¾iæ kao Dabiæ na jednom predavanju o zdravom ¾ivotu (prvi levo)
Na zajednièkoj konferenciji koordinatora Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajiæa i tu¾ioca za ratne zloèine Vladimira Vukèeviæa reèeno je da je Karad¾iæ radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji. Karad¾iæ je uhapšen sinoæ u Beogradu prilikom premeštanja sa jedne na drugu lokaciju. Advokat tvrdi da je Karad¾iæ uhapšen u petak.

Vukèeviæ i Ljajiæ rekli su da je akcija poèela juèe popodne, a da su pripreme trajale du¾e. Oni su potvrdili da se Karad¾iæ uglavnom branio æutanjem, da mu je uruèena optu¾nica Tribunala i da je istra¾ni sudija utvrdio da su ispunjeni svi uslovi za njegov transfer u Hag.

On ima tri dana za ¾albu na odluku o transferu u Hagu, o èemu odluèuje vanraspravno veæe.

Ljajiæ je rekao da je praæena grupa osoba za koje se pretpostavljalo da su bili u mre¾i Karad¾iæa i da je on tako lociran. On je koristio la¾na dokumenta na ime Dragana Dabiæa, a sam Karad¾iæ nije dr¾avljanin Srbije.

Radovan Karad¾iæ, za koga ka¾u da je bio vešt u skrivanju, imao je poslednje prebivalište na Novom Beogradu i ne samo da je koristio la¾no ime, veæ je uspeo da pronaðe i zaposlenje.

On se bavio alternativnom medicinom, tako je zaraðivao, i radio je u privatnoj lekarskoj ordinaciji. Ni zaposleni u ordinaciji ni njegovi stanodavci nisu znali njegov identitet.

Rasim Ljajiæ i Vladimir Vukèeviæ ka¾u da se on danima slobodno šetao i pojavljivao u javnosti bez bojazni da bi iko mogao da ga prepozna.

Najveæe interesovanje novinara iz više od 30 domaæih i stranih redakcija izazvalo je upravo prvo javno pokazivanje fotografije na kojoj je prikazan potpuno neprepoznatljiv Radovan Karad¾iæ - sede kose, duge sede brade i brkova, sa naoèarima.

On je uhapšen u okolini Beograda prilikom izmeštanja s jedne na drugu lokaciju. Akcioni tim je èekao da se Karad¾iæ premesti da ne bi bilo ¾rtava, što je, prema njihovim reèima, bilo uspešno.

Oni su naveli da ne mogu više informacija da daju jer se još radi rekonstrukcija Karad¾iæevog kretanja, što se, mo¾da, mo¾e koristiti u potrazi i za još dvojicom begunaca.

Oni ka¾u da je Karad¾iæ uhapšen posle praæenja grupe njegovih pomagaèa, a ne, kako tvrde neki mediji, posle dojave stranih obaveštajnih slu¾bi.

"Ovo pokazuje da mi ne biramo ni mesto ni vreme za hapšenje optu¾enika. Postojao je meðunarodni pritisak da se uhapsi Mladiæ, malo ko je oèekivao hapšenje Karad¾iæa, ali operativna saznanja dovela su do locirajna i hapšenja Karad¾iæa", rekao je Ljajiæ.


Dr¾ao predavanja

                                   
                                                                                                                       
                                                                                                                                                                                                           
                                   

 

                                   

Audio i video vesti na B92.fm

                                   
                                   

http://www.b92.fm/channel/Vesti+B92/7606.html"> title="B92.fm" height="80" alt="B92.fm" width="110" border="0" src="http://static.b92.net/images/banners/b92fm_1-(1).jpg" />

                                   
                                   

Sve vesti, analize i stavove o hapšenju Radovana Karad¾iæa mo¾ete slušati i gledati na našem novom vebsajtu http://www.b92.fm/channel/Vesti+B92/7606.html">www.b92.fm.

                                   >                                    
                       
           
Radovan Karad¾iæ, koji se la¾no predstavljao kao Dragan Dabiæ i nesmetano radio u jednoj novobeorgadskoj klinici kao lekar alternativne medicine, najverovatnije je dr¾ao predavanja i radio kao saradnik èasopisa “Zdrav ¾ivot”.

Predstavljao se kao istra¾ivaè u oblasti psihologije i bioenergije pod imenom dr Dragan David Dabiæ.

Glavni urednik tog èasopisa Goran Kojiæ nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje Dabiæev identitet, navodeæi da je šokiran èinjenicom da je objavljivao tekstove èoveka koji je optu¾en za najte¾e ratne zloèine.


GSP: Bez pretplatne karte na ime Dragan Dabiæ

Gradsko saobraæajno preduzeæe Beograd nije izadalo pretplatnu meseènu kartu na ime Dragan Dabiæ, reèeno je danas Beti u Slu¾bi za medijski nastup GSP-a.

Karad¾iæev branilac Svetozar Vujaèiæ izjavio je danas da je njegov branjenik uhapšen u petak uveæe u gradskom autobusu na liniji Novi Beograd - Batajnica i da je imao meseènu pretplantu kartu GSP-a.

Iz GSP-a je saopšteno da to preduzeæe nema saznanje da je Karad¾iæ uhapšen u njihovom vozilu.
       



GSP: Bez pretplatne karte na ime Dragan Dabiæ

Gradsko saobraæajno preduzeæe Beograd nije izadalo pretplatnu meseènu kartu na ime Dragan Dabiæ, reèeno je danas Beti u Slu¾bi za medijski nastup GSP-a.

Karad¾iæev branilac Svetozar Vujaèiæ izjavio je danas da je njegov branjenik uhap¹en u petak uveæe u gradskom autobusu na liniji Novi Beograd - Batajnica i da je imao meseènu pretplantu kartu GSP-a.

Iz GSP-a je saop¹teno da to preduzeæe nema saznanje da je Karad¾iæ uhap¹en u njihovom vozilu.



   
Jo¹ bez datuma za izruèenje
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Hag, Banjaluka -- Portparol Tu¾ila¹tva za ratne zloèine Bruno Vekariæ ka¾e da je nezahvalno predviðati kada bi Radovan Karad¾iæ mogao da se naðe u Hagu

On je novinarima ispred Specijalnog suda objasnio da to zavisi od toga kada æe odbrana ulo¾iti ¾albu na re¹enje o ispunjenosti uslova za izruèenje, odnosno na re¹enje o utvrðivanju identiteta, kao i od toga kada æe zasedati vanraspravno veæe, koje æe odluèivati po eventualnoj ¾albi Karad¾iæa na izruèenje.

Vekariæ je dodao da je na re¹enje sudije rok za ¾albu tri dana od prijema, a nakon toga vanraspravno veæe ima tri dana za odluèivanje po ¾albi i na odluku koja se ne mo¾e osporavati.

Konaènu odluku o izruèenju donosi Ministarstvo pravde. Povodom razlièitih informacija o hap¹enju, Vekariæ je rekao da uvek "postoje razne verzije".

"Bilo je verzija da su Holbruk i Karad¾iæ napravili dogovor i da se Karad¾iæ nalazi u SAD u Majamiju, bilo je prièa da je u Rusiji, a kao ¹to vidite pronaðen je ovde zahvaljujuæi pre svega na¹im slu¾bama bezbednodti", dodao je Vekariæ.

Prema Zakonu o saradnji s Ha¹kim tribunalom, protiv re¹enja okrivljeni, njegov branilac i nadle¾ni javni, odnosno dr¾avni tu¾ilac imaju pravo ¾albe troèlanom sudskom veæu nadle¾nog suda u roku od tri dana od dana prijema re¹enja.

Prema proceduri, Karad¾iæ se ne izja¹njava o krivici pred domaæim sudstvom, veæ pred Tribunalom u Hagu.

Kako je saop¹tio Savet za nacionalnu bezbednost, ha¹ki optu¾enik i biv¹i lider bosanskih Srba Radovan Karad¾iæ uhap¹en je u ponedeljak uveèe u akciji srpskih slu¾bi bezbednosti. Zvanièno, nije poznato gde je uhap¹en.

Ministarstvo unutra¹njih poslova saop¹tilo je da pripadnici MUP-a nisu uèestvovali u lociranju i hap¹enju Karad¾iæa. Integralni tekst saop¹tenja iz Pres slu¾be predesednika Srbije glasi:

"Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saop¹tio je da je veèeras akcijom srpskih slu¾bi bezbednosti lociran i li¹en slobode ha¹ki optu¾enik Radovan Karad¾iæ. Karad¾iæ je priveden istra¾nom sudiji Veæa za ratne zloèine Okru¾nog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Meðunarodnim kriviènim tribunalom za biv¹u Jugoslaviju".

Sudija odobrio porodici posetu

Istra¾ni sudija Veæa za ratne zloèine u Beogradu Milan Dilpariæ izjavio je Tanjugu da je dozvolio èlanovima porodice Radovana Karad¾iæa da ga posete u pritovrskoj jedinici.

On je potvrdio da su Karad¾iæa jutros posetili brat Luka i roðak Ivan iz Obrenovca. Njih dvojica su oko sat vremena bili u poseti Radovanu Karad¾iæu u pritovrskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, u koju je sme¹ten posle hap¹enja.

Ostalim èlanovima njegove porodice, oduzeta su dokumenta i ne mogu da napuste Bosnu i Hercegovinu bez odobrenja Visokog predstavnika meðunarodne zajednice u BIH Miroslava Lajèaka.

Inaèe, sinoæ ranije tokom veèeri, iz zgrade Specijalnog suda za ratne zloèine iza¹ao je brat Radovana Karad¾iæa, Luka Karad¾iæ. On je, kako izve¹tava novinar B92, u zgradi suda bio oko pet minuta i prièao je sa stra¾arima.

Po izlasku on je rekao da ne ¾eli da prièa s novinarima. Na sva pitanja novinara rekao je da je sve informacije dobio iz medija.

Supruga Radovana Karad¾iæa, Ljiljana Zelen Karad¾iæ, izjavila je da je ¹okirana ve¹æu da je njen mu¾ veèeras uhap¹en.

"Èim je telefon veèeras zazvonio, znala sam da ne¹to nije u redu. ©okirana sam i zbunjena. Sada bar znamo da je ¾iv", kratko je za Aso¹ijeted pres izjavila Ljiljana Karad¾iæ. Ona je rekla da ju je o hap¹enju supruga obavestila njihova kæerka Sonja.

Advokat: Ulo¾iæemo ¾albu

Advokat Radovana Karad¾iæa Svetozar Vujaèiæ za B92 ka¾e da su informacije koje su na konferenciji za novinare saop¹tili koridnatori Vukèeviæ i Ljajiæ istinite, ali da samo nije taèno vreme hap¹enja.

Advokat Vujaèiæ tvrdi da je Radovan Karad¾iæ uhap¹en u petak uveèe, 18. jula u autobusu kada je iz Novog Beograda i¹ao za Batajnicu.

Gradsko saobraæajno preduzeæe Beograd saop¹tilo je meðutim da nema nikakva saznanja da je ha¹ki optu¾enik Radovan Karad¾iæ uhap¹en u vozilu GSP-a.


Vujaèiæ najavljuje da æe u petak podneti ¾albu na re¹enje istra¾nog sudije o ispunjenosti uslova za izruèenje tako da ne oèekuje da æe se Karad¾iæ u Ha¹kom tribunalu naæi pre kraja sledeæe nedelje.

"Radovan Karad¾iæ je sinoæ samo priveden istra¾nom sudiji Dilpariæu a uhap¹en je 18. jula, u petak i neæe da ka¾u gde je bio tri dana ni ko ga je uhapsio. Ni Radovan ne zna isto gde je bio", ka¾e on.

"To je sto posto sigurno da je on uhap¹en u Beogradu u autobusu broj 83 na relaciji Novi Beograd – Batajnica, to uop¹te nije sporno. Sporno je samo gde je on bio tri dana do sinoæ od petka“, ka¾e Vujaèiæ.

"Ja sam tek danas dobio re¹enje o ispunjavanju uslova za isporuku Ha¹kom triubnalu i ja imam rok od tri dana da ulo¾im ¾albu na to re¹enje i ja æu je svakako ulo¾iti najverovatnije u petak", navodi on.

"Sada sam do¹ao ovde u Centralni zatvor, video sam ga pre sat vremena, bio sam kod nejga sa njegovim bratom Lukom Karad¾iæem u poseti, ovako je dobro pun je snage i optimizma", ka¾e advokat.

"I moram da ka¾em da je istra¾ni sudija Milan Dilpariæ izuzetno korektan prema nama. Ja se nadama da æe on biti tu mada je ova vlast naumila da ga isporuèi ove nedelje ali to ne mo¾e nikako da se desi“, navodi Karad¾iæev advokat.

Brat Radovana Karad¾iæa, Luka Karad¾iæ izjavio je da je sa bratom razgovarao sat vremena u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

"Bogu hvala, moj je brat ¾iv i zdrav, dosta je izgubio na kila¾i, ali je normalan i razlo¾an. Mogu da ka¾em da je pun optimizma. On zna koliko je kriv i koliko nije kriv", kazao je Luka karad¾iæ novinarima posle posete bratu.

Prema njegovim reèima, Radovan Karad¾iæ ne priznaje Ha¹ki tribunal i ne veruje tom sudu, "ali ¹ta je tu je".

Advokat Vujaèiæ ka¾e i da Radovan Karad¾iæ ne uzima hranu, ali to ne tretira kao ¹trajk glaðu jer je, po njemu, ¹trajk glaðu kad se ne uzima teènost.

On ka¾e i da æe njegova ¾alba kada je podnese u petak, u sud stiæi tek u ponedeljak tako da re¹enje o izruèenju Karad¾iæa Ha¹kom triubnalu ne mo¾e biti donrto pre sredine sledeæe nedelje.

On najavljuje i da porodica Radovana Karad¾iæa supruga, æerka i sin nameravaju da ga posete u Beogradu, ali da imaju probleme sa bosanskim vlastima jer su im, kako ka¾e, lièna dokumenta oduzeta zbog sumnje da su pomagali u njegovom skirvanju.

Po gradu protestovale grupe mladiæa


Pristalice Radovana Karad¾iæa i policija (FoNet)

Beogradska policija je oko 1.30 èasova intervenisala na Trgu Republike i razbila grupu od 15-ak mladiæa koji su manifestovali podr¹ku Radovanu Karad¾iæu, dok su ispred Specijalnog suda bili mladiæi u majicama sa natpisom "Obraz" i srpskim zastavama.

Preko puta zgrade nalazilo se u jednom trenutku i pedesetak ljudi, od kojih su neki nosili majice sa znakom ultradesnièarske organizacije Obraz, kao i majice sa likom Radovana Karad¾iæa. Ispred njih je bio rasporeðen kordon policije, koji ih je izgurao u sporednu ulicu.

Zgradu Suda obezbeðivao je veliki broj pripadnika ®andarmerije. Prisutni su bili i brojni novinari, ali im nije bilo dozvoljeno da stoje na strani ulice gde je zgrada Suda veæ prekoputa.

[youtube=425,350]mierqJE0YUQ[/youtube]

Policija je na Trgu Republike privela tri mladiæa, od kojih je jedan imao ¹ajkaèu, jedan je nosio majicu sa likom Radovana Karad¾iæa, dok je treæi bio bez obele¾ja. Pored majica sa likom ha¹kog optu¾enika nosili su i parolu "Ne hapsite Karad¾iæa".

U jednom trenutku situacija je èak bila na ivici incidenta, ali je ipak sve pro¹lo bez problema. Ulicama su povremeno prolazili i automobili iz kojih su se èule èetnièke pesme i mladiæi koji se iz njih dobacivali novinarima.

U MUP-u Srbije navode da je bezbednosna situacija u Beogradu pod kontrolom, a bezbednosni stepen je, nakon objavljivanja vesti o hap¹enju Radovana Karad¾iæa, preventivno podignut na vi¹i nivo.

Policija RS nema veze s hap¹enjem

Direktor Policije Republike Srpske Uro¹ Pena izjavio je da policija RS nije uèestvovala ni u lociranju niti u hap¹enju Radovana Karad¾iæa. Pena je rekao da je o hap¹enju Radovana Karad¾iæa saznao noæas kada su ga o tome telefonom obavestili iz MUP-a Srbije.

Direktor policije RS rekao je da ne oèekuje nikakve nemire u RS zbog hap¹enja, ali da su, nakon saznanja o hap¹enju, pojaèane mere bezbednosti, posebno objekata verskih zajednica i meðunarodnih organizacija.

Karad¾iæ se od 1996. krije, a poslednji put je viðen i fotografisan u Han-Pijesku jula 1996. godine. Potom je za Karad¾iæem raspisana meðunarodna poternica.

Ha¹ki tribunal je u vi¹e navrata navodio da ima podatke da je Karad¾iæ u Srbiji bar povremeno, a da je 2004. bio i u Beogradu.

Iz Ha¹kog tribunala takoðe su stizale naznake da hap¹enje Radovana Karad¾iæa nije direktna obaveza Srbije, veæ da je to pre svega Ratko Mladiæ, za koga se pouzdano tvrdi da je u Srbiji.

U bekstvu od 1996.


Najtra¾eniji ha¹ki begunci - Ratko Mladiæ i Radovan Karad¾iæ (FoNet, B92)

Nakon progla¹enja nezavisne Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karad¾iæ je postao njen prvi predsednik.

U aprilu 1992. Karad¾iæ odlazi na Pale, a Vlada RS poèinje 7. maja 1992, mesec dana uoèi prvih sukoba, da realizuje svoju odluku o formiranju sopstvenih oru¾anih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadra JNA iz BiH.

Sve vreme rata u BiH bio je lider bosanskih Srba i zajedno sa ratnim komandantom Ratkom Mladiæem kreator ratnih operacija.

Ha¹ki tribunal je 25. jula 1995. godine podigao prvu optu¾nicu protiv Karad¾iæa i Mladiæa, koja je imala 16 taèaka, od kojih je jedna optu¾ene teretila za genocid, a tri za zloèine protiv èoveènosti.

Druga optu¾nica, koja se odnosila na zloèine u Srebrenici, podignuta je 16. novembra 1995. i imala je 20 taèaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zloèine protiv èoveènosti.

Pod pritiskom meðunarodne zajednice i na insistiranje Slobodana Milo¹eviæa i ostalih lidera bosanskih Srba, 30. juna 1996. Karad¾iæ je preneo predsednièka ovla¹æenja na tada¹nju potpredsednicu RS Biljanu Plav¹iæ, povukao se sa mesta predsednika SDS i iz javnog ¾ivota. Od tada se krije. Poslednji put je viðen i fotografisan u Han-Pijesku jula 1996. godine. Potom je za Karad¾iæem raspisana meðunarodna poternica.

Vi¹e detalja o ¾ivotu Karad¾iæa mo¾ete videti i u ovoj video biografiji:

[youtube=425,350]m-WW-lj2iqA[/youtube]

Èlanstvo u SDS-u mu je prestalo kada je Skup¹tina SDS RS 24. decembra 2001. usvojila izmene i dopune Statuta stranke meðu kojima je i odredba da licima protiv kojih je podignuta ha¹ka optu¾nica prestaje èlanstvo u toj partiji.

U novembru 1998. SAD su ponudile novèanu nagradu od pet miliona dolara licima koja pomognu da se pred sud izvedu optu¾eni za ratne zloèine, a èetiri godine kasnije (januar 2002) na ulicama Sarajeva pojavile su se poternice za Karad¾iæem i Mladiæem.

Ha¹ki tribunal je 14. oktobra 2002. otpeèatio izmenjenu i dopunjenu optu¾nicu protiv Karad¾iæa (optu¾nica je potvrðena 31. maja 2000. ali je ostala zapeèaæena), koja je objedinjavala prethodne dve i razdvojena je od optu¾nice protiv Mladiæa. Nova optu¾nica ima 11 taèaka, kojima se Karad¾iæu stavlja na teret genocid i sauèesni¹tvo u genocidu, zloèini protiv èoveènosti, kr¹enje zakona i obièaja ratovanja.

Posle pojaèanog pritiska meðunarodnih bezbednosnih snaga u BiH na Karad¾iæevu porodicu i hap¹enja njegovog sina Sa¹e na Palama u julu 2005. (bio u desetodnevnom pritvoru), Karad¾iæeva supruga Ljiljana pozvala je Radovana Karad¾iæa da se preda Ha¹kom tribunalu. Tu poruku mu je poslala u ekskluzivnom intervjuu za televiziju Aso¹ijeted pres, 28. jula 2005.

Optu¾nica: Zloèini protiv nesrpskog stanovni¹tva

Lider bosanskih Srba za vreme rata u BiH (FoNet, B92)

Radovan Karad¾iæ optu¾en je pred Ha¹kim tribunalom za genocid, ume¹anost u genocid, likvidacije, ubistva, ka¾njavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zloèine poèinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj biv¹oj jugoslovenskoj republici.

Prema saop¹tenju iz Ha¹kog tribunala, u optu¾nici se navodi da je Karad¾iæ, dejstvujuæi sa drugima izmeðu 1992. i 1995. godine, poèinio zloèin sa ciljem obezbeðivanja kontorole u podruèjima BiH koja su bila progla¹ena delom Republike Srpske i znaèajno smanjio tamo¹nje nesrpsko stanovni¹tvo.

Radi ostvarivanja takvog cilja, Karad¾iæ i ostali poèinili su zloèine kako bi primorali nesrbe da napuste ta podruèja, prognali one koji nisu bili voljni da odu i ostale ubili, navedeno je u dopisu iz Haga.

Prema ovom saop¹tenju, Karad¾iæ je optu¾en za genocid, za ubistvo blizu 8.000 Bo¹njaka - odraslih i deèaka u Srebrenici 1995.

U optu¾nici se tvrdi kako je Karad¾iæ takoðe poèinio genocid, ka¾njavanja i ostale zloèine kada su snage pod njegovom komandom ubile nesrbe tokom i posle napada na gradove ¹irom BiH, da je zarobljavao hiljade nesrba i prebacivao ih u zatvorenièke objekte koje su ustanovile vlasti bosanskih Srba.

U tim logorima su snage pod Karad¾iæevom komandom ubijale, muèile, lo¹e postupale i seksualno zlostavljale nesrbe, navodi se dalje u optu¾nici.

U optu¾nici, takoðe, stoji da je Radovan Karad¾iæ odgovoran za bombardovanje i snajpersko gaðanje civila u Sarajevu koje je dovelo do ubistva i ranjavanja hiljada osoba, ukljuèujuæi i mnoge ¾ene i decu.



:news:
nastavak sa naslovne ...
Karad¾iæ u Hagu tokom vikenda?
Portparol Tu¾ila¹tva za ratne zloèine Bruno Vekariæ je, gostujuæi u emisiji Uveæanje B92, kazao da ne mo¾e da precizira taèan datum izruèenja nekada¹njeg predsednika Republike Srpske.

On ka¾e da to zavisi od rokova koji æe biti iskori¹æeni prilikom odluèivanja o ¾albi na re¹enje o ispunjenju pretpostavki za izruèenje Karad¾iæa Tribunalu, koju je najavio njegov advokat Svetozar Vujaèiæ.

"Te¹ko je licitirati ba¹ dan kad æe Karad¾iæ biti isporuèen. Re¹enje o utvrðivanju identiteta je doneto. Sada odbrana ima tri dana na ¾albu, koju je advokat Karad¾iæa veæ najavio", ka¾e on.

"Nakon toga, krivièno vanraspravno veæe ima tri dana da donese odluku na osnovu te ¾albe, sve se zavr¹ava potpisom Ministarstva unutra¹njih poslova. Realno je oèekivati da to bude ponedeljak ili utorak, a mo¾e biti i ranije - sve zavisi kada æe zasedati Veæe", rekao je Vekariæ.

Vujaèiæ: Neæe moæi pre ponedeljka

Advokat Radovana Karad¾iæa Svetozar Vujaèiæ je novinarima ispred Specijalnog suda, gde je posetio Karad¾iæa, rekao da æe ¾albu poslati u 19.55 sati iz po¹te van Beograda i ocenio da on neæe moæi da bude isporuèen Tribunalu pre ponedeljka.

Vujaèiæ je najavio da æe se biv¹i predsednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam.

"Karad¾iæ æe u Srbiji imati pravni, odnosno struèni tim, koji æe mu pomagati u odbrani, ali æe se pred Ha¹kim sudom braniti sam, kako to na maestralan naèin radi i Vojislav ©e¹elj", kazao je Vujaèiæ novinarima ispred Specijalnog suda.

On nije iskljuèio moguænost da æe Karad¾iæ sudu u Hagu biti isporuèen za vikend, kako je to najavio Vekariæ, i naglasio da æe ¾albu na re¹enje istra¾nog sudije o ispunjenju uslova za Karad¾iæevo izruèenje Hagu podneti u petak 25. jula.

Vujaèiæ je objasnio da to èini kako bi se odlo¾ilo izruèenje, da bi na taj naèin pomogao porodici Karad¾iæa da u pritvorskoj jedinici u Beogradu poseti nekada¹njeg predsednika Republike Srpske.

On je podsetio da je istra¾ni sudija dao dozvolu da porodica poseti Karad¾iæa, ali da visoki predstavnik meðunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajèak to koèi.

Luka Karad¾iæ i Èavo¹ki kod Karad¾iæa

Brat Radovana Karad¾iæa, Luka, posetio je brata i izjavio je Tanjugu da je njegov brat zadovoljan tretmanom koji ima u pritvorskoj jedinici Specijanog suda u Beogradu u kojoj je od ponedeljka uveèe.

Luka Karad¾iæ poseæuje brata u pritvoru Specijalnog suda (Fonet)

"Moj brat, advokat i ja nemamo ama ba¹ nikakvih zamerki na pona¹anje zaposlenih koji su veoma korektni", rekao je Luka Karad¾iæ dodajuæi da oèekuje da æe i danas posetiti uhap¹enog brata.

Inaèe, Radovan Karad¾iæ jutros je povratio svoj stari izgled. Obrijao je bradu i skratio kosu i vi¹e nema sumnje da li je to jedan od najtra¾enijih begunaca na svetu, ili bioenergetièar Dragan Dabiæ.

Njegov advokat Svetozar Vujaèiæ, koji ga je jutros posetio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, ka¾e da Radovan Karad¾iæ izgleda kao nov.

"Izgleda kao i pre 14 godina. Obrijan je, o¹i¹an i zaprepa¹æujuæe - nije uop¹te stariji. Samo je malo mr¹aviji. Pun je snage, energije, u fizièkom i psihièkom zdravlju. Optimista je. Siguran je da æe pravda i istina pobediti“, ka¾e Vujaèiæ.

On tvrdi da je biv¹i lider bosanskih Srba spreman za suðenje u Hagu, da æe se braniti sam jer je, kako navodi, odu¹evljen odbranom Vojislava ©e¹elja.

Luka Karad¾iæ ka¾e da njegov brat ima posebnu strategiju odbrane za suðenje, ali nije ¾eleo da iznese detalje.

On oèekuje da æe predmet biti prebaèen nacionalnim sudovima jer se nada da æe sud u Hagu zavr¹iti rad do 2010. godine.

"Stvarno se oseæa dobro. Dobro je raspolo¾en, pun je energije. Pun je optimizma. Tu je gde je“, kazao je Luka Karad¾iæ. I brat Radovana Karad¾iæa i njegov advokat i dalje tvrde da je on uhap¹en u petak, a ne u ponedeljak.

[youtube=425,350]J9iNkoIeZCY[/youtube]

Svetozar Vujaèiæ navodi da se to dogodilo u gradskom autobusu na liniji 73 kojim je Karad¾iæ putovao do Batajnice, da bi potom oti¹ao na odmor na Fru¹ku Goru.

S obzirom na to da predstavnici vlasti kategorièno tvrde da je Radovan Karad¾iæ uhap¹en u ponedeljak veèe, a ne u petak, advokat Vujaèiæ sumnja da je njegov klijent bio kidnapovan.

"Ja tvrdim, a to tvrdi i Radovan Karad¾iæ, nema razloga da la¾e da je uhap¹en 18. jula. Mi ne znamo, a ne zna ni istra¾ni sudija, gde je bio tri dana i ko ga je uhapsio. Ne znam za¹to je to tajna. Ni¹ta nisu radili, ni DNK, nisu ga ni slikavali jer je on identitet priznao odmah. ©ta mislite, ¹to ja ne tvrdim da je istina, moglo je da se desi da su njega kidnapovali da bi dobili nagradu pet miliona“, ka¾e Vujaèiæ.

Pored Luke Karad¾iæa i advokata, nekada jednog od najtra¾enijih ljudi na svetu danas je posetio i profesor Kosta Èavo¹ki koji æe se ukljuèiti u pravni tim koji æe savetovati Radovana Karad¾iæa pred Ha¹kim tribunalom.

I Èavo¹ki je, posle posete, ustvrdio novinarima da je Karad¾iæ uhap¹en u petak, 18. jula, i da je bez znanja porodice i advokata bio pritvoren do ponedeljka 21. jula.

On je naveo da je pri hap¹enju Karad¾iæa prekr¹en Krivièni zakon Srbije, u kome pi¹e da on ima pravo na advokata. On je kazao da je s Karad¾iæem razgovarao o njegovoj odbrani od optu¾nice Ha¹kog tribunala, ali nije hteo da iznosi detalje.

"Uspostaviti kontrolu nad tajnim slu¾bama"

U istoj emisiji, novinar NIN-a Dragan Bujo¹eviæ je ocenio da je akcija hap¹enja ha¹kog begunca Radovana Karad¾iæa trajala veoma dugo i verovatno je zapoèeta za vreme vlade Vojislava Ko¹tunice.

Bujo¹eviæ smatra da je Karad¾iæa uhapsio deo snaga bezbednosti koji ga je pre toga skrivao, kao ¹to je to bio sluèaj sa prethodnim ha¹kim optu¾enicima.

"Da li æe sada vlada u znak zahvalnosti tim ljudima i slu¾bi bezbednosti koji su pomogli u hap¹enju Radovana Karad¾iæa da ih amnestira za to ¹to su ga skrivali toliko vremena", zapitao se on.

"To je sada kljuèna stvar da li æe slu¾be bezbednosti ostati onakve kakve jesu; oèigledno da je ovo trenutak kada politèki vrh dr¾ave mo¾e da uspostavi politèku kontrolu nad slu¾bama bezbednosti", rekao je Bujo¹eviæ.

Nagrada, za sada, nikome

Sa SAD niko nije kontaktirao sa informacijama o Radovanu Karad¾iæu koje bi ga kandidovale za nagradu raspisanu za hap¹enje biv¹eg lidera bosanskih Srba, rekla je ata¹e za ¹tampu ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris.

SAD su raspisale nagradu za hap¹enje terorista i osoba optu¾enih za ratne zloèine u biv¹oj Jugoslaviji i Ruandi. Za informacije koje bi dovele do hap¹enja Karad¾iæa, Ratka Mladiæa ili Gorana Had¾iæa SAD su ponudile nagradu do pet miliona dolara.

"U sluèaju Radovana Karad¾iæa, nemamo saznanja o nekom pojedincu koji bi mogao da dobije takvu nagradu", rekla je Harisova i navela da sa ambasadom SAD niko ko bi mogao da dobije nagradu, nije kontaktirao sa informacijama o Karadi¾iæu.

Ona je rekla da vlada Srbije ili neka vladina slu¾ba ne mogu da tra¾e nagradu jer su "nagrade za pravdu namenjene nagraðivanju privatnih graðana koji su dali informacije koje bi dovele do hap¹enja tra¾enih terorista, lica ukljuèenih u finansiranje terorizma i ratne kriminalce".

Pojedinci sa informacijama o tra¾enim osobama trebalo bi da kontaktiraju sa zvaniènicima amerièke vlade u zemlji ili inostranstvu i po¹to se provere informacije, one se prosleðuju odgovarajuæim slu¾bama.

Od kada je program ustanovljen 1984. godine, vlada SAD je platila vi¹e od 77 miliona dolara za informacije koje su dovele do hap¹enja vi¹e od 50 ljudi.

dirigent

      1.Oduvek sam bio pristalica da optuzeni treba da odu ili da se nadju u Hagu da se brane za optuzbe , ali posle presuda Ramusu Haradinaju i Naseru Oricu pokazuje se da je sud nesposoban da se odupre goloj sili fizickog zastrasivanja i eliminacije svedoka u prvom slucaju, tj. politickim pritiscima u drugom...

       Zbog Haga i kojekave istine ne treba izrucivati... Jedino zbog nekakve Evrope koja ni sama ne znam kuda ce i sta ce posle irskog i pre nekoliko godina francuskog referenduma, a gde cemo se mi toboz naci za par godina.

        2. Bljutavo i otuzno je vreme u kojem se hapse Zupljanin i Karadzic. U interregnumu vlasti ovo deluje kao vruc krompir koji gledaju da bace u vakum bezvlasca i pilatovski operu ruke od toga.
            Ako je neko toliko principijelan i smatra da je ispravno to sto radi zasto izrucuje nase ljude kradom , da mogu da se opravdavaju i peru pred narodom koji nema kome da uperi prst u lice pred kojim bi se pokazani postideo.
            Prvo bese tehnicka vlada , pa potom Dacic vice ovo je zaostatak primopredaje vlasti i sl. Sitne su oni duse i bezvredni ljudi. Djindjic je uhapsio Milosevica u najosetljivijem trentku i imao je muda da ponese teret , a ovi ko pacovi samo kupuju vreme i gledaju kroz mala vrata da proteraju govno i kad izadju ostanu cisti i jurodivi.
            3. Nevezano sa ova dva , apsolutno mi je fascinantna prica o njegovom dvostrukom identitetu. Sta je radio , cime se bavio i sl. Cak mi se cini da sam ga video par puta , jer se secam onog malog crnog repa/pletenice koji nosi na vrh glave , a takvu frizuru nosi jedan u 100000 ljudi.
          Sve u svemu on nece imati posteno sudjenje , a bosnjaci ce pokusati pomocu njegovog sudjenja da sruse republiku srpsku.

           Bilo bi pametno da mu nasa drzava otvori arhive i pomogne u odbrani , da se tako nesto ne dozvoli. I Hrvatska i Bosna je svojim optuzenima pomagala , pa bilo dokazano da su pocinili zlocine ili ne. Zato su i oni ko sto neko rece u mnogim tribinama odrzanim ovih dana mnogo bolje u Hagu prosli. A o tome treba razmisliti.

Bred

#2

Izvor:B92, FoNet, Beta, TV BiH, Tanjug

Beograd, Banjaluka -- Radovan Karad¾iæ je koristio identitet ¾ivog èoveka Dragana Dabiæa, tvrde za B92 u vrhu MUP-a, što znaèi da su dokumenta falsifikovana

Èiji identitet je preuzeo Karad¾iæ?
Èiji identitet je preuzeo Karad¾iæ?
U slu¾bama MUP-a navode da nastavljaju posao na utvrðivanju ostalih pojedinosti vezanih za identitet kojim se Karad¾iæ koristio. Prema informacijama B92, lièna karta Radovana Karad¾iæa na ime Dragana Dabiæa izdata je policijskoj upravi u Rumi. U toku dana niko iz MUP-a nije ¾eleo da komentariše te navode, ali su rekli da je taj sluèaj preuzelo Tu¾ilaštvo za ratne zloèine.

Istovremeno, naèelnik policijske uprave Sremske Mitrovice Zoran Smajiæ, u èijoj nadle¾nosti je i policijska ispostava u Rumi, izjavio je da ta uprava nema nikakve veze sa izdavanjem liène karte kojom se koristio haški optu¾enik Radovan Karad¾iæ.

"Nemamo nikakve veze sa hapšenjem Radovana Karad¾iæa, niti bilo kakve informacije sa eventualnim izdavanjem falsifikovane liène karte u Rumi", rekao je Smajiæ.

Kako je došao do liène karte Dragana Dabiæa za sada još nije poznato.


Odbor: Otkud liène karte

Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine zahtevaæe od dr¾avnih organa detalje o hapšenju haških optu¾enika i kako su nabavili dokumenta.

Odbor æe zahtevati informaciju o svim elementima vezanim za sprovoðenje saradnje s Tribunalom u Hagu.

U toj informaciji trebalo bi da se naðu ne samo detalji o hapšenju Radovana Karad¾iæa i Stojana ®upljanina, veæ i kako su ova dvojica haških optu¾enika došli do la¾nih liènih karata, ka¾e èlan Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Milan Ðukiæ.

Ðukiæ ka¾e za B92 da æe dr¾ava, ukoliko zaista ima nameru da sve rasvetli do kraja, morati da se upusti u razotkrivanje i èitave mre¾e Karad¾iæevih i ®upljaninovih pomagaèa.

“Kod podruènih uprava MUP-a Srbije insistiraæemo da nas podrobno obaveste o tom fenomenu jer to što su haški optu¾enici imali falsifikovane dokumente izdate u ovdašnjim policijskim stanicama ukazuje ne na pojedinaèni problem, veæ na sistemsku pojavu," ka¾e on.

On je dodao da je iza takvog "modela 'rada' naprosto morao da stoji ili sistem ili otrgnuti deo sistema”.

“Jer, i Karad¾iæ i ®upljanin su koristili identitete preminulih ljudi poreklom iz BiH, što znaèi da im je neko pomogao da nabave njihova osnovna dokumenta, poput izvoda iz matiène knjige roðenih, ali je èinjenica i da im je onda ovde neko pomogao prilikom dobijanja dr¾avljanstva Republike Srbije. Dakle, puno je pitanja na koje æe nadle¾eni organi naprosto morati da brzo daju odgovor”, rekao je Ðukiæ.

 

vise

"Dokumenta od struktura iz Bosne"

Tu¾ilac za ratne zloèine Vladimir Vukèeviæ rekao je da su Radovanu Karad¾iæu la¾na dokumenta verovatno izdale "strukture u Bosni".

On je za Veèernje novosti rekao da je Karad¾iæ oèigledno dobio la¾ni identitet u vreme kada su njegovi stranaèki prijatelji bili na vlasti u Republici Srpskoj, dok je istovremeno u Srbiji za njega bio povoljan politièki ambijent.

Vukèeviæ najavljuje da "neæe oklevati da primeni Zakon o jatacima" i da æe pred zakonom odgovarati svi oni koji su Karad¾iæu pomagali u skrivanju.

"Priznajem da je njegova promena identiteta bila fascinantna. Karad¾iæ je ¾iveo novi paralelni ¾ivot. Time je i uspeh slu¾bi koje su nadle¾ne da ga lociraju bio veæi. Kada sam dobio tu informaciju, poèela je i priprema akcije hap¹enja, èiji je prioritet bio da nema ljudskih ¾rtava", rekao je on.

On je dodao da je veoma mali broj ljudi znao pravi identitet Dragana Dabiæa i da je oèigledno da je natra¾eniji ha¹ki optu¾enik paralelni ¾ivot poèeo da vodi mnogo ranije.

Vukèeviæ je rekao da Karad¾iæ nije uhap¹en u petak i da je reè o spekulaciji. On je naveo da se intenzivno traga za svim ha¹kim beguncima, kao i da su sve akcije hap¹enja povezane i da je "svaka uspe¹no zavr¹ena akcija put ka sledeæoj".

Upitan da li æe sada biti lak¹a potraga za Ratkom Mladiæem, Vukèeviæ je rekao da je reè o znaèajnim operativnim poduhvatima i da æe svaki upotrebljiv podatak biti kori¹æen za lociranje drugih ha¹kih optu¾enika.

On je kazao da je veoma mali broj ljudi znao da je Dabiæ u stvari Karad¾iæ i naveo da æe ljudi koji su mu pomagali odgovarati.

MUP RS proverava baze podataka

Naèelnik Uprave kriminalistièke policije MUP RS Gojko Vasiæ izjavio je da je neformalnom proverom baze liènih podataka graðana RS utvrðeno da postoji moguænost da je Radovan Karad¾iæ dobio identitet preminulog Dragana Dabiæa iz Banjaluke.

"Kada smo putem medija saznali na èije ime je Radovan Karad¾iæ koristio liène dokumente, mi smo proverili da li u svojim bazama imamo izdate liène dokumente na ime Dragan Dabiæ", rekao je Vasiæ.

Vasiæ je naveo da MUP RS èeka zvanièan zahtev policije Srbije o proveri podataka iz liènih dokumenata koje je koristio Karad¾iæ, kako bi moglo da se doðe do taènih informacija o tome da li su ti dokumenti izdati na podruèju tog entiteta BiH.

Navodeæi da, osim imena i prezimena, nisu imali nikakve podrobnije podatke, poput datuma roðenja i matiènog broja, Vasiæ je rekao da su izvr¹ene provere izdatih dokumenata na ime Dragana Dabiæa u okviru godi¹ta roðenja koja bi mogla odgovarati stvarnim godinama Radovana Karad¾iæa.

"U staroj bazi liènih karata pojavila se jedna osoba sa imenom Dragan Dabiæ, roðen 1944. godine, sa podruèja Banjaluke, koja je preminula i postoji moguænost da su kori¹æena njegova lièna dokumenta", rekao je taj zvaniènik MUP.

Prema njegovim reèima, u bazi podataka pronaðena je i osoba Dragan Dabiæ, roðen 1954. godine na podruèju Sarajeva, koja takoðe nije meðu ¾ivima.

Vasiæ, meðutim, smatra da je malo verovatno da je Karad¾iæ preuzeo identitet tog Dragana Dabiæa, s ozbirom na svoj izgled i godine.

On nije iskljuèio moguænost da je putna isprava, koju je korisitio biv¹i predsednik RS, falsifikovana negde u RS.

b92

Masha

I ja sam za to da se coveku pomogne u odbrani. Ok, priveden je, sad je red i da se brani, najbolje sto moze i tu mu treba pomoci. To sto su radili Karadzic, Mladic ili bilo ko nas jednako je onome sto je radio Oric i njemu slicni. Naravno, zbog lose politike tih nesrecnih 90-ih mi smo zrtveni jarci i Karadzic nikada nece proci kao Oric. Jer, marketing je velika stvar, a nazalost, nas je tih godina bio ocajan i koliko god da su neki hteli lose da nas predstave, mi smo im u velikoj meri to i olaksali. Milim na one koji su nas tih godina vodili i predstavljali. Medju njima je bio i Karadzic. I sve ono njegovo slikanje za strane televizije gde je njegov cilj, a po mom skromnom misljenju, bio da sto bolje i sto vernije predstavi svoju, a opet po mom misljenju, megalomaniju, sada skupo kosta. Njegovo caskanje sa stranim novinarima dok se Sarajevo drzi pod opasadom, a u pozadini se vidi snajperista vrlo posvecen svom poslu, nije nesto sto mu ide u prilog. A ti novinari nisu banuli, nego su cekani i docekani, samo je falila pogaca i so i malo rakijice pa da ih ugoste bas po srpski. I da je rekao bar nesto korisno nego kaze da je to sve nase, ok, on tako smatra, ali na osnovu cega tvrdi. Hocu reci, on je vreme za reklamu iskoristio, ali kakvu. S druge strane, svi drugi su svojih pet minuta koristili da se predstave kao zrtve.
Rat jeste nesto sto je ono - ili ces ti mene ili ja tebe, ali drzati jedan grad pod opasdom skoro 4 godine, grad u kojem je covek studirao, u kojem mu je zivela porodica, grad u kojem je radio, imao prijatelje koji su tu i ostali, je nesto nad cim se ja cudim. I mozda se ne bih cudila da je svoj reklamni prostor iskoristio drugacije.
I, na kraju, ostajem bez teksta nad cinjenicom da je Dragan David Dabic odn. Radovan Karadzic, covek za kojim traga citav svet, poslednje tri godine ziveo i radio u Beogradu. Za vreme Kostunicinog premijerovanja, Jocicevog ministrovanja i Bulatovicevog vodjenja BIA-e, on je ziveo bolje nego vecina studenata u ovoj zemlji. Izgleda da je bolje biti begunac, bilo haski, bilo americki (slucaj Miladin Kovacevic) jer onda ce se uvek naci neko da ti pomogne.

Bred

#4
Lajèak ne da Karad¾iæima da vide Radovana

Izvor : Mondo

 Lajèak, Karad¾iæ

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajèak izjavio je da pre transfera Radovana Karad¾iæa u Hag najverovatnije neæe vratiti putne isprave èlanovima njegove porodice, koji zbog toga ne mogu da ga posete u Beogradu. "Imaæe Karad¾iæi u buduænosti mnogo prilika da vide svoga tatu, ali mnogi Srebrenièani neæe to nikada moæi", rekao je Lajèak gostujuæi na sarajevskoj televiziji OBN: "Dokumente sam oduzeo kako bi onemoguæio mre¾u podrške haškim beguncima. Ne vidim zašto je sada glavno humanitarno pitanje kada æe Karad¾iæi videti svog tatu?" Prilikom gostovanja Lajèaka, iz Haga se direktno ukljuèio generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vuèiæ, koji je pitao Lajèaka: "Koji su to zloèin poèinili èlanovi porodice Radovana Karad¾iæa kada se njima, kao nezapamæen primer u istoriji, ne dozvoljava da vide svog oca?"



Potom se u program ukljuèio i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je lièno zamolio Lajèaka da ukine zabranu napu¹tanja zemlje za karad¾iæe: "Molim vas gospodine Lajèak pustite Karad¾iæe da vide svog èlana porodice. Ne ¾elim da ulazim u to da li su oni bili deo mre¾e pomagaèa, pa èak i da jesu to je pitanje za sud, a ne za politièke institucije. Zabrana putovanja zadire sada u domen ljudskih prava."

Nijednu od molbi Lajèak nije usli¹io.

(MONDO)

---
skandal!
koji retard!
:wall: :namcor

Bred

#5
nastavak sa naslovne ...

Supruzi Radovana Karad¾iæa, Ljiljani Zelen Karad¾iæ, i njegovoj deci Sonji i Sa¹i, oduzete su putne isprave po nalogu visokog predstavnika u BiH 10. januara ove godine, a zbog sumnje da su deo mre¾e koja poma¾e njegovo skrivanje.

Predsednik Srpske demokratske stranke, èiji je Karad¾iæ bio lider, Mladen Bosniæ stigao je danas pre podne u posetu ha¹kom optu¾eniku Radovanu Karad¾iæu.

b92



:news:
Karad¾iæ tri meseca "u obruèu"
| Izvor: FoNet, Veèernje novosti
Beograd -- Radovan Karad¾iæ je bio tri meseca pod punom kontrolom srpske obave¹tajne slu¾be (BIA), 24 sata dnevno, pi¹u Novosti.

Karad¾iæ je za to vreme bio praæen, prislu¹kivan, nadgledan. List navodi da su bele¾eni svi kontakti koje je imao i da su neki bili i name¹tani ne bi li se do¹lo do traga koji vodi ka ostalim ha¹kim optu¾enicima u begu.

Kako Novosti saznaju, sa ovim je bilo upoznato samo nekoliko ljudi u dr¾avi - sam vrh BIA, specijalni tu¾ilac za ratne zloèine, ali ne, kako se navodi, zamenik premijera i ministar policije Ivica Daèiæ, kao ni predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Ha¹kim tribunalom Rasim Ljajiæ.

Gotovo cela vlada je za to saznala kad i graðani Srbije, u ponedeljak uveèe. Za¹to je komanda za "kraj akcije" - hap¹enje - izdata ba¹ 18. jula, u petak, nije jo¹ rasvetljeno, pi¹e list.

Neki raèunaju da su se poklopila tri elementa – povoljan politièki trenutak, poèetak mandata nove koalicije na vlasti (i promena u vrhu BIA), procena Slu¾be da je Karad¾iæ mo¾da shvatio da je u zamci i da se sprema da umakne, pucanje cele mre¾e jataka i obezbeðenja posle hap¹enja Stojana ®upljanina.

Prema navodima Novosti, od petka do ponedeljka izvr¹ene su provere identiteta uhap¹enog (i DNK analiza...), dodatne analize, ali se nigde zvanièno ne spominje gde je Radovan Karad¾iæ proveo ta tri dana.

b92



:news:
Karad¾iæ sutra u sudnici
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Radovan Karad¾iæ se o optu¾nici izja¹njava sutra. Glavni tu¾ilac Ser¾ Bramerc ka¾e da je ovo prekretnica u saradnji Srbije sa Tribunalom



Radovan Karad¾iæ prvi put æe se sutra u 16 sati pojaviti pred sudskim veæem Tribunala, potvrðeno je u tom sudu. On æe u sudnici broj 1 biti izveden pred sudsko veæe kojim predsedava sudija Alfons Orije. Bramerc je potvrdio da æe tom prilikom Karad¾iæ imati moguænost da se, ukoliko to ¾eli, izjasni o optu¾nici. Njegov advokat je najavio za B92 da se on neæe odmah izjasniti o optu¾nici.

Suðenje ha¹kom optu¾eniku Radovanu Karad¾iæu biæe ¹to je efikasnije moguæe uz po¹tovanje prava optu¾enog, izjavio je glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Ser¾ Bramerc na prvoj konferenciji za novinare posle izruèenja Karad¾iæa sudu.

Bramerc je ocenio da hap¹enje Radovana Karad¾iæa predstavlja veliki uspeh u saradnji srpskih vlasti sa Ha¹kim tribunalom, ali da u narednim danima neæe biti nove procene ove saradnje, veæ tek krajem godine.

“Znaèajna pohvala Bramerca“

Biv¹i ministar inostranih poslova Goran Svilanoviæ ocenio je za B92 da je veoma znaèajna pohvala glavnog Ha¹kog tu¾ioca Ser¾a Bramerca, koji je istakao da Vlada Srbije zaslu¾uje po¹tovanje zbog svega ¹to je uèinila kada je u pitanju izruèenje Radovana Karad¾iæa.

"Kada su u pitanju Srbi, postoje tri osobe èija su suðenja znaèajna, to su Milo¹eviæ, Karad¾iæ i Mladiæ, svi ostali su od drugorazrednog znaèaja i otuda stoji njegova ocena da je ovo prekretnica u odnosima sa Ha¹kim tirubunalom", smatra Svilanoviæ.
Kako je Karad¾iæ uhap¹en, da li je kroz kapiju pritvorske jedinice u Sheveningenu stigao u blindiranom vozilu ili se spustio helikopterom, ostalo je i nakon konferencije na nivou medijskih spekulacija.

Bramerc je jedino potvrdio da je Karad¾iæ stigao jutros i da æe nakon 13 godina èekanja ¾rtve dobiti pravdu.

“Va¾no je da odamo puno priznanje vlastima u Srbiji za hap¹enje i izruèenje Radovana Karad¾iæa. Hap¹enje Karad¾iæa zaista predstavlja prekretnicu u saradnji Srbije sa Ha¹kim tribunalom“, smatra Bramerc.

Glavni tu¾ilac ocenjuje da æe biti potrebno nekoliko meseci da se i tu¾ila¹tvo i odbrana pripreme za poèetak suðenja.

Tu¾ila¹tvo je trenutno zauzeto revidiranjem optu¾nice, koja je poslednji put izmenjena 2000. godine.

“Postaraæemo se da nova optu¾nica oslikava sada¹nju pravnu realnost, da se u obzir uzmu na ranijim suðenjima ustanovljene i potvrðenje èinjenice i novi dokazi koji su prikupljeni tokom proteklih godina“, naveo je Bramerc.

Prema najavama glavnog tu¾ioca, neæe biti spajanja Karad¾iæeve optu¾nice sa nekom drugom.

“Nije stav ovog tu¾ila¹tva da spaja optu¾nicu protiv Karad¾iæa sa drugim optu¾nicama u tribunalu. Meðutim, jasno je da ukoliko u bliskoj buduænosti bude uhap¹en general Ratko Mladiæ, da spajanje sluèajeva postaje ozbiljna opcija“, kazao je Bramerc.

Da li æe se Karad¾iæ braniti sam, sudije treba da odluèe, rekao je Bramerc i dodao da je tu¾ila¹tvo u principu protiv toga s obzirom na slo¾enost sluèaja.

Bramerc se nada da se suðenje Karad¾iæu neæe odu¾iti kako se odu¾ilo suðenje Slobodanu Milo¹eviæu.

Procedura pred sudom



Ulazak d¾ipova jutros u pritvor u Sheveningenu (Fonet)

Ha¹ki tribunal potvrdio je da je nekada¹nji predsednik Republike Srpske Radovan Karad¾iæ prebaèen u pritvor u Sheveningenu. Portparolka Tribunala Nerma Jelaèiæ potvrdila je da je Karad¾iæ stigao u pritvorsku jedinicu.

Portparolka Tu¾ila¹tva Olga Kavran izjavila je za B92 da æe prilikom sutra¹njeg izlaska pred sudije Radovan Karad¾iæ imati moguænost da se, ukoliko to ¾eli, izjasni o optu¾nici.

Zatim æe ga obiæi predstavnici sekretarijata Tribunala i upoznati ga sa naèinom na koji funkcioni¹e taj sud namenjen optu¾enima za ratne zloèine poèinjene tokom 90-ih na prostoru biv¹e Jugoslavije.

Oni æe Karad¾iæu predstaviti statut Tribunala, kao i naèine na koje mo¾e da se brani tokom procesa, sam ili uz anga¾ovanje struènog branioca.

Inaèe, po statutu Tribunala ne postoji rok u kome bi Karad¾iæ, po¹to bude izruèen Tribunalu, morao da se pojavi pred sudskim veæem kako bi se izjasnio o krivici, ali je u praksi to prva sedmica od dana izruèenja.

Ministarstvo pravde donelo je sinoæ re¹enje kojim se dozvoljava izruèenje Karad¾iæa Tribunalu. Odluci je prethodilo re¹enje Okru¾nog suda u Beogradu da su ispunjene pretpostavke za predaju Karad¾iæa Tribunalu, saop¹tila je Vlada Srbije.

Portparolka Okru¾nog suda u Beogradu Ivana Ramiæ objasnila je u izjavi za B92 da je sud saèekao razuman rok da stigne Karad¾iæeva ¾alba i da je, po¹to branilac nije hteo da dostavi dokaz da je ona upuæena, konstatovao da ¾alba na re¹enje o izruèenju nije uop¹te ni podneta. Sam postupak transfera Karad¾iæa u Hag, kako je rekla, nije u nadle¾nosti suda.

"Nije ni bilo ¾albe"

Izruèenju radovana Karad¾iæa Ha¹kom sudu prethodila je odluka suda kojom je konstatovano da je istekao razuman rok do kada je ¾alba na re¹enje istra¾nog sudije trebalo da stigne u sud.

Karad¾iæev advokat je, za B92, priznao da ¾albu nije ni napisao.

Proces izruèenja Radovana Karad¾iæa sudu u Hagu poèeo je pro¹le noæi. Istra¾ni sudija je po isteku radnog vremena suda konstatovao da ¾alba na njegovo re¹enje nije stigla a da je to moralo da se dogodi èak i da je poslata po¹tom.

Prema oceni suda dva dana su bila razuman rok za pristizanje ¾albe advokata. Zbog toga sudija je konstatovao da je re¹enje o izruèenju Karad¾iæa postalo pravosna¾no 25. jula, tj. pro¹log petka u ponoæ kada je istekao rok za ¾albu.

Po odluci suda u skladu sa zakonom re¹enje o izruèenju Karad¾iæa potpisala je ministraka pravde.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Radovan Karad¾iæ se neæe izja¹njavati o optu¾nici. On æe od suda tra¾iti mesec dana kako bi se u tom roku njegova odbrana koncipirala, izjavio je Karad¾iæev advokat Svetozar Vujaèiæ.

On je u telefonskom ukljuèenju za B92 ponovio da æe se njegov branjenik, po ugledu na Vojislava ©e¹elja, u Hagu braniti sam.

Vujaèiæ je rekao da "famozna ¾alba" na odluku o ispunjenosti uslova za izruèenje Radovana Karda¾iæa Hagu, o kojoj je prethodnih dana bilo reèi, nikada nije napisana i da je to bio deo strategije odbrane.

On je ponovio da æe u odbrani njegovog branjenika uèestvovati dva tima - pravni, u kojem æe biti on i Goran Petronijeviæ, i tim za dokumentaciju i èinjenice, koji æe èiniti Smilja Avramov, Kosta Èavo¹ki i Milivoje Ivani¹eviæ.

"Mi do danas od strane dr¾avnih organa nismo dobili nijedan poziv koji bi znaèio da nam neko pru¾a pomoæ, da je spremna", rekao je Vujaèiæ.

"Mogu da vam ka¾em da imamo brojne svedoke koji su se javljali svih ovih dana, brojnu dokumentaciju, èak i knjige. Mi sad samo treba to da kodifikujemo, spremimo...", rekao je on.

Advokatu Radovana Karad¾iæa Svetozaru Vujaèiæu MUP je po hitnom postupku izdao paso¹, kako bi mu se omoguæilo da otputuje u Hag i prisustvuje poèetku suðenja.

Drugi Karad¾iæev advokat, Goran Petronijeviæ, predao je dopis u kojem od istra¾nog sudije i tu¾ioca tra¾i da preduzmu sve mere kako bi se njegovom branjeniku vratili laptop i 50 diskova sa odbranom koju je Karad¾iæ godinama spremao, a koji su, prema njegovim reèima, nestali iz stana u kojem je Karad¾iæ ¾iveo onoga dana kada je uhap¹en.

"Razumljivo je, ako su ga veæ uhapsili, da ih zanima ¹ta se tu nalazi, ali potrebno je samo nekoliko sati da se sve to skine. Mi ne tra¾imo da bismo kompromitovali sud na bilo koji naèin", ka¾e on.

Karad¾iæevi advokati oèekuju da im u pripremi odbrane veliku pomoæ pru¾i pravni tim Slobodana Milo¹eviæa, kojem je Karad¾iæ svojevremeno takoðe slao obimnu dokumentaciju.

Optu¾nica: Zloèini protiv nesrpskog stanovni¹tva

Pod pritiskom meðunarodne zajednice i na insistiranje Slobodana Milo¹eviæa i ostalih lidera bosanskih Srba, 30. juna 1996. Karad¾iæ je preneo predsednièka ovla¹æenja u Republici Srpskoj na tada¹nju potpredsednicu RS Biljanu Plav¹iæ, povukao se sa mesta predsednika SDS-a i iz javnog ¾ivota.

Od tada se krio. Uhap¹en je u Beogradu sa la¾nim identitetom Dragana Davida Dabiæa i bavio se alternativnom medicinom.

Radovan Karad¾iæ je optu¾en pred Ha¹kim tribunalom za genocid, ume¹anost u genocid, likvidacije, ubistva, ka¾njavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zloèine poèinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj biv¹oj jugoslovenskoj republici.

U optu¾nici se navodi da je Karad¾iæ, dejstvujuæi sa drugima izmeðu 1992. i 1995. godine, poèinio zloèin sa ciljem obezbeðivanja kontorole u podruèjima BiH koja su bila progla¹ena delom Republike Srpske i znatno smanjio tamo¹nje nesrpsko stanovni¹tvo.

Radi ostvarivanja takvog cilja, Karad¾iæ i ostali poèinili su zloèine kako bi primorali nesrbe da napuste ta podruèja, prognali one koji nisu bili voljni da odu i ostale ubili, navedeno je u dopisu iz Haga.

Karad¾iæ je optu¾en za genocid, za ubistvo oko 8.000 Muslimana, mu¹karaca i deèaka, u Srebrenici 1995. U optu¾nici se tvrdi kako je Karad¾iæ takoðe poèinio genocid, ka¾njavanja i ostale zloèine kada su snage pod njegovom komandom ubile nesrbe tokom i posle napada na gradove ¹irom BiH, da je zarobljavao hiljade nesrba i prebacivao ih u zatvorenièke objekte koje su ustanovile vlasti bosanskih Srba.

U tim logorima su snage pod Karad¾iæevom komandom ubijale, muèile, lo¹e postupale i seksualno zlostavljale nesrbe, navodi se dalje u optu¾nici.

U optu¾nici, takoðe, stoji da je Radovan Karad¾iæ odgovoran za trogodi¹nje bombardovanje i snajpersko gaðanje civila u Sarajevu koje je dovelo do ubistva i ranjavanja hiljada osoba, ukljuèujuæi i mnoge ¾ene i decu.

----

Vraæaju dokumenta porodici Karad¾iæ

Izvor: Beta, Tanjug
Banja Luka -- Supruga i æerka Radovana Karad¾iæa, Ljiljana i Sonja, podigle su liène karte na Palama i podnele zahtev za izdavanje paso¹a.

"Sva lièna dokumenta vraæena su porodici Karad¾iæ i oni sada mogu putovati van granica Bosne i Hercegovine", kazala je portparolka Centra javne bezbednosti Istoèno Sarajevo Danka Te¹iæ. Ona je navela da je Karad¾iæeva supruga Ljiljana Zelen-Karad¾iæ preuzela dokumenta za sebe i sina Aleksandra, dok je Sonja Karad¾iæ preuzela svoja i dokumenta svog supruga Branislava Jovièeviæa.

Prema njenim reèima, Ljiljani Zelen-Karad¾iæ, Aleksandu i Sonji Karad¾iæ vraæene su liène karte, jer paso¹e nisu ni imali, dok je Jovièeviæu uz liènu kartu vraæen i paso¹.

Sonja Karad¾iæ-Jovièeviæ potvrdila je novinarima da su èlanovi njene porodice dobili lièna dokumenta i da oèekuju da odmah sutra uðu u proceduru izdavanja paso¹a.

Visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajèak ranije danas je poni¹tio svoj nalog o oduzimanju liènih dokumenata èlanovima porodice Karad¾iæa, tek po¹to je zvanièno potvrðeno da je biv¹i lider bosanskih Srba isporuèen Ha¹kom tribunalu.

Sve do tada je Lajèak odbijao da povuèe svoj nalog o odizmanju liènih i putnih isprava Karad¾iæevoj porodici koja je ¾elela da ga poseti u zatvoru Specijalnog suda u Beograd, gde je boravio od hap¹enja 21.jula.

Lajèak je oduzeo putna dokumenta Krad¾iæevom sinu, æerki, supruzi i zetu 9. januara ove godine, u okviru ¹irih mera koje su preduzete s ciljem da se spreèi delovanje mre¾e pomagaèa koja je omoguæavala Karad¾iæu da ostane na slobodi, istièe se u saop¹tenju OHR.

Ljiljan i Sonja Karad¾iæ su se danas zahvalile domaæim i stranim medijima ¹to su imali prethodnih dana razumevanja za njihovu situaciju.

b92

Bred

#6
Karad¾iæ pred Tribunalom
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd, Hag, Prag, Va¹ington -- Radovan Karad¾iæ, optu¾en za genocid nad nesrbima u BiH, nije se izjasnio o optu¾nici na prvom pojavljivanju pred Ha¹kim tribunalom.

Karad¾iæ pred Ha¹kim tribunalom
Karad¾iæ pred Ha¹kim tribunalom
Sudija Alfons Ori je Karad¾iæu predstavio samo sa¾etak optu¾nice. Biv¹i lider bosanskih Srba je odbio da mu se proèita optu¾nica u celosti i da se izjasni o istoj jer, kako ka¾e, èeka da mu bude dostavljena nova optu¾nica koju priprema Tu¾ila¹tvo. Karad¾iæ æe se slededeæi put pred Tribunalom pojaviti u petak 29. avgusta.

Optu¾nica protiv Karad¾iæa obuhvata praktièno sva dela za koja se sudi u Tribunalu, ukljuèujuæi genocid.

Karad¾iæ je odluèio da se brani sam i kazao je da ima "nevidljive savetnike".

Biv¹i lider bosanskih Srba se pred sudom pojavio u tamnom odelu, o¹i¹an i bez brade i brkova, odnosno onakav kakav je javnosti bio poznat 90-ih godina.

Na pitanje sudije na kojoj je adresi poslednji put boravio, Karad¾iæ je rekao da je njegova zvanièna adresa njegova kuæa na Plama, ali da je za vreme koje je proveo pod drugim identitetom ¾iveo u Ulici Jurija Gagarina 267 u Novom Beogradu.

Sudija Ori je upitao Karad¾iæa da li postoji neko koga bi sud trebalo da obavesti da se on nalazi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, na ¹ta se Karad¾iæ nasmejao i rekao da ne veruje da postoji iko ko ne zna gde se on trenutno nalazi.

Sudija je i pita koju zemlju Karad¾iæ smatra svojom dr¾avom, na ¹ta je biv¹i predsednik Republike Srpske odgovorio da se smatra dr¾avljaninom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Na pitanje koju zemlju ¾eli da sud obavesti gde se nalazi, Karadziæ je odgovorio da "ako ne znaju gde se sada nalazi, neka ih neko obavesti".

Karad¾iæ je istako da ¾eli da se brani sam, ne samo na dana¹njem pojavljivanju pred Tribunalom, veæ tokom celog procesa. Konaènu odluku o tome meðutim doneæe sudsko veæe.

Èlanovi njegovog buduæeg pravnog tima, advokati Goran Petronijeviæ i Svetozar Vujaèiæ nemaju licence za rad u Tribunalu, a treæi èlan, advokat Toma Fila, koji ima dugogodi¹nje iskustvo u odbrani ha¹kih optuzenika, najavio je pomoæ svoje advokatske kancelarije.

Fila je, meðutim, naveo da ne mo¾e da preuzme Karad¾iæev predmet jer ima obaveze prema branjenicima kojima su suðenja pred Tribunalom u toku.

Biv¹i politièki lider bosanskih Srba je optu¾en pred Ha¹kim sudom za genocid, ume¹anost u genocid, likvidacije, ubistva, ka¾njavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zloèine poèinjene prema Bo¹njacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj biv¹oj jugoslovenskoj republici.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=07&dd=31&nav_id=310896




[youtube=425,350]_bHUPe_YWFk[/youtube]

[youtube=425,350]yguNzWDUSis[/youtube]

[youtube=425,350]Jm256i_8tUA[/youtube]