Deo najstarije Biblije dostupan na internetu

Started by Bred, 22-07-2008, 14:33:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta, AFP |

Prvi fragment najstarije Biblije sveta, na Zapadu poznate kao "Kodeks Sinaitikus", od èetvrtka æe biti dostupan na internetu.

Univerzitetska biblioteka u Lajpcigu je saop¹tila da se radi o "prvom odluèujuæem koraku" u planovima da do jula 2009. bude saèinjena virtuelna i kompletna verzija "Kodeksa Sinaitikusa", koji u nauènim krugovima va¾i za najstariju Bibliju sveta.
To delo, koje sadr¾i kompletnu verziju Novog zaveta, napisali su na starogrèkom jeziku sve¹tenici manastira Svete Katarine na Sinaju, u Egiptu, izmeðu 330. i 350. godine nove ere.
Knjiga od 400 strana napisana je na teleæoj ko¾i.

"Kodeks Sinaitikus" je u 19. veku doneo nemaèki nauènik Konstantin fon Ti¹endorf, poreklom iz Lajpciga.
Delo je potom podeljeno: 43 stranice se od 1844. èuvaju u Lajpcigu, a ostali fragmenti nalaze se u Britanskoj biblioteci u Londonu, Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu i u manastiru Svete Katarine u Egiptu.
Od èetvrtka, vi¹e od 100 strana - fragment iz Lajpciga i 67 stranice iz Londona, biæe dostupni na sajtu www.codex-sinaiticus.net, rekao je Frans presu direktor lajpci¹ke biblioteke Ulrih Johanes ©najder.
Svaka od visokokvalitetnih fotografija dopunjena je transkripcijom teksta na novogrèkom. Èitaoci mogu da uveæaju elemente stranice, izaberu odreðene reèi grèkog teksta i dobiju prevod odreðenih odlomaka na nemaèkom ili engleskom.
Naredni deo dela biæe dostupan na internetu od novembra, rekao je ©najder.

blic

mirror-girl

to je sve lepo,ali internet nikada nece moci da zameni dobru staru knjigu,bar u mom slucaju :cvet