Vlada vraæa ambasadore u EU

Started by Bred, 24-07-2008, 14:19:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Ministar Oliver Duliæ izjavio je da je Vlada donela odluku o vraæanju ambasadora u zemlje EU, koje su priznale nezavisnost Kosova.


I ministar spoljnih poslova Vuk Jeremiæ, posle izlaska sa sednice Vlade, novinarima koji su èekali poèetak konferencije za ¹tampu, odgovorio je potvrdno na pitanje da li da je odluka o povratku ambasadora doneta. Vlada Srbije je, posle progla¹enja nezavisnosti Kosova u februaru, pozvala na konsultacije u zemlju ambasadore iz zemalja koje su priznale taj jednostrani potez Pri¹tine.

Odluku o vraæanju ambasadora u dr¾ave EU najavio je u nedelju upravo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremiæ.

Podsetimo, najava je izazvala o¹tru rekaciju opozicije, koja sada kritikuje ministra Jeremiæa zbog susreta sa ¹efom UNMIK-a Lambertom Zanijerom.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ izjavio je da æe Vuk Jeremiæ morati Skup¹tini Srbije da objasni "ko ga je ovlastio da u ime Srbije legalizuje misiju Euleks na Kosovu".

"Ministar Jeremiæ moraæe Skup¹tini Srbije da objasni kako je i za¹to napustio politiku koju je utvrdio parlament i ko ga je ovlastio da u ime Srbije legalizuje misiju Euleks koja predstavlja aneks 10 Ahtisarijevog plana za nezavisno Kosovo", rekao je Mladenoviæ.

On dodaje da ta obaveza ministra Jeremiæa proizilazi iz Rezolucije koju je Skup¹tina Republike Srbije donela 26. decembra 2007. godine.

"Sada se veæ svakodnevno vidi da nova vlada neprestano popu¹ta pod pritiscima Evropske unije i ne vodi samostalnu politiku u interesu Srbije, veæ je to, kako je nazivaju i strani komentatori, prozapadna vlada", rekao je Mladenoviæ.

Zakljuèak o sporazumu s NATO-om

Pomoænik ministra odbrane Du¹an Spasojeviæ izjavio je da je vlada danas donela zakljuèak kojim se prihvata osnova za voðenje pregovora i zakljuèivanje bezbednosnog sporazuma o razmeni informacija Vlade Srbije i NATO-a.

"To je korak kojim se u velikoj meri podi¾e stepen na¹e nacionalne bezbednosti i to æe apsolutno predstavljati jedan od najznaèajnijih koraka koje je Srbija uèinila u pravcu pune operacionalizacije na¹eg èlanstva u Partnerstvu za mir", rekao je Spasojeviæ.

On je naveo da æe taj sporazum "u najskorije vreme u ime Srbije potpisati ministar odbrane Dragan ©utanovac".

Spasojeviæ je naveo da je zakljuèkom vlade odreðena i delegacija koja æe voditi pregovore o bezbednosnom sporazumu o razmeni informacija.

Delegaciju æe predvoditi Spasojeviæ, a njeni èlanovi æe biti i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstava unutra¹njih poslova.

"Potpisivanje bezbednosnog sporazuma o razmeni informacija izmeðu Srbije i Zapadne alijanse je preduslov za na¹e puno uèe¹æe u PZM", rekao je Spasojeviæ.

On je rekao da bezbednosni sporazum omoguæava kori¹æenje svih potencijala i kapaciteta koji Srbiji stoje na raspolaganju u okviru programa PZM.

"To pre svega znaèi unapreðenje konkretne saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti izmeðu Srbije i partnerskih zemalja i otvaranje na¹e misije u Briselu", istakao je Spasojeviæ.

Prema njegovim reèima, zahvaljujuæi sporazumu biæe unapreðenja saradnja u oblasti ¹kolovanja pripadnika vojske, policije i ostalih bezbednosnih struktura i aministracije Srbije u obrazovnim ustanovama Zapadne alijanse.

Spasojeviæ je naveo da æe biti unapreðena i vojno-tehnièka i vojno-ekonomska saradnja i izvoðenje zajednièki vojnih i policijskih ve¾bi.

On je ukazao da se bezbednosnim sporazumom "ni jedna strana ne obavezuje da razmenjuje poverljive informacije, veæ se njime pre svega reguli¹e naèin za¹tite èuvanja i distribucije tih podataka kada doðe do razmene poverljivih informacija".

"Ovo je tipski sporazum koji je do sada potpisalo vi¹e od 90 dr¾ava i meðunarodnih organizacija, meðu njima su i UN, Evropska unija, Rusija, OEBS, tako da niko ne mo¾e da tumaèi potpisivanje ovog sporazuma kao naru¹avanje nacionalne bezbednosti upravo suprotno", zakljuèio je Spasojeviæ.

---

:nonono: :nonono:

dirigent

Nema veze ,vazno je da smo mi prinpicijelno iza stava o ocuvenju tertowijalnog intgeriteta i sevuriniteta nase dwzave.  :pljes:

Bred

ima veze, mogli su sacekati bar 6 meseci da prodje, ovako delujemo krajnje neozbiljno ...
:nonono:

dirigent

Procitaj post od slova da slova , pa ces videti da i ja mislim isto sto i ti, samo mi je vec navr glave da kontriram...

Bred

pa bas sam se iznenadio onakvim Vasim stavom a nema nijednog smajlija koji bi ukazao na ironiju ...
:wink:  :cvet