Zakon koji omogucava pasivno spijuniranje korisnika

Started by Bred, 26-07-2008, 15:02:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. D., B. S., D. V. |
Uvodeæi red u oblast internet komunikacije, Republièka agencija za telekomunikaciju (RATEL) propisala je provajderima tehnièke uslove za podsisteme, ureðaje, opremu i instalacije internet mre¾e. Ovo uvoðenje reda, meðutim, znaèi velike tro¹kove za sve koji se bave pru¾anjem internet usluga, moguænost ga¹enja manjih, ali i to da se udar na d¾epove provajdera prelije na novèanike graðana, koji sve vi¹e vremena provode na netu.

Ovaj pravilnik, donet 11. jula, upori¹te ima u Zakonu o telekomunikacijama, a potpisuje ga Upravni odbor RATEL-a u saradnji sa operatorima i dr¾avnim organima nadle¾nim za neposredno sprovoðenje elektronskog nadzora. U prvoj taèki navedeno je da se tehnièki uslovi defini¹u „zbog potrebe nadle¾nih dr¾avnih organa ovla¹æenih za elektronski nadzor“. Taj nadzor je izuzetak od ustavnog pravila da graðani imaju pravo na neometanu liènu prepisku (od dopisnice do imejla), a sprovodi se po zakonom propisanoj proceduri u kojoj odobrenje za praæenje (nadzor) daje Vrhovni sud Srbije. Svrha je, na jednostavnom primeru reèeno, da oni koji su bezbednosno sumnjivi ne mogu mejlovima da dogovaraju teroristièke akte bilo gde u Srbiji i svetu.
RATEL je obavezao provajdere na mnogo toga. Od urednog voðenja baze podataka zakupljenih linija, do preusmeravanja saobraæaja korisnika i svih imejlova dr¾avnim organima. Pru¾alac internet usluga du¾an je „da u okviru svog tehnièkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske po¹te i preusmeravanje sadr¾aja po¹te ka akvizicionom centru nadle¾nih dr¾avnih organa“.
U RATEL-u su nam, meðutim, rekli da se neæe presretati sav saobraæaj i sva po¹ta, veæ samo na zahtev nadle¾nog organa u zakonom propisanoj proceduri.
„Evropski institut za telekomunikacione standarde defini¹e ovla¹æeni nadzor, odnosno zakonski ureðen zvanièni pristup privatnim komunikacijama, kao bezbednosni proces u kome pru¾alac usluga ili mre¾ni operator prikuplja i pru¾a nadle¾nom dr¾avnom organu presretnuti saobraæaj privatnih lica ili organizacija. Ovakav nadzor se propisuje meðunarodnim propisima EU, koji omoguæava prevenciju kriminala, ukljuèujuæi prevare i terorizam“, saop¹tili su u RATEL-u. Kada je reè o za¹titi privatnosti graðana, ova oblast je ureðena drugim zakonima i nije u njihovoj nadle¾nosti.
Slobodan Markoviæ iz Centra za razvoj interneta u Srbiji smatra, meðutim, da slu¾be bezbednosti preko RATEL-a s tim dokumentom poku¹avaju da „uðu na mala vrata“ i kontroli¹u kompletan internet saobraæaj.
- Dokument govori o obavezama o nadzoru telekomunikacija i nije donet na primeren naèin. RATEL je trebalo da omoguæi sastanak predstavnika BIA, MUP i provajdera na kome je trebalo predstaviti dokument, a potom ga usaglasiti sa preporukama Saveta Evrope sa taèno navedenim obavezama slu¾bi bezbednosti prema provajderima i obratno - ka¾e on.
Ono ¹to je jako va¾no istaæi jeste da æe ovakvu skupu opremu retko ko od provajdera moæi da priu¹ti, pa æe se oni ili gasiti ili tro¹kove prebacivati na korisnike.
Struènjaci iz oblasti internet sajberneta ka¾u da je dokument RATEL-a nejasan i sla¾u se da æe tro¹kove snositi provajderi, ¹to æe stvoriti dodatne probleme.
Simo Ivane¾a, direktor „Yubc.net“, ka¾e da bi takva odluka bila u redu da provajderi imaju opremu za takvo praæenje.
- Po¹to tu opremu nemamo, mislim da je to nedopustivo. Oprema ko¹ta pola miliona evra. Za¹to bih ja davao toliko da bih prislu¹kivao za potrebe dr¾ave. Taman posla! U krajnjem sluèaju neko to mora da plati, a to bi morala da bude dr¾ava - ka¾e Ivane¾a.
Na pitanje ¹ta æe se desiti kada zaista bude morao tako ne¹to da uradi, Ivane¾a pomirljivo ka¾e.
- Verovatno æu dobiti nalog da zatvorim firmu.
Jedan anonimni provajder ka¾e da æe u krajnjem sluèaju tro¹kove opreme platiti potro¹aè:
- Ne ka¾e se ¹ta se taèno tra¾i, ali pi¹e da æe se raditi o tro¹ku provajdera. Niko se nije bavio time koliko to ko¹ta. Ako je preskupo, ostaæe nam jedan ili dva provajdera. Ostali neæe moæi da rade. Dokument donosi nekakvo tehnièko uputstvo, a u stvari je spisak ¾elja za koji ne znam kako æe se ispuniti. Ne verujem da iko u Srbiji ima takvu opremu i da mo¾e da je instalira.

Nedoreèenost o za¹titi korisnika usluga
Slobodan Markoviæ, iz Centra za razvoj interneta, napominje da provajderi nisu protiv saradnje sa slu¾bama bezbednosti i da se to de¹ava kada ima elemenata moguæeg kriviènog dela.
- To se radi uz pisani nalog, u kome se taèno navodi ko se prati, koji podaci, u kom trajanju i ¹ta æe biti sa tim prikupljenim podacima. U dokumentu RATELA ne pi¹e da æe oni koji nisu osumnjièeni biti za¹tiæeni. Stièe se utisak da provajderi rade za BIA i MUP. Takvih dokumenata bilo je u Americi i Evropi posle teroristièih napada, s naznakom da je reè o vanrednim periodima - tvrdi Markoviæ.


blic

Enea

"Znachi dok smo se bavili pcju magijama izvesnog gospodina Dabicja, proshao je zakon koji nam apslolutno nikako ne ide na ruku a tiche se svih nas. I naravno nasheg internet-a.

pazi sad ovamo

"Večeras na mail mi je stiglo obaveštenje o zakonu koji je predložen 2 februara 2007 a stupio na snagu 11 jula 2008.
U zakonu se iymedju ostalog navodi da je davalac internet usluga obavezan da osobu koja je dužna povremeno da kontaktira sa bezbednosnom službom.
Da dostavi informacije (bazu) o svih korisnika,brzine protoka.
Da dostavi podatke o svojoj infrastrukturi,backbonovima,poprečnim vezama itd.
I kao "krem na torti":
1.Da obezbedi opremu za pasivan monitoring internet aktivnosti u realnom vremenu
2.Prikuplja analizu statistike internet aktivnosti
3.Omogući presretanje elektronske pošte i analizu attachment-a
4.presratanje VOIP-a,IP saobraćaja,video saobraćaja
5.Presretanje IM saobraćaja
6.Presretanje P2P saobraćaja

Hardver i softver treba da omoguće analizu saobraćaja do aplikacionog nivoa po:
1.Korisničkom imenu i IP adresi
2.Adresi elektronske pošte
3.Ipadresi-opsegu
4.Mac adresi
5.IM identifikaciji(messenger,skype,psi,G-talk,ICQ itd.)

Koliko ja vidim da smo baš napredovali.Ne bi me čudilo da krenu da nas kupe za objavljivanje informacija koje se njima ne svidjaju.
Postajemo kao USA ili Kina,možda čak i gori."


Zakon se nalazi na sledećoj adresi

http://www.ratel.org.rs/editor_files/File/dozvole/uputstva/Tehnicki_uslovi_za_internet.pdf

Privatnost ? Ma ko se lozhi josh na to .."



Pa vi vidite.. Svako kome bude bilo dosadno u nocnoj smeni, lepo uzme i ischita sve tvoje mailove...

Pozivam na diskusiju.

dirigent

Lepo je receno u otkrovenju Jovanonvom . Svaki ce biti obelezen zigom zveri. 

    Pocev od biometrijskih licnih karata , do internet kontrole. Zloupotrebe ce biti ogromne. A kao krajnja konsekvenca izmesace se fikcija i stvarnost.

    Zapadni svet je globalna mravinja supa koju krcka Veliki nam Brat ( :djavo ). Eto nam ga kad bas toliko kukamo za njima...

Bred

1. To nije zakon
2. Vec tema o tome postoji Internet skuplji, dr¾ava kontroli¹e mejlove graðana (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,14506.0.html)
3. Ako 'oce, nek citaju, ko mi garantuje da i do sada nisu to radili?

:wink: :nonono:

Enea

 :wave:

1. vidim opet si lenj.. otvori link.. ZAKON O TELEKOMUNIKACIJAMA
o monopolu Telekoma da ne pochinjemo!
3. kako mozesh da budesh toliko pomiren?
mislim, bole i mene ushi, neka chitaju, no.. govorimo li o klasichnoj zloupotrebi onda? kao i oni "presretachi"..

Chini mi se da su u nekim drugim zemljama to pokushali, a da im nije uspelo.
Eto kao shto Dirigent kaze, Orvel opet..

Zacharani krug..


dirigent

Enea , stav koji je izrekao Bred je realan . Ne moze neko da zasniva svoj zivot na borbi protiv vetrenjaca. Moze da bude onako part time hobby...
        Nasa solidarnost i svest kao naroda ne postoji , kad recimo treba izaci na ulicu zbog povecanja cene mleka. Nismo mi krivi za to , prosto kod nas se energija trosi na patriote i izdajnike i kojekakve metafizicke kategorije teznji prema opstem dobru i napretku.
        Na zapadu ta solidarnost oko prakticnih stvari postoji i kapacitet da se ovakvim zakonima odupre ,ali i njima se sprema sto i ovde. Mi smo poligon za svakovrsne socioloske eksperimente.
     

Bred

Quote from: Enea on 29-07-2008, 15:18:33
:wave:

1. vidim opet si lenj.. otvori link.. ZAKON O TELEKOMUNIKACIJAMA
o monopolu Telekoma da ne pochinjemo!
3. kako mozesh da budesh toliko pomiren?
mislim, bole i mene ushi, neka chitaju, no.. govorimo li o klasichnoj zloupotrebi onda? kao i oni "presretachi"..

Chini mi se da su u nekim drugim zemljama to pokushali, a da im nije uspelo.
Eto kao shto Dirigent kaze, Orvel opet..

Zacharani krug..



Enea, dear, to gore sto si linkovala nije ZAKON nego UPUTSTVO, nadam se da uvidjas razliku??

Mislim da on toga sto se dizu bune na sprskom netu ovim povodom nema nista, kao ni u svim bunama ranije.

Mada znamo kako stvari kod nas u drzavi funkcionisu, to sto se podrazumeva da niko ne sme da skuplja podatke o internet aktivnostima gradjana bez sudske dozvole u praksi apsolutno nista ne vazi niti ce vaziti dok ne dobijemo institucije kakve postoje u eu.

A dotad svi ima da pomremo cekajuci ...

:wink: :K

Enea

taj fazon.
ja imam ideju, nesebichno cu je podeliti sa vama:
izmislimo novu virtuelnu realnost!  :b7: :V :b7: :loptica: :loptica: :loptica:

Bred

Ombudsman o pravilniku RATEL-a
| Izvor: Beta
Beograd -- Za¹titnik graðana razmatra da li pravilnik o naèinu kontrole internet komunikacija ugro¾ava Ustavom garantovana prava graðana.


Za¹titnik graðana Srbije Sa¹a Jankoviæ obavestiæe javnost o zakljuèku razmatranja i o eventualnim preporukama i inicijativama koje bi mogao pokrenuti. Republièka agencija za telekomunikacije donela je pravilnik o tehnièkim uslovima za detaljan elektronski nadzor svih korisnika Interneta.

Pravilnikom je predviðeno da Internet operateri o svom tro¹ku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da dr¾avnim organima pru¾e informacije o pretplatnicima i omoguæe im da presreæu razgovore i elektronsku po¹tu.

©abiæ: Zabraniti prislu¹kivanje osim uz sudski nalog

Poverenik za informacije od javnog znaèaja Rodoljub ©abiæ izjavio je da je u pravilniku o naèinu kontrole komunikacije preko Interneta neophodno uneti odredbu kojom æe se propisati da je kontrola moguæa samo na osnovu sudskog naloga.


©abiæ je za agenciju Beta ocenio da je "umirujuæe" to ¹to je direktor RATEL-a Jovan Radunoviæ kazao da je kontrola moguæa samo na osnovu sudskog naloga, ali da to nije dovoljno.

"U pravnoj dr¾avi garancije ove vrste moraju se zasnivati ne na izjavama funkcionera, nego na izrièitim i konzistentnim pravnim normama, a s tim u vezi u ovom sluèaju imamo problem", rekao je poverenik.

Prema njegovim reèima, Ustavom je jasno garantovana tajnost prepiske i drugih sredstava komunikacije, ali Zakon o telekomunikacijama, za koji se vezuje pravilnik RATEL-a, mo¾e da otvori moguænost za ugro¾avanje ljudskih prava.

U tom zakonu navodi se da je kontrola prepiske i drugih oblika komunikacije moguæa ako se sprovodi u skladu sa zakonom ili sa sudskim nalogom ¹to, kako je naveo, otvara moguænost da se Internet komunikacija presreæe i bez naloga suda.

Zato bi do usklaðivanja Zakona o telekomunikacijama sa Ustavom trebalo u tekst tehnièkih uslova za kontrolu Internet komunikacije uneti "izrièitu odredbu kojom se iskljuèuje bilo kakva dilema", naveo je on.

b92

olgica


Bred

RATEL: Zakon garant privatnosti
| Izvor: B92, FoNet
Beograd -- Zbog negativnih reakcija na pravilnik o nadzoru telekomunikacionog saobraæaja, RATEL navodi da je privatnost garantovana zakonom.

Republièka agencija za telekomunikacije (RATEL) navodi da su samo propisani tehnièki uslovi koji su potrebni za ovla¹æeni dr¾avni nadzor u oblasti telekomunikacija i to u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, a da isti zakon propisuje za¹titu privatnosti u okvirima na koje se Zakon o telekomunikacijama odnosi.

Uslovi koje je propisao RATEL obavezuju samo "nadprovajdere" (za sada su to samo Telekom Srbija, Telenor, VIP mobile i VeratNet) da ih po¹tuju. Ostali Internet provajderi ne podle¾u propisanim obavezama", navodi RATEL.

"Graðani ne treba da brinu da æe njihova privatnost biti ugro¾ena pravilnikom koji smo doneli. Ova odluka ne znaèi da æe svako moæi da prati razmenu elektronske po¹te graðana", navodi Jovan Radunoviæ, predsednik Upravnog odbora RATEL-a, u saop¹tenju te institucije.

"Upustvo o tehnièkim uslovima se odnosi samo na nadprovajdere, a nadzor æe se odvijati po nalogu nadle¾nog suda", navodi on.

Obaveze javnih telekomunikacionih operatora definisane su takoðe Zakonom o telekomunikacijama, prema kome su oni du¾ni da nadle¾nim dr¾avnim organima omoguæe pristup i analizu podataka, kao i da oforme podsisteme, ureðaje, opremu i instalacije za zakonom ovla¹æeni elektronski nadzor.

Ova odredba Zakona, kao i odluka RATEL-a, odnose se pre svega na za¹titu od terorizma i prevenciju kriminala, ponavljaju u RATEL-u.

Istim zakonom propisana je i za¹tita privatnosti u okvirima na koje se Zakon o telekomunikacijama odnosi: "Zabranjene su sve aktivnosti ili kori¹æenje ureðaja kojima se ugro¾ava ili naru¹ava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mre¾ama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vr¹e u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

Radunoviæ navodi da su isti tehnièki uslovi propisani i za fiksnu i mobilnu telefoniju i da se veæ nesmetano primenjuju u na¹oj zemlji, èime nije naru¹ena privatnost graðana.

Da bi privatnost graðana bila u potpunosti za¹tiæena, neophodno je kompletiranje institucionalnih okvira i dono¹enje zakona koji se direktno odnose na ovu oblast. Zakon o telekomunikacijama, sa odredbama koje se tièu za¹tite privatnosti, biæe samo deo tog sistema.

"Upustvo smo doneli na osnovu Zakona o telekomunikacijama, koji je u skladu sa Ustavom Srbije. Stoga je nesporno da odluka RATEL-a nije protivna Ustavu", navodi on.

"Konaènu reè o ustavnosti ovakve odluke mo¾e da da samo Ustavni sud. Ukoliko Sud proceni suprotno, u potpunosti æemo po¹tovati tu odluku", navodi Radunoviæ, a saop¹tava RATEL.

Osuda pravilnika

Beogradski centar za ljudska prava osudio je dono¹enje akta RATEL-a, kojim je propisano obavezujuæe tehnièke uslove za pru¾aoce Internet usluga radi ostvarivanja elektronskog nadzora nad komunikacijama stanovnika Srbije.

Centar je zatra¾io od RATEL da povuèe "svoje neustavno i protivzakonito uputstvo", a u suprotnom æe pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti ovog akta pred Ustavnim sudom Srbije.

U saop¹tenju se pozivaju i Internet provajderi da brane svoja prava i interese da ne bi sauèestvovali u kr¹enju Ustava Republike Srbije i ljudskih prava njenih graðana.

Beogradski centar je naveo da je RATEL svojim aktom obavezao Internet provajdere da dr¾avnim organima nadle¾nim za elektronski nadzor, pre svega Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) omoguæe pristup i periodièno dostavljaju baze podataka o svojim korisnicima, koje pored svih njihovih liènih podataka treba da sadr¾e i njihove identifikacione Internet adrese.

Beogradski centar je ocenio da je dono¹enjem ovog akta RATEL prekoraèio svoju nadle¾nost, jer se tajnost komunikacija mo¾e ogranièiti samo zakonom, a ne i podzakonskim aktom.

Ovaj akt ne sadr¾i ni odredbe o za¹titi privatnosti graðana Srbije i ne pominje da Internet provajderi podatke o svojim pretplatnicima i o njihovim komunikacijama dr¾avnim organima mogu dati samo na osnovu odluke suda.



Enea

[off]koliko si puta editovao temu? =)[/off]

Bred

mnogo.
ali to je off.

:wink:

ja sam sad malo veci optimista kada se digla ovolika buka, ovo ce sigurno ici pred ustavni sud a ja do sad nisam cuo misljenje da ovo moze da padne pred ustavnim.

valjda ce to shvatiti i ovi iz ratela

:wink:



:news:
©abiæ: Uputstvo RATEL-a otvara moguænost povrede privatnosti
Autor: Tanjug |

Tehnièko uputstvo za elektronski nadzor, koje je Republièka agencija za telekomunikacije (RATEL) propisala 11. jula, u najmanju ruku otvara moguænost za razlièite oblike povrede privatnosti, ali i drugih prava liènosti, ocenio je danas poverenik za informacije od javnog znaèaja Rodoljub ©abiæ.

"Ustav Srbije jemèi pravo nepovredivosti pisama i drugih sredstava komuniciranja i elektronski nadzor mo¾e se primenjivati iskljuèivo na osnovu naloga suda", upozorio je on na okruglom stolu koji je u Privrednoj komori Srbije organizovan povodom dono¹enja tog uputstva.
Pomoænik ministra za telekomunikacije i informaciono dru¹tvo Neboj¹a Vasiljeviæ kazao je da je upustvo RATEL-a o tehnièkim uslovima za omoguæavanje ovla¹æenog nadzora u oblasti telekomunikacija za podsisteme, ureðaje, opremu i instalacije, otvorilo ¹iru diskusiju o bezbednosti i privatnosti u elektronskim komunikacijama, posebno kad je u pitanju za¹tita podataka o liènosti.
"Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono dru¹tvo ovo pitanje smatra prioritetnim", rekao je on i dodao da æe to ministarstvo na jesen formirati Radnu grupu koja treba da poène izradu Zakona o elektronskim komunikacijama.

Za¹titnik prava graðana Sa¹a Jankoviæ kazao je da "analize tog tehnièkog upustva pokazuju da ono pru¾a moguænost za ugro¾avanje Ustavom garantovanih prava graðana, kao ¹to su pravo na za¹titu pisama i drugih sredstava op¹tenja i pravo na za¹titu podataka o liènosti".
Jankoviæ je podsetio da su RATEL-u poslali preporuku da se predviðeni tehnièki uslovi stave van snage, a da se predstavnici te agencije konsultuju sa struènjacima iz oblasti ljudskih prava i telekomunikacija, razmotre pojedine odredbe i modifikuju ih.

Slobodan Markoviæ iz Centra za razvoj interneta istakao je da su osnovni problemi tog dokumenta, koji je donesen u skladu sa zakonom, to ¹to nije po¹tovana odgovarajuæa procedura u njegovom dono¹enju, jer nisu sprovedene konsultacije sa operaterima na koje se pravilnik odnosi. "Pravilnikom se predviða mogucnost da se kompletna baza korisnika internet operatera periodièno ¹alje organima bezbednosti", napomenuo je Markoviæ i dodao da "podaci ne bi trebalo da izlaze iz prostorija operatora, niti da se ¹alju treæoj strani".
Markoviæ je naglasio "da praksa u Evropi pokazuje da se takva upustva donose nakon ¹irih javnih konsultacija, kao i uz nalog suda, kako bi se izolovala komunikacija samo onoga ko je predmet nadzora". Prema njegovim reèima, problem je i ¹to pravilnik uvodi obaveze operateru koje nisu definisane zakonom, kao i to ¹to operater mora da pokrije sve tro¹kove ovla¹æenog nadzora, ukljuèujuæi i opremu koja nije deo njegove infrastrukture.



Ratel æe preispitati pravilnik o internetu

Autor: northfoto |

Republièka agencija za telekomunikacije æe u narednih nekoliko dana doneti odluku o moguæim izmenama ili povlaèenju pravilnika o naèinu kontrole internet komunikacija, reèeno je juèe agenciji Beta.

Za¹titnik graðana Sa¹a Jankoviæ kazao je da su mu èelnici Ratela najavili da æe Upravni odbor te agencije u narednim danima razmotriti njegove preporuke. Jankoviæ se juèe sastao sa direktorom Ratela Milanom Jankoviæem i predsednikom Upravnog odbora te agencije Jovanom Radunoviæem, ali nije ¾eleo da govori o konkretnim sugestijama koje je dao. Sa èelnicima Ratela juèe se sastao i poverenik za informacije od javnog znaèaja Rodoljub ©abiæ, koji je nakon sastanka kazao da je stekao utisak da je Ratel spreman da prihvati sugestije struène i ¹ire javnosti i obustavi primenu pravilnika do dono¹enja Zakona o za¹titi podataka o liènosti. ©abiæ je istakao da ne mo¾e da tvrdi da æe Ratel tako postupiti.

Beta

Blic



:news:
Ratel najavio povlaèenje pravilnika o internetu

Autor: D. V. | BLIC

Pod pritiskom javnosti, Republièka agencija za telekomunikacije na narednoj sednici Upravnog odbora povuæi æe pravilnik kojim je nareðivala operatorima da dr¾avnim organima omoguæe neustavnu tajnu kontrolu elektronske po¹te bukvalno svih na¹ih graðana.

Na okruglom stolu u organizaciji Privredne komore Srbije povlaèenje spornog pravilnika najavio je Grozdan Petroviæ, èlan Upravnog odbora Ratela, i to na narednoj sednici, posle èega kreæe javna rasprava o spornim pitanjima. Na ovom skupu je bara¾no kritikovan dokument, u su¹tini ne samo kao neustavan, veæ i toliko pravno nemoralan da omoguæava presretanje neèije elektronske po¹te, izmenu njene sadr¾ine i slanje prvobitnom primaocu.
Rodoljub ©abiæ, poverenik za informacije od javnog znaèaja, ocenjuje da privatnost graðana neæe biti garantovana ni dono¹enjem zakona o za¹titi podataka i liènosti, veæ se moraju ojaèati mehanizmi iskljuèivanja tajnog praæenja bez naloga suda. Slobodan Markoviæ iz Centra za razvoj interneta ukazuje da uputstvo Ratela obavezuje operatore da kupuju veoma skupu opremu za nadzor koja je potrebna dr¾avi, a ne njima, ¹to se, kako je zapazio, u oba sluèaja preliva na d¾epove graðana (bilo kroz poreze, bilo kroz poveæanje cena net usluga). Ukoliko bi ovakvo upustvo bilo primenjeno, onda bi operatori morali da izdvoje od 100.000 do milion evra, naveo je Aleksandar Mutabd¾iæ iz „Informatike“.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Pravilnikom je bilo predviðeno da internet operateri o svom tro¹ku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da dr¾avnim organima pru¾e informacije o pretplatnicima i omoguæe im da presreæu razgovore i elektronsku po¹tu. Internet provajderi su imali obavezu da nadle¾nim slu¾bama, policiji ili Bezbednosno informativnoj agenciji omoguæe potpuno autonomno posmatranje internet aktivnosti pretplatnika i preusmeravanje dolaznog i odlaznog saobraæaja.

Pravilnik je izazvao burne reakcije javnosti i sa predstavnicima RATEL-a na tu temu su razgovarali i ombudsman i poverenik za dostupnost informacija Rodoljub ©abiæ. ©abiæ je ukazao da primena pravilnika mo¾e da dovede do zloupotreba jer Srbija jo¹ nema zakon o za¹titi podataka o liènosti ni funkcionalne mehanizme za¹tite prava na tajnost podataka.

Zakon o za¹titi podataka upuæen je u skup¹tinsku proceduru, ali je ©abiæ ukazao da su pojedine odredbe menjane u odnosu na tekst koji je dobio pozitivnu ocenu Saveta Evrope. Kao sporno je, pored ostalog, oznaèio ¹to se ogranièava pravo poverenika na pristup podacima.

Ombudsman je danas Beti potvrdio da je pripremio vi¹e amandmana na tekst Zakona o za¹titi podataka o liènosti, koji je, kako je ukazao posebno va¾an i sa aspekta Pravilnika koji RATEL treba da propi¹e. Upravni odbor RATEL-a je Pravilnik privremeno stavio van snage do dono¹enja Zakona o za¹titi podataka o liènosti koji je u hitnoj proceduri, rekao je Jankoviæ. On je izrazio nadu da æe poslanici Skup¹tine Srbije prihvatiti amandmane koje je pripremio jer je njihov cilj "obezbeðivanje veæeg kvaliteta za¹tite ustavom garantovanog prava na za¹titu podataka o liènosti".


blic

--
Hvala Bogu, ovo je pobeda OBICNIH ljudi!  :~
Ima nade za ovu drzavu ...  :wink:

Enea

[off]srecom ti si vrlo neobichan![/off] :K :wink:
Quote from: Bred on 29-07-2008, 13:34:22

Ako 'oce, nek citaju, ko mi garantuje da i do sada nisu to radili?

:wink: :nonono:
ovo nikako da razumem!