Soèiva koja mere pritisak

Started by Bred, 27-07-2008, 14:26:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Josifoviæ |

Ubacivanjem specijalnih elektroprovodljivih vlakana u soèiva, nauènici s univerziteta u Kaliforniji uspeli su da kontinuirano prate i bele¾e pritisak unutar ljudskog oka. Istovremeno, direktno i bezbolno su ubrizgavali terapiju medikamentima. Ovaj postupak otvara nove moguænosti na polju leèenja najèe¹æih oènih oboljenja kao ¹to je glaukom, èime milionima ljudi mo¾e biti spasen vid.



Kontaktna soèiva koje su nauènici koristili u najnovijem eksperimentu izraðena su od materijala koji se naziva polidimetilsiloksin i mo¾e se reæi da su to soèiva buduænosti. Ona imaju nanosrebrna vlakna koja grade mre¾u sa 64 taèke preko kojih se meri oèni pritisak. Svaka taèka nezavisno meri nivo pritiska, a sve informacije prosleðuje u raèunar koji dalje bele¾i ukupan pritisak unutar oka. Futuristièki modeli ovakvih soèiva biæe mnogo precizniji, buduæi da æe, verovatno, posedovati mnogo gu¹æu nevidljivu mre¾u s hiljadama taèaka za bele¾enje visine oènog pritiska.
Ovaj sistem leèenja podrazumeva i moguænost kori¹æenja terapije medikamentima za sni¾avanje pritiska, takoðe uz pomoæ soèiva. Ideja je da slaba elektrièna struja, koju pacijent ne mo¾e da registruje, potisne lek u oko osobe koja nosi soèivo. Na ovaj naèin obezbeðuje se i garantovano uzimanje terapije koju lekar prepi¹e.
Moguænost konstantnog praæenja i merenja oènog pritiska od vitalnog je znaèaja za bolest kao ¹to je glaukom, koji je drugi na listi osnovnih uzroènika slepila u svetu, ka¾u lekari. Oèni pritisak, glavni indikator glaukoma, mo¾e da varira na dnevnom nivou, pa èak kod te¾ih sluèajeva i iz minuta u minut. Dana¹nja medicina ovakve analize mo¾e da vr¹i u vremenskom periodu od nekoliko meseci, ¹to predstavlja veliki problem kada se uzme u obzir intenzivnost promena stanja. Èak i bolesti kao ¹to je, na primer, dijabetes imaju tu prednost da se prilikom leèenja analiza nivoa ¹eæera u krvi mo¾e vr¹iti vi¹e puta dnevno. Postoje i ureðaji za kontinuirano merenje oènog pritiska, ali njihova implementacija zahteva hirur¹ki zahvat koji mo¾e biti veoma rizièan po pacijenta. Kontaktna soèiva su, ipak, prihvatljiva i bezbolnija varijanta.

blic