Cela plata tokom trudnoæe

Started by Bred, 28-07-2008, 23:59:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta |
Cela plata tokom trudnoæe

Ministarstvo rada i socijalne politike insistiraæe u novom mandatu na primeni strategije za podsticanje raðanja koja je usvojena u februaru, rekao je pomoænik resornog ministra Bojan Anðelkoviæ.

Anðelkoviæ je podsetio da strategija predviða niz mera koje za cilj imaju podr¹ku porodicama sa decom i usklaðivanje rada i roditeljstva.
Ako izmene zakona budu donete na vreme, podsticajne mere trebalo bi da za¾ive poèetkom 2009. godine.
„Strategija predviða da se roditeljski dodaci za drugo, treæe i èetvrto dete isplaæuju jednokratno, a ne u 24 rate, planirano je i da sam iznos tih nadoknada bude uveæan. Da bi se sve to ostvarilo, potrebne su izmene u Zakonu o finansijskoj podr¹ci porodicama“, kazao je Anðelkoviæ.
On je dodao da je strategijom za podsticanje raðanja predviðeno i da se tokom trudnièkog bolovanja isplaæuje puna meseèna zarada, a ne samo 65 odsto plate. Za realizaciju te mere potrebne su izmene Zakona o socijalnoj za¹titi.
Anðelkoviæ je podsetio i da je strategijom planirano da za treæe i èetvrto dete budu obezbeðeni besplatni ud¾benici tokom ¹kolovanja.
Ranije je najavljivano da bi ta mera trebalo da stupi na snagu poèetkom nove ¹kolske u godine u septembru. Pomoænik ministra rada i socijalne politike ipak ka¾e da je verovatnije da se s tim krene od naredne ¹kolske 2009/2010. godine.
„Razgovaraæemo sa predstavnicima Ministarstva prosvete i videti da li postoji moguænost da primena te mere poène u septembru, ipak verovatnije je da æe se sa time saèekati do poèetka naredne ¹kolske godine“, naveo je Anðelkoviæ.
Anðelkoviæ je najavio i da æe biti pojaèan inspekcijski nadzor poslodavaca i da æe se br¾e reagovati po svim prijavama koje ukazuju na to da je poslodavac ¾enama pri zapo¹ljavanju postavljao uslov da ne raðaju ili ih je otpu¹tao neposredno posle poroðaja.

blic

dirigent

#1
Hmmm , ovim se ne resava glavni problem , a to je kako zatrti privatnike da ne prete otpustanjem devojaka koje zatrudne tokom radnog odnosa...
    Ja bi pridodao stavku da nezaposlene zene u braku dobijaju radni staz na osnovu vodjenja domacinstva i odgajanja dece. Ne mora da se placa , ali da se koliko tolika penzija osigura.

Enea

... I dalje ostajemo jedina zemlja sa PDV na osnovne zivotne namirnice od 18% !

Bred

4 dirigent
eh sad ...

dobro je napraviti bilo kakav pomak sto se ovoga tice a drago mi je sto su skoro sve partije u kampanjama isticale ovaj problem i problem obdanista ...

Dakle, nesto se menja ...  :wink:

Quote... I dalje ostajemo jedina zemlja sa PDV na osnovne zivotne namirnice od 18% !
kao i na bebi opremu, ne znam ima li tu nekih novosti??

Enea

[off]ne znam, ali dok ne vidish kako je drugde, ne budesh svestan koliko je ovde sve skupo![/off]