Neredi u Beogradu

Started by Bred, 29-07-2008, 20:08:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Na Trgu se, prema procenama policije, okupilo oko 16.000 graðana. Nešto dalje, u Makedonskoj ulici, grupa mladiæa, prema saznanjima B92, navijaèa Partizana, navukla je kapuljaèe preko glava i napala je petardama, bakljama i kamenicama policajce. Policija je uzvratila, a zatim se grupa povukla. Kako izveštavaju novinari B92, oni su gurali kontejnere, a jedna kamenica je pogodila izlog.  Sve izjave uèesnika protesta mo¾e se svesti na nekoliko opštih mesta: da je hapšenje Radovana Karad¾iæa izdaja, da je Boris Tadiæ izdajnik, da je Karad¾iæ utemeljivaè Republike Srpske i da mu svu uèesnici ¾ele sreæa u Hagu. Velikom binom dominira natpis "Sloboda za Srbiju".

Demonstranti nose zastave SRS-a, slike Radovana Karad¾iæa, Vojislava ©e¹elja, Ratka Mladiæa i Slobodana Milo¹eviæa, i transparente sa parolama podr¹ke ha¹kim optu¾enicima i Kosovu. Skup protièe bez veæih incidenata.

Na transparentima koje okupljeni nose su i reèi osude predsednika Srbije Borisa Tadiæa kome skandiraju "Borise, usta¹o!".

Preko razglasa su pre mitinga pu¹tane i srpske nacionalistièke pesme, a okupljeni su pevali i "Hriste bo¾e, raspeti i sveti!", ¹to je bila "himna" raspu¹tene Jedinice za specijalne operacije (JSO), kojom je rukovodio Milorad Ulemek Legija.

Grupa od 200 verovatno navijaèa-huligana se izdvojila na uglu Deèankse ulice, oni su skandirali i pevali nacionalistièke pesme, èula se poneka petarda, ali je za sada sve pro¹lo bez incidenata.

Jake policijske snage obezbeðuju skup, kao i sve va¾nije institucije u gradu, strana diplomatska predstavni¹tva i sedi¹ta stranaka koje demonstranti smatraju odgovornim za saradnju s Ha¹kim tribunalom.

Obezbeðeni su i restorani Mekdonalds i radnje u centru koje su pre nekoliko meseci posle mitinga Kosovo je Srbija bile na meti huligana i pljaèkasa.

Zbog ranijih incidenata u kojima je pro¹le nedelje napadnuto i povreðeno vi¹e novinara, policija, prema najavi, snima i fotografi¹e uèesnike skupa.

Nakon mitinga na Trgu, koji bi trebalo da traje sat vremena, radikali su najavili "medijsku ¹etnju" trasom: Trg Republike, Svetogorska ulica, Takovska ulica, a jo¹ se ne zna da li æe demostranti nastaviti i do Ulice kneza Milo¹a.

Govornici na bini


Na bini su zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikoliæ i generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vuèiæ sa ostalim èelnicima i funkcionerima stranke, kao i lider Nove Srbije Velimir Iliæ i gradska funkcionerka NS-a Dubravka Filipovski.

Meðu prvima su govorili Ivana ®igon, Vuèiæ, Mirko Zurovac, zatim Aleksandar Vulin i predstavnici Pokreta 1389.

Na bini su i Milorad Mirèiæ, Lidija Vukiæeviæ, Jadranka ©eselj, Milorad Vuèeliæ, Milan Ivanoviæ, Dragoljub Ackoviæ, Luka i Dragan Karad¾iæ, Nemanja ©aroviæ. Tu su i Bora Ðorðeviæ kao predstavnik DSS-a, Kosta Èavo¹ki...

Prilikom obraæanja okupljenima Aleksandar Vuèiæ je jo¹ jednom pozvao na nenasilje i miran i dostojanstven protest.

©e¹elj: Tadiæ veleizdajnik

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav ©e¹elj poruèio je iz Haga uèesnicima protesta u Beogradu da je èinom hap¹enja Karad¾iæa "Srbija napadnuta", a predsednika Srbije Borisa Tadiæa optu¾io je za veleizdaju.

"Boris Tadiæ i njegov re¾im napali su i poku¹ali da uni¹te sve vrednosti srpskog dru¹tva. Srbija je napadnuta", navodi on.

"Boris Tadiæ je ovim veleizdajnièkim èinom ugrozio opstanak Republike Srpske, a Srbiju poku¹ao da svede na koloniju, èiji je jedini zadatak da ispunjava zahteve onih koju su nas bobardovali", navedeno je u ©e¹eljevoj poruci.

Poruku je uèesnicima protestnog mitinga proèitao predsednik gradskog odbora SRS-a Nemanja ©aroviæ. ©e¹elj je pozvao preostala dva ha¹ka begunca, Ratka Mladiæa i Gorana Had¾iæa, da se nikada ne predaju.
"Hvala ¹to ste izdr¾ali sve la¾i njihovih prljavih medija... Hvala vam jer ste vi buduænost Srbije... Desetine hiljada Srba koji se ne pla¹e. Do poslednjeg daha æemo voleti Srbiju... Vi ste sloboda i vi ste buduænost", rekao je Vuèiæ.

Za Vuèiæa protest u centru glavnog grada je, kako ka¾e, "otpor diktatorskom re¾imu Borisa Tadiæa", a hap¹enje Radovana Karad¾iæa neposredni povod za to okupljanje.

"To je otpor hajki i harangi koja se vodi protiv svih nas. Mi, naravno, nismo nasilnici, mi ¾elimo da na miran naèin to obavimo, da upozorimo vlast, da uka¾emo na stvari koje moraju da se menjaju. Ako promena ne bude, mi æemo mirnim demonstracijama u buduænosti znati da se izborimo za na¹e zahteve koje æemo izneti danas", rekao je ranije on.

"Biæe nekih i manjih zahteva i od medijskih kuæa, za koje smo sigurni da æe nam izaæi u susret, a jedina od koje mo¾emo ne¹to da tra¾imo jeste javni servis, onaj koji mi plaæamo, kao i ostali graðani Srbije", rekao je Vuèiæ.

Brat uhap¹enog ha¹kog optu¾enika Radovana Karad¾iæa, Luka, pozvao je sa protesta srpske vlasti da odustanu od izruèenja njegovog brata Ha¹kom tribunalu.

Odustajanje od izruèenja Radovana Karad¾iæa bio bi èastan izlaz iz situacije i za vlasti u Srbiji i meðunarodnu zajednicu i Hag, rekao je Luka Karad¾iæ.

Poslanica SRS Nata¹a Jovanoviæ pozvala je na borbu protiv "diktature i tiranije" srpskog predsednika Borisa Tadiæa.

"Ha¹ki tribunal preko hrane i vode truje na¹e ljude, truje, ubija Srbe. Koliko je ljudi umrlo u Hagu, nijedan Hrvat, nijedan musliman, nijedan ©iptar, samo Srbi", rekao je poslanik SRS Borislav Peleviæ.

Akademik Kosta Èavo¹ki koji je prvi govorio, rekao da je "Hag pokretna traka smrti" i podsetio na sve Srbe koji su umrli u Sheveningenu.

Podr¹ka "narodnjaka"


Podr¹ku skupu pru¾aju i "narodnjaci". Portparolka te stranke Dubravka Filipovski ka¾e da oni dele stav organizatora kada je kritikama dr¾avne politike reè, ali i da su spremni da stanu i iza zahteva koji na skupu budu izneti.

"Nova Srbija je saglasna sa razlozima zbog kojih se miting odr¾ava, a vezani su za to da graðani Srbije moraju znati punu istinu kada, na koji naèin i pod kojim okolnostima je uhap¹en Radovan Karad¾iæ", ka¾e ona.

"Takoðe smatramo da su mirni protesti legitimno pravo opozicije i pre 2000. godine, a to su ostali i danas", rekla je ona.

ostatak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=07&dd=29&nav_id=310635

dirigent

Red bi bio da policajci jedared izuju te navijace od batina i pritvorskih kazni. Policija to moze selektivno da odradi na licu mesta, jer vidi se ko napada i provocira. Ali valjda je nekom u interesu da budu neredi , pa navijaci postaju moneta za potkusurivanje.

irena

Zasto je uopste miting odrzan u BG.-u, kad je covek bio president R.Srpske, a tamo se malo ko potresa zbog njegovog hapsenja? Pa, zato sto ovo uopste i nije bio miting podrske Radovanu, vec cist egzemplar radikalsko-DSS-ovske  demagogije.
A, tih sirovina, koje mi lome Beograd, puna mi je neka stvar i sto se mene licno tice, trebalo bi ih sve pohapsiti i poslati da sade krompir. Eno, livade u Padinjaku ceznu za takvim facama!

Bred

#3
Izvor: B92 Foto: Fonet

Beograd -- U toku i nakon mitinga SRS i NS sukobile se grupe huligana sa policijom u Makedonskoj, Kolarèevoj i na Trgu Republike. Vi¹e povreðenih

U Makedonskoj ulici, grupa mladiæa, prema saznanjima B92, pripadnika navijaèkih grupa FK Partizan, navukla je kapuljaèe preko glava i napala je petardama, bakljama i kamenicama policajce. Policija je uzvratila, a zatim se grupa na kratko povukla. Do¹lo je do nekoliko ozbiljnijih sukoba, a nekoliko policajaca je povreðeno.

Kola Hitne pomoæi su prevezla nekoliko povreðenih policajaca. Pripadnici MUP-a su poèeli da prazne ugao Makedonske i Deèanske ulice kod Doma omladine, dok se okupljeni mladiæi tome opirali.

Na uglu Nu¹iæeve i Kosovske ulice huligani su prevrnuli tri kontejnera za smeæe od kojih su jedan zapalili. Na prodavnici Maksi u Nu¹iæevoj ulici rabijen je izlog.

Generalni sekretar radikala Aleksandar Vuèiæ je do¹ao u Makedonsku ulicu, poku¹avajuæi da smiri strasti, ali bezuspe¹no.

Grupa huligana koja je izazvala incidente sa policijom u Makedonskoj ulici, potisnuta od policije, nastavila je da divlja na Trgu Republike, gde su èupali saobraæajne znake i lomili ¾ardinjere.

Policija je upotrebila gumene metke kao odgovor na suzavac i kamenje, koje su huligani na njih bacili.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikoliæ pozvao je demonstrante okupljene na Trgu Republike na "smirivanje strasti i da krenu u mirno u ¹etnju".

"Nemojte, deco, nismo se zbog toga okupili, neæemo da ru¹imo Beograd veæ Borisa Tadiæa", rekao je apelujuæi na mladiæe koji su napali policiju da se smire.

Grupe huligana su zauzeli binu na Trgu Republike, a policija je huligane oko 22:15 èasova sa Trga republike potisnula prema Studentskom
parku.

Miting radikala, Nove Srbije i ultradesnièara je zavr¹en, a najavljena ¹etnja centrom verovatno se neæe desiti zbog sukoba u blizini.

Poslanik u Skup¹tini Srbije iz SRS-a Bo¾idar Deliæ rekao je reporterima na Trgu Republike da su incidente izazvali "provokatori" i da je "obezbeðenje radikala bilo onemoguæeno da reaguje".

Oko 22 sata ispred zgrade Gradskog odbora Demokratske stranke u Kolareèevoj ulici demonstranti su provocirali policiju bacajuæi na nju kante za ðubre. Posle izvesnog vremnena policija je i na tu grupu demonstranata bacila veliku kolièinu suzavca.

b92

slike => http://www.rts.co.yu/media/galleryPopup.jsp?mediaId=687&itemType=stories&mediaSetId=81&position=1&type=0

shmizla

Ma bre trebalo je da upotrebe one vodene topove i opale po njima, bezali bi ko zecevi... sve je ovo Tomino maslo... samo demoliraju grad, bitange jedne, sta ce im baklje na demonstracijama??

wolfeitzckie

(http://nono9.us)
(http://g.nono9.us/g.php?h=98&i=2823w4neg2.jpg)

darusaz

лепо кажу на "Скај њузу": такозвани навијачи и хулигани.

Јел сте приметили колико њих на оним снимцима има исти шорц као Миланче (Милан Саватић, што је тукао новинара)?

malena

Pa strasno u Beogradu nista ne moze da prodje bez tuce i vandalizma... :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Kremenko

Bacaju ljudima pesak u oci(ne mislim bukvalno,da se razumemo  :wink: ),dok na drugoj strani isporucuju.Muka mi je od ovog medijskog jednoumlja,analiticara i intelektualaca,iako nisam radikalna,oterace me na tu stranu  :K

wolfeitzckie

 Миланче, љуби га мајка и комшиница од преко пута зграде




(http://nono9.us)
(http://g.nono9.us/g.php?h=504&i=131875875488b9e6ba96298je5.jpg)

Enea

Quote from: irena on 29-07-2008, 20:37:54
Zasto je uopste miting odrzan u BG.-u, kad je covek bio president R.Srpske, a tamo se malo ko potresa zbog njegovog hapsenja? Pa, zato sto ovo uopste i nije bio miting podrske Radovanu, vec cist egzemplar radikalsko-DSS-ovske  demagogije.
A, tih sirovina, koje mi lome Beograd, puna mi je neka stvar i sto se mene licno tice, trebalo bi ih sve pohapsiti i poslati da sade krompir. Eno, livade u Padinjaku ceznu za takvim facama!

:pljes:

razlog za citat:
pretekla si me-mislim isto.

dirigent

hahaha wolfie svaka cast za fotografiju gore. I huligani su poceli da nose fency naocarice.
   Slazem se sa Irenom oko suvisnosti odrzavanja mitinga. Kad nije u Rs odrzan , sta da budemo veci katolici od pape.

Bred

#12
nastavak sa naslovne ...

Veljoviæ o neredima


Huligani i policija (Fonet)

Pripadnici policije koji su uèestvovali u obezbeðenju mitinga Srpske radikalne stranke na Trgu Republike imali su izrièit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, rekao je jutros direktor policije Milorad Veljoviæ.

Veljoviæ je rekao i da je policija bila zadu¾ena za bezbednost svih uèesnika skupa, novinara i javnih ustanova i institucija, kao i stranih diplomatskih predstavni¹tava.

Direktor policije je objasnio da se u jednom trenutku iz protestnog skupa izdvojila grupa uèesnika "sa fantomkama na glavama i drvenim palicama u rukama koja je nasrnula na pripadnike Ministarstva unutra¹njih poslova sa oèiglednom namerom da izazovu obraèun sa policijom".

Veljoviæ sinoæ nije mogao da ka¾e da li je i koliko ljudi privedeno zbog incidenata i napada na policiju koji se dogodio oko 21 sat u centru Beograda. On je rekao da se radi na identifikaciji tih osoba.

Direktor policije je dodao da su uhap¹ene tri osobe koje su razbile stakla na restoranu Mekdonalds na Novom Beogradu.

Veljoviæ je danas u Urgentnom centru posetio povreðenog policajca ®eljka Kne¾eviæa, po¾eleo mu brz oporavak i preneo pozdrave ministra unura¹njih poslova Ivice Daèiæa.

U prethodnom saop¹tenju Ministarstva unutra¹njih poslova navedeno je da su svi pripadnici MUP-a koji su uèestvovali u obezbeðenju mitinga SRS, "imali izrièit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, bezbednost svih uèesnika skupa, novinara i osiguraju bezbednost javnih ustanova i institucija kao i stranih diplomatskih predstavni¹tava".

Policija je navela da se tokom mitinga na Trgu Republike "iz protestnog skupa izdvojila grupa uèesnika sa fantomkama na glavama i drvenim palicama u rukama, koja je nasrnula na pripadnike Ministarstva unutra¹njih poslova, sa oèiglednom namerom da izazove obraèun sa policijom".

"Trenutna situacija u Beogradu je mirna", naveo je MUP i pozvao sve graðane na uzdr¾anost u interesu op¹te bezbednosti i uspostavljanja i oèuvanja mira na ulicama Beograda.

MUP: Sila posle niza upozorenja

Ministarstvo unutra¹njih poslova Srbije (MUP) saop¹tilo je danas da je, zbog naru¹avanja javnog reda i mira i izvr¹enja kriviènih dela tokom odr¾avanja mitinga Srpske radikalne stranke, privedeno 19 lica, od kojih su tri maloletna.

U saop¹tenju se istièe da su svi pripadnici policije, tokom odr¾avanja mitinga Srpske radikalne stranke, imali izrièit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, bezbednost svih uèesnika skupa, javnih ustanova, kao i diplomatskih predstavni¹tava.

Precizira se da se, u drugom delu mitinga, iz protestnog skupa izdvojila grupa uèesnika koja je posle niza provokacija, zapoèela masovni, brutalni, napad na pripadnike policije na uglu ulica Makedonske i Deèanske.

Oni su napadali i gaðali policiju fla¹ama, motkama, kamenicama i drugim sredstvima, lomeæi saobraæajne znake i betonske ¾ardinjere, koje su upotrebljavali kao sredstvo napada.

Veæi broj napadaèa je bio maskiran, a tom prilikom je povreðeno vi¹e policajaca i tek posle niza upozorenja, policija je intervenisala i uspostavila naru¹eni javni red i mir.

U ovim sukobima je povreðeno 58 policajaca i 24 graðana, meðu kojima i dva novinara.

Kao potvrda da je policija imala nalog da ne primenjuje silu govori i èinjenica da je ovo prvi protest od uvoðenja vi¹estranaèkog sistema u Srbiji 1990. godine, na kojima je povreðeno vi¹e policajaca nego uèesnika napada na policiju, navodi se u saop¹tenju MUP Srbije.

U zoni odr¾avanja skupa o¹teæeno je ukupno 16 objekata i èetiri policijska vozila.

Ministarstvo unutra¹njih poslova nastavlja dalji rad na identifikaciji svih lica koja su uèestvovala u incidentima.

©utanovac: Bezbednost nije ugro¾ena

Ministar odbrane Dragan ©utanovac izjavio je danas da bezbednost u Srbiji nije ugro¾ena bez obzira na juèera¹nje incidente na mitingu SRS-a i dodao da je policija ovoga puta ozbiljnije i pravovremeno reagovala i spreèila da se nasilje pro¹iri.

©utanovac je rekao da ova "patriotska predstava SRS-a nema veze sa Karad¾iæem, veæ se sve svelo na vanparlamentarnu borbu SRS-a za prevlast, kako u opoziciji, tako i unutar stranke gde postoje vi¹e nego dve struje".

©utanovac je na proslavi Dana sanitetskih slu¾bi, koje je organizovalo Ministarstvo odbrane, rekao da su graðani Srbije mogli da vide koliko "lo¹a i zla retorika radikala" izaziva gnev i mr¾nju meðu graðanima.

"Na¾alost, do¹lo je ponovo do lomljenja na¹eg grada, ali je bitno da je policija ovog puta mnogo ozbiljnije i pravovremeno reagovala i spreèila da se te scene ne prenesu ¹ire", rekao je ©utanovac.

Prema njegovim reèima, takvu retoriku koristila je poslanica radikala Vjerica Radeta, ali su takve reèi, prema njegovom ubeðenju, "do¹le iz kuhinje Aleksandra Vuèiæa i onih koji slede tu vrstu politike".

Sinoæ su, kako je naveo ministar odbrane, neredi mogli da se pro¹ire i na medije, a predstavnici sedme sile i juèe su prebijani i pored obeæanja Vuèiæa i njegovog ¹taba da æe novinari biti za¹tiæeni.

©utanovac je naveo da na takvim skupovima mora da postoji poseban odnos prema novinarima jer su graðani zainteresovani da vide ¹ta se tamo de¹ava.

Kada je u pitanju bezbednosti dr¾avnih funkcionera, ©utanovac je naveo da sve slu¾be koje se time bave od poèetka taj posao ozbiljno rade.

Protest Reportera bez granica

Meðunarodna organizacija za za¹titu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres) protestovala je danas ¹to je policija pretukla novinara agencije Beta Milo¹a Ðorelijevskog na juèera¹njem mitingu u centru Beograda.

"Po¹to su oni (policajci) tukli demonstrante, policija je napala grupu novinara i fotografa. Kao i svoje kolege, Milo¹ Ðorelijevski se brzo legitimisao, pokazujuæi svoju pres karticu. Policija je ignorisala njegova dokumenta i udarala ga je nekoliko puta po licu i telu", navodi se u saop¹tenju organizacija sa sedi¹tem u Parizu.

"Agresija srpske policije je skroz neprihvatljiva. Nacionalna i meðunarodna ¹tampa ne smeju da budu mete takvih akcija. Skadalozno je da je policija odbila pristup hitnoj lekarskoj slu¾bi odreðenim povreðenim ljudima", dodaje se u saop¹tenju.

Organizacije je zatra¾ila od ministra policije Ivice Daèiæa da "podseti svoje slu¾be da novinari nisu na strani demonstranata i da njihova uloga oèevidaca i izve¹taèa treba da bude apsolutno zagarantovana".


--
Nikoliæ: Tadiæ komandovao policijom
| Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Beograd -- Tomislav Nikoliæ je optu¾io predsednika Srbije Borisa Tadiæa da je organizovao sinoæne incidente. DS: SRS iskljuèivi krivac.


Srpska radikalna stranka trvdi da ne snosi nikakvu odgovornost za juèerasnje nasilje na beogradskim ulicama. Radikali su, kako navode, analizirali dogaðaje i zakljuèili da je miting "bio odlièno organizovan", a da je odgovornst na predsedniku Srbije Borisu Tadiæu i MUP-u Srbije.

"Direktno optu¾ujem Borisa Tadiæa. Ovo je bila zami¹ljena policijska akcija da se jednom za svagda ra¹èisti sa SRS", samatra Nikoliæ.

Radikali veruju da se huligani bili u dosluhu sa policijom.

Ovo je bila sinhronizovana akcija policije i tih grupa koje dr¾e pod kontrolom, koji divljaju po Srbiji i nikad nisu ka¾njeni", ocenio je on, nagla¹avajuæi da radikali nisu oni koji se tuku s policijom.

"Zato sam tra¾io da skinu fantomke, da se vidi konaèno ko su ti ljudi, koji pale Beograd kad hoæe... da saznamo da li primaju plate od policije, da li su nagraðeni za svoj rad", rekao je Nikoliæ.

Meðu povreðenim funkcionerima SRS-a su Borislav Peleviæ, Du¹an Mariæ i Slavi¹a Kokez, koji je i prisustvovao konferenciji za novinare zavijene glave i ruke.

Nikoliæ navodi da æe radikali odluèiti "kako i ¹ta dalje", ali da pretpostavlja da vi¹e neæe rizikovati "da mirne graðane Srbije pretuèe policija zato ¹to protestuju".

Petroviæ: SRS iskljuèivi krivac

Zamenik predsednika Demokratske stranke Du¹an Petroviæ izjavio je da iskljuèivu krivicu za incidente na juèera¹njem protestnom skupu u centru Beograda snosi Srpska radikalna stranka, koja kao organizator nije uspela da spreèi izbijanje nasilja.

Petroviæ je na konferenciji za novinare odbacio kao besmislene optu¾be SRS da su dr¾avni organi tobo¾e isprovocirali incidente na skupu podr¹ke Karad¾iæu.

Politièka klima koju je SRS stvarala prethodnih dana, ukljuèujuæi pretnje koje je poslanica te stranke Vjerica Radeta uputila predsedniku Srbije, neminovno je, prema Petroviæevim reèima, rezultirala juèera¹njim nemirima.

"Tomislav Nikoliæ je pozvao sinove i svoju decu da se ne sukobljavaju sa policijom, a uveren sam da su svi iz SRS znali da su to isti oni koji su prethodnih dana pravili incidente u centru Beograda", rekao je Petroviæ i dodao da je neverovatno da organizator nije uspeo da spreèi sukobe za vi¹e od sat vremena, koliko je trajao okr¹aj izgrednika i policije.

Komentari¹uæi podr¹ku Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije protestu koji je organizovala SRS, Petroviæ je ocenio da je na desnom polu politièkog spektra u Srbiji u toku "borba za glasove".

"Suoèavamo se sa pretvornom politikom DSS-a, buduæi da se za vreme dve vlade Vojislava Ko¹tunice veliki broj ljudi na¹ao u Hagu", rekao je Petroviæ, i izrazio uverenje da su sve stranke koje su uèestvovale u sinoænim demonstracijama izgubile biraèe.

"Oèigledno je da se SRS, DSS i NS bore za biraèe, poku¹avajuæi da poka¾u ko je kobajagi veæi patriota", ocenio je Petroviæ.

Iliæ:Neredi bili iscenirani

Lider Nove Srbije Velimir Iliæ izjavio je da su neredi koji su se dogodili tokom sinoænjeg protesta bili iscenirani i da je bio "posao organa reda da zaustave incident".

"Incident je izazvan, to je grupica koja je isprovocirana bacanjem suzavca. Nije lepo ¹to je neko bacio suzavac ponovo u masu, na Trg Republike. Jo¹ dok nije bio miting zavr¹en, na obode naroda baèen je suzavac", rekao je Iliæ Tanjugu.

On je dodao da su "nastali panika, gu¹enje, be¾anje" i ocenio da to "nije korektno, jer nije bilo nikakvog incidenta od strane uèesnika mitinga", veæ se u sukob s policijom upustila "mala grupica".

Na pitanje ko je odgovoran za stvaranje nerada na beogradskim ulicama tokom protesta SRS-a, Iliæ je odgovorio da se "faktièki ni¹ta nije ni dogodilo".

"Ni¹ta se, faktièki, nije ni dogodilo. Logièno je da uvek na jednom velikom skupu ima tih pojedinaènih ispada, sitnih provokacija. Posao organa reda je da se to zaustavi. To sve je iscenirano pred kraj mitinga da ne bi do¹lo do ¹etnje, jer je narod hteo da se ide ka Specijalnom sudu", ocenio je Iliæ.

On je neveo da je protest, ipak, "zavr¹en onako kako i dolikuje, dostojanstveno, narod se razi¹ao sasvim mirno i otmeno".

"Na jednom tako velikom skupu razbijen je, mo¾da, jedan izlog i to je sve. Prema tome, svi su bili korektni i ne treba od toga sada praviti specijalne emisije i veliki problem", kazao je Iliæ i dodao da je Beograd grad i onih koji su bili na protestu i da niko "nije imao nameru da ga ru¹i". On je ocenio da je protest bio "vrlo dobro organizovan" i da su graðani protrestovali zbog "naèina na koji je uhap¹en i isporuèen Radovan Karad¾iæ".

"Aktuelna vlast se sada pravda da smo mi protiv Zakona o saradnjui s Ha¹kim tribunalom, koji je donet u parlamentu. Nije taèno, nismo protiv zakona, nego smo protiv naèina na koji je to obavljeno", kazao je Iliæ.

DSS: Vlast odgovorna za krizu

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ optu¾io je danas novu vlast u Srbiji da je odgovorna za sve veæe produbljivanje krize u zemlji.

Mladenoviæ je, umesto odgovora na pitanje Tanjuga ko je po njegovom mi¹ljenju odgovoran za sinoænje sukobe i nerede u Beogradu, insistirao na odgovornosti srpskih vlasti za krizu u zemlji.

"Politièka kriza u Srbiji se sve vi¹e produbljuje, jer nova vlast vodi potpuno pogre¹nu politiku, koja se isljuèivo rukovodi ispunjavanjem neprestanih zahteva koji sti¾u spolja", kazao je Mladenoviæ Tanjugu.

On je rekao da "nijedan graðanin Srbije nije glasao za to da nova vlast bude sastavljena od stranaka koje su formirale sada¹nju vladu" i da je "jasno da takva vlada nema pun politièki legitimitet, niti mo¾e imati jedinstvenu politiku koja bi bila u interesu Srbije".

"Sve to otvara politièku krizu za koju u potpunosti odgovornost spada na novu vlast i vidimo da je zapravo produbljivanje politièke krize postala zvanièna politika vlade", ocenio je Mladenoviæ.

On je smatra da æe se "u narednom periodu pokazati da je Srbija duboko podeljena oko kljuènih tema sa kojima æemo se uskoro suoèiti, poèev od rasprave o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju, do pitanja dolaksa Euleksa na Kosovo koji treba da sprovede Ahtisarijev plan o nezavisnosti Kosova".

"Pokazuje se da æe nova vlast prihvatiti sve zahteve koji budu pristizali spolja, ¹to æe dovesti do ugro¾avanja su¹tinskih dr¾avnih i nacionalnih interesa Srbije i samim tim do jo¹ veæeg produbljivanja politièke krize u zemlji", uveren je Mladenoviæ.
b92

endi

U veèera¹njem dnevniku RTS-a objavljeno je da je CNN emitovao snimke iz Beograda i Budimpe¹te pri èemu je reèeno da su to snimci nemira u Beogradu. U Budimpe¹ti su kori¹æeni vodeni topovi i paljena je vatra, ¹to nije bio sluèaj sa Beogradom. Sa sajta CNN-a snimak je sklonjen, ali se pojavio na nekim sajtovima.

Bred

#14
.[youtube=425,350]0Av52VptIcM[/youtube]

i ovde se vidi kako policija bije

[youtube=425,350]zhL3V5NA0gw[/youtube]