Neredi u Beogradu

Started by Bred, 29-07-2008, 20:08:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Ne, najbolje je da su ih pustili da lome izloge, pale kontejnere i tome slicno. Ali fascinantan mi je onaj snimak gde momcima treba materijal za gadjanje, a sta je bolje od zardinjere ili su to bile one kamene kante za smece, u svakom slucaju, razbijene su i materijal je tu i sad gadjamo.
Inace, ne secam se da du Vucic ili Nikolic pre 10 godina bili zgrozeni kada je policija krvnicki tukla otporase. Tada je Vucic bio ponosan na policiju. A ti ljudi nisu prebijani jer su demolirali grad vec zato sto su na trgovima, u parkovima i tome slicno izvodili svoje performanse, upucene protiv tadasnjeg rezima, a kojem su i oni pripadili. Ili zato sto su na kapi, majici, kaputu imali bedz otpora.
Reakcija policije na mitingu je bila u nuznoj meri i na kraju krajeva, povredjeno je vise policajaca nego ucesnika mitinga.

philoserbiana

mitinzi ne treba da se odrzavaju u centru grada,nego tamo negde na uscu,tamo nemaju sta da lome,sve same livade... :K

Bred

#17
Preminuo simpatizer radikala
| Izvor: Beta
Beograd -- Simpatizer SRS Ranko Paniæ preminuo zbog povreda koje je zadobio na mitingu 29. jula, kada ga je pretukla policija, saop¹tila SRS.

"Vlast mora da upozna javnost sa tim ko je odgovoran za ubistvo Ranka Paniæa", rekao je generalni sekretar Aleksandar Vuèiæ na konferenciji za novinare i zatra¾io da odgovorni budu uhap¹eni pred kamerama.

Vuèiæ je kazao da je Paniæ simpatizer SRS iz Mladenovca, rodom iz biv¹e "Republike Srpske Krajine", a u Mladenovac je do¹ao posle hrvatske akcije Oluja 1995. godine.

MUP se nije oglasio

Ministarstvo unutra¹njih poslova do sada se nije oglasilo povodom optu¾bi radikala.

U Urgentnom centru ¹ef hirur¹ke smene je za B92 potvrdio da je Ranko Paniæ umro u ovom centru, ali da ne mo¾e da da detaljnije informacije po¹to preminuli nije bio njegov pacijent.
On je dodao da je Paniæa policija tokom mitinga udarila nekoliko puta, a da jedan od udaraca bio u stomak.

Paniæ je, kako ka¾e Vuèiæ, dan nakon mitinga zatra¾io lekarsku pomoæ u Urgentnom centru u Beogradu gde je, po¹to je konstatovano da mu je puklo debelo crevo, podvrgnut hirur¹koj intervenciji. Posle druge operacije 4 avgusta, pao je u komu, a zatim i preminuo.

Vuèiæ je rekao da Paniæ nije bio u obezbeðenju SRS na mitingu, ali da je stajao u blizini bine na Trgu Republike.

Obdukcija tela Paniæa, koji je juèe umro u Beogradu, biæe obavljena u ponedeljak.

b92



:news:

Suspendovano ¹est policajaca
| Izvor: B92
Beograd -- ©est policajaca suspendovano zbog o¹tre intervencije na mitingu radikala u julu. Ivica Daèiæ izbacio iz upotrebe gumeni metak.

Posle ne¹to manje od dva meseca otkako je odr¾an miting podr¹ke Radovanu Karad¾iæu, u kome je u sukobima policije i demonstranata povreðeno 19 civila i 58 policijaca, direktor policije Milorad Veljoviæ suspendovao je ¹est policajaca i pokrenuo disciplinski postupak protiv njih, zbog povrede slu¾bene du¾nosti. Ministar unutra¹njih poslova Ivica Daèiæ odluèio da izbaci iz upotrebe gumeni metak.

Èelnici policije suspendovali su ¹est policajaca na osnovu prikupljenih podataka i izve¹taja radne grupe koja je utvrðivala okolnosti pod kojima su povreðeni graðani i policajci 29. jula u Beogradu, tokom mitinga u organizaciji radikala.

U saop¹tenju policije se ne navodi do kakvih rezultata je do¹la osmoèlana radna grupa, veæ samo pi¹e da æe izve¹taj biti dostavljen Skup¹tini Srbije i nadle¾nim pravosudnim organima.

Radikali veæ mesec dana tra¾e izve¹taj MUP-a, a pre svega zahtevaju da bude utvrðeno kako je preminuo Ranko Paniæ, koji je pretuèen tokom mitinga za podr¹ku Karad¾iæu. Zbog ovih zahteva, blokirali su i rad parlamenta.

Uz odluku o suspenziji policajaca, ministar policije Ivica Daèiæ istovremeno je zabranio upotrebu gumenih metaka i izbacio ih iz upotrebe.

Podsetimo, radikali su optu¾ivali policiju za brutalno prebijanje, pa èak i upotrebu gumenih metaka.

Tvrdili su da je gumenim metkom pogoðen i njihov funkcioner Bo¾idar Peleviæ.

Policija je podsetila i da je do sada podneto petnaest kriviènih prijava protiv osoba za koje se sumnja da su napale policijske slu¾benike.



:news:
Izve¹taj MUP-a u Skup¹tini
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Pojedini policajci prekoraèili su ovla¹æenja na mitingu SRS-a krajem jula, navodi se u izve¹taju MUP-a koji je stigao u Skup¹tinu.

U Skup¹tinu Srbije stigao izve¹taj MUP-a o neredima na mitingu SRS-a 29. jula povodom hap¹enja Radovana Karad¾iæa. Radikali su insistirali da se pre prelaska na dnevni red sednice Skup¹tine saèeka taj izve¹taj i da se o njemu raspravlja jer tvrde da je njihov simpatizer Ranko Paniæ iz Mladenovca preminuo od povreda zadobijenih tokom tog protesta.

U izve¹taju MUP-a o neredima na protestu Srpske radikalne stranke, navodi se da su policajci odgovorni za obezbeðivanje ovog skupa postupali u skladu sa zakonom, a da su prekomernu silu upotrebili samo pojedini policijski slu¾benici koji su nakon toga suspendovani.

©to se tièe smrti Ranka Paniæa, navodi se da Radna grupa nije imala obdukcioni nalaz, a da æe izve¹taj koji se odnosi na povreðivanje i smrt Ranka Paniæa biti dostavljen nadle¾nim organima koji vode istragu.

U detaljnom izve¹taju na skoro 20 strana, koji je dostavljen skup¹tini, navodi se da organizatori skupa nisu na vreme pozvali okupljene na prekid sukoba, ali su dali MUP-u odre¹ene ruke tek kada je sve izmaklo kontroli.

Navodimo deo izve¹taja koji se na to odnosi.

“Po¹to redarska slu¾ba nije uspela da se dogovori sa odvojenom grupom uèesnika skupa, oko 21:09 putem mobilnog telefona, predsednik Gradskog odbora SRS-a gospodin Nemanja ©aroviæ pozvao je policijskog savetnika Du¹ana Puvaèu i saop¹tio mu da obezbeðenje javnog skupa koje je anga¾ovano od strane organizatora nije u moguænosti da odr¾i red i stavi pod kontrolu ekstremne uèesnike javnog skupa koji su se izdvojili, te da se organizator ograðuje od njih i da zahteva da ukoliko nastave sa inicjativom, policija interveni¹e i preduzme mere iz svoje nadle¾nosti“.

Izve¹taj sadr¾i izjave svih povreðenih na mitingu na Trgu Republike i na vi¹e strana posebno se bavi sluèajem Ranka Paniæa.

Na osnovu izjave nevenèane supruge pokojnog Paniæa, Mirjane Vujièiæ, Ranko se na bolove u stomaku po¾alio tek rano ujutru. Posle hitne operacije u Urgentnom centru, prema njenim tvrdnjama, Paniæ se dobro oseæao. O onome ¹to je usledilo u izve¹taju se navodi:

“Posle toga Mirjana odlazi u Urgentni centar u Beogradu gde u sobi zatièe Ranka vezanog za krevet, a neko od prisutnog medicinskog osoblja je tada pitao da li on pije i da je to njegovo stanje najverovatnije od toga. U nedelju, Mirjana Ramka zatièe u jo¹ gorem stanju, èvrsto vezanog za krevet odakle je poku¹ao da se otrgne. Nakon toga, po izjavi Rankove nevenèane supruge Mirjane, Rankovo stanje je bilo sve gore i gore i on je preminuo 15. augusta“.

U izve¹taju se napominje da èlanovi radne grupe nisu imali uvid u obdukcioni nalaz, kao i da æe izve¹taj o Ranku Paniæu biti dostavljen i nadle¾nim pravosudnim organima.

U dostavljenom materijalu, takoðe se navode i izjave drugih povreðenih na mitingu, kako funkcionera radikala koji su povreðeni – Aleksandra Vuèiæa i Borislava Peleviæa, na primer, ali i novinara Bete Milo¹a Ðorelijevskog.

Isto tako, detaljno su navedeni podaci o o¹teæenoj i izgubljenoj policijskoj opremi, meðu kojima je i pi¹tolj, ali i dve slu¾bene legitimacije.

Poslanici Srpske radikalne stranke tek jutros su dobili izve¹taj i nisu bili u moguænosti da o njemu danas prepodne iznesu stav.

U Izve¹taju se podseæa da je pro¹le nedelje "zbog povrede du¾nosti" suspendovano ¹est policajaca, kao i da je ministar Ivica Daèiæ zabranio upotrebu gumenih metaka.

"Ekstremne grupe" odgovorne

"Ekstremne grupe" su odgovorne na incidente na protestnom mitingu radikala, 29. jula u centru Beograda, a policija, u osnovi, nije prekomerno upotrebljavala sredstva prinude, navodi se u izve¹taju MUP-a koji je danas dostavljen Skup¹tini Srbije.

U izve¹taju radne grupe MUP-a, koji je potpisao ministar unutra¹njih poslova Ivica Daèiæ, navodi se da je utvrðeno da su policajci odgovorni za obezbeðivanje skupa postupali u skladu sa zakonom, i da su prekomerna sredstva prinude upotrebljena "od strane pojedinih policijskih slu¾benika".

Policija je na skupu, kako se navodi, imala nareðenje da sredstva prinude ne primenjuje dok god nisu ugro¾eni ¾ivoti policajaca i graðana ili bezbednost objekata koji se obezbeðuju.

U propratnom pismu predsednici Skup¹tine Srbije Slavici Ðukiæ-Dejanoviæ ministar Daèiæ je naveo da je, po saèinjavanju izve¹taja, direktor policije Milorad Veljoviæ doneo odluku o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka protiv ¹estorice policajaca, a da æe se identifikacija poèinilaca kriviènih dela na skupu i policajaca koji su prekr¹ili ovla¹æenja nastaviti.

Ministar Daèiæ je, takoðe, predsednicu parlamenta obavestio da je iz policijske upotrebe izbacio gumene metke "zbog moguænosti te¾eg povreðivanja uèesnika protestnih skupova i nejasno definisanog naèina klasifikacije tog sredstva prinude i ovla¹æenja za izdavanje naredbe za njegovu upotrebu".

Prema procenama policije, na skupu SRS je bilo je oko 16.000 ljudi, a meðu njima je uoèeno oko 160 navijaèa "FK Partizan", oko 120 navijaèa "FK Crvena Zvezda", oko 30 navijaèa "FK Rad" i oko 40 pripadnika Srpskog narodnog pokreta "1389".

Iz detaljno opisanog sleda dogaðaja na mitingu proistièe da je do sukoba ekstremnih uèesnika skupa i policije do¹lo nakon neuspeha obezbeðenja skupa, koje su anga¾ovali organizatori, da formira èelo protestne kolone, na kome su se, pre vremena odreðenog za protestnu ¹etnju, na¹li vozilo sa ozvuèenjem i najekstremniji uèesnici skupa.

U Izve¹taju se nagla¹ava da niko od organizatora skupa nije u trenutku prvih napada na policiju pozvao okupljene na prekid sukoba, i da je to uèinjeno tek kada je do¹lo do naru¹avanja javnog reda i mira u veæem obimu.

U izve¹taju su detaljno i poimenièno opisane i okolnosti pod kojima su "sredstva prinude" primenjena prema nekim zvaniènicima i aktivistima SRS i novinarima, a dat je i poku¹aj, na osnovu TV snimaka, rekonstrukcije kretanja Ranka Paniæa koji je preminuo dve sedmice nakon protesta na kome je, prema svedoèenjima njemu bliskih ljudi, dobio vi¹e udaraca od policije.

Radna grupa je na osnovu opisa odeæe koju je Paniæ tog dana nosio uspela da na dostupnim video snimcima pronaðe osobu koja bi mogla biti on i utvrdi da su prema tom licu intervenisali pripadnici odreda ®andarmerije iz Ni¹a, ali to NN lice nije pouzdano identifikovano zbog lo¹eg kvaliteta snimka.

Èlanovi radne grupe, kako se napominje, nisu imali uvid u obdukcioni nalaz Paniæa, tako da æe ocenu leèenja i mi¹ljenje o uzroku smrti dati nadle¾ni pravosudni organi.

Tvorci izve¹taja, takoðe, nisu do¹li ni do jednog snimka na kojem se vidi da je policija na poslanika SRS Borislava Peleviæa "ispalila hemijska sredstva" ili gumeni metak.

Peleviæ je, naime, po iskazu koji je dao, policijskim gumenim metkom pogoðen u glavu, usled èega je zadobio prelom nosne kosti.

"Radna grupa nije u moguænosti da utvrdi da li je do¹lo do nepravilne upotrebe gumenih metaka i od strane kojih policijskih slu¾benika. Èlanovi radne grupe æe nastaviti istragu oko utvrðivanja svih okolnosti navedenog dogaðaja radi otkrivanja eventualnog poèinioca povrede slu¾bene du¾nosti", navodi se u izve¹taju.

Na skupu je, prema podacima iz izve¹taja, povreðeno 57 policajaca, od kojih su èetvorica zadobila te¹ke telesne povrede, a do sada su zbog napada na slu¾beno lice u vr¹enju du¾nosti podnete kriviène prijave protiv 15 osoba.

Na osnovu podataka dostupnih policiji, tokom izgreda na skupu je povreðen 31 graðanin, a èetvoro, meðu kojima je i Ranko Paniæ, zadobilo je te¹ke telelesne povrede.

"Radna grupa konstatuje da jej do povreðivanja odreðenog broja uèesnika javnog skupa i sluèajnih prolaznika do¹lo prilikom bacanja tvrdih predmeta od strane ekstremnog dela uèesnika javnog skupa prema policijskim slu¾benicima, usled potiskivanja mase i od upotrebe sredstava prinude od strane policijskih slu¾benika", navodi se u izve¹taju.

Nikoliæ nezadovoljan

©ef poslanièke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikoliæ rekao je da izve¹taj o de¹avanjima na julskom mitingu radikala, koji je danas MUP dostavio Skup¹tini Srbije, ne zadovoljava, kao i da "ne mo¾e da ga prihvati veæina poslanika".

"U izve¹taju ponovo nema odgovornosti za one koji su nareðivali i odobravali akciju policije", rekao je Nikoliæ novinarima u parlametnu.

On je naveo da "akcija nije dobro izvedena, da je policija jako lo¹e obavila posao" i da je izgledalo kao da je postojao plan da se izazovu sukobi veæih razmera u kojima bi se u javnosti prikazalo da je "SRS ekstremna organizacija koja pravi skupove na kojima se povreðuje policija".

Nikoliæ je rekao da izve¹taj o mitingu, odr¾anom 29. jula na Trgu Republike u Beogradu, govori o tome da se "ne¹to desilo", kao i da to ¹ta se desilo, jeste splet razlièitih okolnosti.

"Govori se o tome da su sve vreme razlièite grupe uèesnika izlazile sa skupa i provocirale policiju, tukle se sa policijom, a nigde se ne navodi kako je ta akcija tekla", rekao je Nikoliæ.

On je upitao za¹to je policija te ekstremne grupe terala i vraæala ka skupu.

Prema njegovim reèima, u izve¹taju je odgovornost prebaèena na grupe navijaèa i organizatora skupa, jer oni nisu mogli da obezbede skup i nisu dovoljno saradljivali sa policijom.

Nikoliæ je najavio da æe u parlamentu "komentarisati izve¹taj MUP-a" i naveo da pretpostavlja da æe SRS ¾estoko kritikovati taj tekst i da æe dokazati da su bili u pravu kada su tra¾ili izve¹taj i blokirali rad Skup¹tine.

On je poruèio da policija treba da razmisli da li takvim izve¹tajem, kojim se "posipa pepelom po glavi", samo zao¹trava politièku situaciju u Srbiji i da li dovodi u pitanje odr¾avanje sednice Skup¹tine.

Bred

Ranko Paniæ preminuo zbog povreda
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Uèesnik mitinga SRS Ranko Paniæ umro je od povreda zadobijenih za vreme tog protesta, izjavio je za B92 portparol Republièkog javnog tu¾ila¹tva Tomo Zoriæ.


“Povodom smrti Rajka Paniæa, uèesnika na mitingu Srpske radikalne stranke, obavljene su neophodne istra¾ne radnje, putem kojih smo do¹li do saznanja da je smrt u uzroèno-poslediènoj vezi s povredama zadobijenim za vreme trajanja mitinga”, rekao je Zoriæ.

On je dodao da æe se daljim zajednièkim radom tu¾ila¹tva i MUP-a utvrditi ko je preminulom Paniæu naneo povrede, usled kojih je nastupila smrt i da æe se prema odgovornima biti preuzete zakonske mere.

SNS tra¾i da se hitno utvrdi odgovornost

Podsetimo, Srpska radikalna stranka tvrdila je da je Paniæ preminuo od povreda zadobijenih na protestnom mitingu te stranke, 29. jula u Beogradu, odr¾anom povodom hap¹enja ha¹kog optu¾enika Radovana Karad¾iæa.

Srpska napredna stranka, nastala nakon raskola u SRS, izdala je saop¹tenje u kom navodi da je hitno potrebno otkriti "izvr¹ioce i naredbodavce brutalnog ubistva" Ranka Paniæa i da æe ta stranka, ukoliko nadle¾ni ne reaguju u najkraæem roku, pokrenuti u Skup¹tini Srbije raspravu o poverenju ministru unutra¹njih poslova Ivici Daèiæu i podneti predlog za njegovo, i razre¹enje svih odgovornih.

Ta stranka dodaje da je "sada potpuno jasno da je istina o ubistvu Paniæa sve vreme namerno skrivana od javnosti i da je Paniæ ubijen samo zato ¹to je protestovao protiv nenarodnog re¾ima Borisa Tadiæa i Ivice Daèiæa".

Enea