Istra¾ivaèi prona¹li novo oru¾je u ratu protiv Alchajmerove bolesti

Started by Bred, 05-08-2008, 23:24:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Veæ godinama malo je nade za ljude kojima je ustanovljena Alchajmerova bolest. Sada¹nji lekovi tretiraju samo simptome, èineæi samo pitanjem vremena kada æe stanje pacijenta da se pogor¹a do te mere da on vi¹e ne mo¾e da funkcioni¹e.

Najnoviji izve¹taji o uspehu eksperimentalnih lekova i tretmana, izazvali su odu¹evljenje u medicinskoj zajednici – zbog moguæeg usporavanja o¹teæenja mentalnih funkcija pacijenta, pa èak i pobolj¹anja memorije. Radi se o leku nazvanom AL-108. Spreju za nos koji funkcioni¹e tako ¹to napada proteinske naslage.

«To bi zapravo trebalo da spreèi pojavu tih naslaga i samim tim za¹titi delove mozga koje bi gomilanje naslaga moglo da razori», ka¾e Piterson.

«Time se pobolj¹ava memorija, ¹to bi moglo da bude veoma va¾no za èlanove porodice», dodaje njegova koleginica Mari Sevard.
Istra¾ivaèi istièu da su ustanovili znaèajno pobolj¹anje za samo nekoliko sedmica. Medjutim, A-108 je sada u drugoj fazi ispitivanja, ¹to znaèi da je potrebno jo¹ mnogo godina da bi se pojavio na tr¾i¹tu. U svakom sluèaju, nauènici ka¾u da èak i male promene u naèinu komuniciranja sa pacijentima, mogu da uèine postojeæe tretmane efektivnijim, pre svega tako ¹to æete sa pacijentima razgovarati kao sa odraslima.

«Ukoliko osoblje za negu koristi takozvani odrasliji govor, ¹to je na neki naèin slièno deèjem govoru, pacijenti postaju aktivniji, agresivniji i borbeniji», ka¾e Piterson.

«Pravilo pona¹anja je da razgovarate sa njima kao ¹to biste razgovarali sa bilo kojim drugim èlanom porodice», dodaje Sem Gandi iz Udru¾enja za Alchajmerovu bolest.

Male promene koji bi mogle da stvore veliku razliku u spreèavanju razvoja Alchajmerove bolesti.

Nauènici su optimistièni i zbog novih tehnika snimanja, koje otkrivaju naslage na mozgu – za koje se veruje da doprinose bolesti. Ali, nova saznanja, za porodice koje veæ pate zbog Alchajmerove bolesti, neæe biti od velike koristi u skorije vreme.

voanews.com