SZO: Majèino mleko mo¾e da spase milione novoroðenèadi svake godine

Started by Bred, 05-08-2008, 23:30:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

U svetlu predstojeæe Svetske nedelje dojenja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri skreæu pa¾nju da majèino mleko mo¾e da spase milione novoroðenèadi svake godine i da je to najbolji naèin da se bebama omoguæi zdrav poèetak ¾ivota.

Svetska zdravstvena organizacija preporuèuje da se sva deca hrane iskljuèivo majèinim mlekom do 6 meseci starosti, a da bi se dojenjem do druge godine, u zemljama u razvoju znatno smanjila smrtnost dece, koja je mahom uzrokovana lo¹om ishranom i infekcijama. Prema procenama SZO ukoliko bi vi¹e majki dojilo svoju decu, sapasilo bi se milion i po od 3 i po miliona dece, koliko svake godine umre zbog neuhranjenosti. Marija del Karmen Kazanovas, struènjak Svetske zdravstvene organizacije iz Odeljenja ishrane za zdravlje i razvoj, za na¹ program obja¹njava da majèino mleko sadr¾i hranljive materije, vitamine i minerale kojih nema ni u jednoj drugoj hrani, a koji su neophodni za jaèanje imuniteta kod dece.

«Oni ¹tite bebu od potencijalnih ¹tetnih mikroba, te stoga dete neæe patiti od dijareje, respiratornih infekcija, a manja je i verovatnoæa da æe umreti od uobièajenih deèjih bolesti, pogotovo od dijareje ili upale pluæa», ka¾e Kazanovas.

Lekari Svetske zdravstvene organizacije priznaju da dojenje nije uvek opcija, kao npr. u sluèaju kada je majka HIV pozitivna, jer bi putem mleka mogla da zarazi dete. Meðutim, dr Kazanovas, ka¾e da Svetska zdravstvena organizacija zastupa dojenje umesto kori¹æenja bebi formule, èak i u zemljama gde je HIV ra¹iren.

«Ukoliko je majka pozitivna, onda ona sama mora da donese odluku. Mi ne mo¾emo da im ka¾emo ¹ta da rade; ne postoji jedan kalup koji se uvek primenjuje. U zavisnosti od okoline, mo¾da postoji veæi rizik da beba umre od neke druge infektivne bolesti, a ne da se zarazi i umre od side», zakljuèuje Kazanovas.

U mnogim zemljama u razvoju na primer, majke me¹aju formulu sa pijaæom vodom koja je zara¾ena, ¹to vrlo èesto dovodi do smrti novoroðenèadi. Majèino mleko je najkvalitetnije mleko na svetu, bilo u bogatoj ili siroma¹noj zemlji, poruèuje Svetska zdravstvena organizacija i dodaje da su najnovija istra¾ivanja pokazala da dojenje ¹titi bebe od hroniènih bolesti tokom èitavog ¾ivota. Ljudi koji su odrasli na majèinom mleku manje su skloni bolestima kao ¹to su visoki krvni pritisak, povi¹en nivo holesterola, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

voanews.com