Staklo se pravilo i na Balkanu

Started by Bred, 10-08-2008, 16:39:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Ni¹ -- Na lokalitetu Carièin Grad kod Lebana arheolozi veruju da su prona¹li radionicu za proizvodnju stakla staru 15 vekova.


Lokalitet Carièin Grad kod Lebana (B92)

Ako ovo otkriæe povrdi Rimsko-nemaèki muzej u Majncu, biæe promenjeno dosada¹nje verovanje da se staklo u tom periodu proizvodilo samo u Egiptu, Palestini i Siriji.

Arheolozi su u jugoistoènom delu Carièinog Grada koji potièe iz VI veka, prona¹li ostatke radionice, peæi, livaèku posudu i komade stakla. Svi predmeti biæe predati na analizu Rimsko nemaèkom muzeju u Majncu kako bi se utvrdilo da li potièu iz antièkog doba.

Nauèni savetnik Arheolo¹kog instituta u Beogradu, Vujadin Ivani¹eviæ, koji i rukovodi istra¾ivanjima, uveren je da je ovo jedno od znaèajnih otkriæa na Balkanu.

Carièin Grad je podigao vizantijski car Justinijan Prima i bio je va¾an crkveni, administrativni i vojni centar. Iako je trajao samo 80 godina, bio je moderan grad sa rasko¹nim palatama, velikim brojem bogomolja, radionica i uredjenim vodovodom i kanalzicajiom.

Carièin Grad se nalazi na sedam kilometara od Lebana i jedan je od najbolje oèuvanih antièkih gradova u Srbiji.

Istra¾ivanje Carièinog Grada uz pomoæ francuske vlade veæ 30 godina obavlja beogradski Arheolo¹ki institut. Pored toga u okviru Nacionalnog investicionog plana, profesori i studenti, Zavoda za za¹titu spomenik iz Ni¹a i Graðevinsko arhitektonskog fakulteta rade konzervaciju i restauraciju mozaika i objekata na ovom lokalitetu.

b92