Kako spasiti sela Srbije

Started by Bred, 10-08-2008, 16:45:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beograd -- Svako èetvrto od 4.800 sela u Srbiji je u fazi nestajanja, potrebna nova ruralna politika i razvoj zadrugarstva, smatraju struènjaci.

Saradnik u Privrednoj komori Srbije Branislav Gulan je izjavio da je vrlo malo uraðeno da se srpsko selo za¹titi i aktivira, iako predstavlja veliki potencijal. Iz sela su se godinama prelivala velika sredstva u razne grane industrije, a ni¹ta se nije vraæalo. "Rezultat takvog odnosa vlasti prema selu je bio beg ljudi u grad", rekao je Gulan.

Prema rezultatima popisa, poljoprivredno stanovni¹tvo je 1948. u ukupnom stanovni¹tvu uèestvovalo sa 68 odsto, dok je 1991. taj udeo opao na 17 odsto. Te godine u Srbiji je bilo ne¹to vi¹e od 900.000 aktivnog poljoprivrednog stanovni¹tva, dok je 2002. taj broj opao na oko 520.000.

Srbija ima vi¹e od 200 sela bez stanovnika mlaðih od 20 godina, a srpsko selo karakteri¹e i sve veæa beda ostarelih ljudi, koji su ostali u njima kao njihovi poslednji stanovnici.

U samo 12 odsto srpskih sela broj stanovnika raste, dok u 86 odsto opada, a istra¾ivanja pokazuju da u selima ima oko 260.000 momaka, koji imaju skoro po 50 godina, a nisu osnovali porodice.

"Devojke nisu htele da se udaju za seljake i da ¾ive na selu, veæ su radije odlazile u gradove, udavale se za portire u fabrikama i ¾ivele mnogo siroma¹nije nego da su ostale u selu", rekao je on.

Uzimajuæi za primer region Kraljeva, Gulan je kazao da u æe u planinskim selima te op¹tine kao ¹to su Bojaniæi, Stanèa, Tepeèe, Vrh, Gokèanica, Ðakovo, Orlja, Glava ili Plana, najvi¹e za deceniju i po biti 20 do 70 stanovnika.

U veæem broju domaæinstava u tim selima æe ¾iveti po jedan ostareli èlan, dok u ¹kolama veæ sada nema ðaka, kazao je on i dodao da se, nasuprot tome u poslednje dve decenije u urbanim delovima kraljevaèke op¹tine poveæava broj stanovnika, i to u prigradskim naseljima za 11 odsto godi¹nje, a u samom gradu za devet odsto.

"Da bi se zaustavili negativni trendovi, srpskom selu potrebna je nova i ofanzivna politika ruralnog razvoja", istakao je Gulan i dodao da bi Srbija trebalo da iskoristi evropska iskustva, koja se odnose na ruralni razvoj.

Da bi se ¾ivot vratio u selo neophodno je obnoviti zadrugarstvo, jer æe u suprotnom seljaci biti prepu¹teni stihiji tr¾i¹ta, raznim nakupcima i prekupcima, a potrebno je stvoriti uslove za ¾ivot i rad kao u gradu, izgraditi, puteve, ¹kole, vrtiæe, naveo je Gulan.

b92