Magnet izvlaèi æelije kancera

Started by Bred, 10-08-2008, 16:57:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/DM |

Nauènici su obojene nanoèestice koje u sebi sadr¾e tragove kobalta ubrizgali u telo mi¹a sa ljudskim æelijama raka jajnika. Kada su magnetom pre¹li preko stomaka mi¹a, nanoèestice su se vezale za kancerozne æelije koje su se bukvalno podigle ka povr¹ini ko¾e, a stomak mi¹a se obojio.



- Postupak mo¾da izgleda kao maðionièarski trik, ali se tajna krije u nanoèesticama. Te èestice su velièine 10 nanometara (milioniti deo milimetra) ili manje i imaju tragove kobalta koji se nalaze unutar loptice magnetita. Metalni delovi su „zakaèeni“ za belanèevinu koja se, pak, vezuje samo za odreðenu belanèevinu na povr¹ini æelija tumora jajnika. A kljuè je u jaèini veze nanoèestica i æelija raka jajnika, jer snaga te veze mora da bude veoma velika, kako èestice ne bi naprosto otpale kada ih povuèete magnetom - obja¹njava D¾on Mekdonald, istra¾ivaè Tehnolo¹kog instituta u D¾ord¾iji, èiji je tim do¹ao do ovog otkriæa.
Ta tehnika mo¾e da se primeni na svaki patogeni organizam u krvotoku, znaèi ne samo za æelije raka jajnika, veæ i drugih tipova raka, viruse i bakterije.
Mekdonald obja¹njava da su se nauènici koncentrisali ba¹ na æelije raka jajnika jer su primetili da su nanoèestice prvobitno razvijene tako da se vezuju za viruse i da, u zavisnosti od proteina koji je upotrebljen, mogu da se vezuju i za proteine koji se nalaze na povr¹ini drugih æelija raka, bakterija i virusa.
- To je zaista zanimljiv pristup i otvara moguænosti za terapijski tretman mnogih drugih vrsta æelija - smatra Mekdonaldov kolega Andre Gobin, koji se bavi istra¾ivanjem na Univerzitetu u Luisvilu.
Pre nego ¹to eventualna terapija bude mogla da se primeni i na ljudske pacijente, nanoèestice æe morati da proðu kroz niz klinièkih proba. Nauènici sa Tehnolo¹kog instituta u D¾ord¾iji se nadaju da æe u roku od godinu dana moæi da zapoènu dve zasebne klinièke probe.
Za razliku od tradicionalnog pristupa, u kom su nanoèestice uvoðene u æelije raka, istra¾ivaèi bi sada hteli da ubace nanoèestice u telo, gde bi one same pronalazile i napadale samo æelije raka, a kada uni¹te glavnu masu tumora, mogle bi da budu uklonjene. Ovaj metod tek treba da se testira, kako bi se utvrdilo da nema neoèekivanih ili toksiènih nuspojava.

blic