EU-registraciji firmi za upotrebu hemijskih supstanci

Started by Bred, 12-08-2008, 15:38:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Prag -- U poku¹aju da reguli¹e rad hemijske industrije, EU je donela uredbu o obaveznoj registraciji firmi za upotrebu hemijskih supstanci

Meðutim, èe¹ki predsednik Vaclav Klaus stavio je veto na tu uredbu. Uredba "REACH" se odnosi na registraciju, ocenu, odobravanje i ogranièenja kori¹æenja hemijskih supstanci. Udru¾enje hemijske industrije Èe¹ke je ranije procenilo da æe po¹tovanje uredbe domaæim firmama doneti tro¹kove od 11 milijardi kruna (460 miliona evra).

Tom uredbom su ustanovljene brojne nove obaveze hemijske industrije, a osnovni cilj joj je za¹tita ljudskog zdravlja i ¾ivotne sredine.

Klaus je veæ ranije kritikovao spornu uredbu, a o konaènoj sudbini tog akta u Èe¹koj odluèiæe nacionalni parlament koji ima moguænost da preglasa odluku predsednika.

Cilj uredbe je da obuhvati sve dostupne informacije o pribli¾no 30.000 hemijskih supstanci koje se koriste ne tr¾i¹tu EU.

Predsednik Klaus je naveo da uredbu smatra pogre¹nim sa gledi¹ta koncepta i moguæih prihoda, a neprimereno skupom zbog visokih tro¹kova.

"Veza sa za¹titom zdravlja i bezbedno¹æu graðana je pri tome veoma sporna", obrazlo¾io je Klaus svoju odluku u pismu predsedniku skup¹tine Miroslavu Vlèeku.

Zakon u sada¹njem obliku bi, prema Klausu, svaku hemijsku industriju, ukljuèujuæi i najmanje proizvoðaèe, stavio pod direktnu kontrolu evropskih birokrata.

"Ta evropska uredba je pogre¹na, a njena èe¹ka varijanta je jo¹ gora i zato ne mogu da potpi¹em uredbu", objasnio je èe¹ki predsednik.

B92