Kanada: Lak¹e do useljenja

Started by Bred, 14-08-2008, 14:58:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Otava -- Od oktobra ove godine biæe olak¹ano useljenje u Kanadu osobama koje su na privremenom radu i studentima.

Kanadska ministarka za imigraciju Dajana Finli ka¾e da æe, "birajuæi novodo¹le na osnovu njihovog znanja i kvalifikacija potrebnih kanadskom tr¾i¹tu radne snage, kao i na osnovu steèenog kanadskog iskustva, Kanada postati jo¹ atraktivnije odredi¹te za sve obrazovane ljude ¹irom sveta".

Potencijalni imigranti koji veæ rade ili studiraju u Kanadi neæe kao do sad morati da izlaze van zemlje kako bi okonèali proces "kandidature" za stalnog rezidenta, odnosno dobijanje stalne boravi¹ne i radne vize i kasnije dr¾avljanstva.

Tehnièki, takvi kandidati obièno su po¹tom ili lièno podnosili dokumenta u najbli¾em kanadskom uredu za vize u Bafalu (SAD), a ako bi im stalni status bio odobren, morali su potom obavezno da izlaze van Kanade i ponovo "imigriraju" u ovu zemlju.

Olak¹ica æe, meðutim, va¾iti samo za odreðene, obrazovane kategorije osoba na privremenom radu u Kanadi sa menad¾erskim, profesionalnim, tehnièkim i trgovaèkim zanimanjima.

Potencijalni stalni rezidenti moraæe takoðe da imaju najmanje dve godine kanadskog radnog iskustva i osnovno znanje jezika.

Nekvalifikovani, fabrièki i poljoprivredni radnici izuzeti su iz grupe novopovla¹æenih ¹to je, smatraju kritièari vladine odluke, svojevrstan vid diskriminacije.

Strani studenti koji diplomiraju na nekom od kanadskih univerziteta moraæe, u trenutku podno¹enja molbi za stalnog rezidenta, da imaju va¾eæi privremeni boravi¹ni status, dokaz o zavr¹enom akademskog programu od najmanje dve ¹kolske godine, bar jednu godinu radnog iskustva u struci i srednje ili osnovno znanje jezika.

Cilj novog vladinog programa je da u poèetku privuèe "novu imigracionu klasu" od 12.000 do 18.000 obrazovanih osoba koji privremeno veæ rade ili studiraju u Kanadi.

Taj broj trebalo bi da naraste do 25.000, odnosno do 10 odsto proseènog godi¹njeg priliva od 250.000 imigranata.

Pro¹le godine u Kanadi je radne vize imalo oko 165.000 stranaca, a na kanadskim univerzitetima i koled¾ima studiralo je 74.000 studenata iz inostranstva.

Ranije letos vlada je takoðe olak¹ala zamenu obaveznih "rezidentskih liènih karata", koje nadle¾ni imigracioni organi od 2002. izdaju svim stalnim rezidentima.

Status (stalnog) rezidenta za imigrante koji (stalno) ¾ive u Kanadi je uobièajen, a primanje dr¾avljanstva te zemlje je dobrovoljno, odnosno neobavezno.

B92