I profesori da se opredele

Started by Bred, 14-08-2008, 15:06:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Rektor Beogradskog univerziteta ka¾e da æe zaposleni morati da se opredele da li rade na dr¾avnom ili privatnom fakultetu.

Branko Kovaèeviæ je upozorio da zaposleni u visokom obrazovanju, bez odobrenja "matiène kuæe" i Senata Univerziteta, ne mogu da rade istovremeno i na dr¾avnom i na privatnom fakultetu. "Vi¹e neæe moæi, kao ¹to je to sada i u zdravstvu, da rade istovremeno i u dr¾avnoj i u privatnoj instituciji, veæ æe morati da se opredele", rekao je Kovaèeviæ Tanjugu.

On je naglasio da æe zaposleni, ukoliko ¾ele da se, pored redovnog posla, dopunski anga¾uju na drugom mestu, morati da tra¾e saglasnost za to. U suprotnom, mo¾e im, èak, biti uruèen i otkaz.

Kovaèeviæ je podsetio da je odluka o tome doneta jo¹ pro¹le godine na Senatu Univerziteta u Beogradu, kada je ocenjeno da je istovremeni rad na dr¾avnom i privatnom fakultetu - konflikt interesa.

Da bi im se, ipak, iza¹lo u susret, Senat i "matiène kuæe" donose odluku u svakom pojedinaènom sluèaju, dodao je rektor.

Jasnim razgranièenjem ko gde radi, taèno æe se, prema reèima Kovaèeviæa, znati koliko ima stalno zaposlenih, koliko studenata æe moæi svaki fakultet da ¹koluje, kakva je organizacija nastave i da li su ispunjeni standardi i kriterijumi.

Svi ti kriterijumi biæe utvrðeni i akreditacijom, èiji je treæi krug u toku i koja mora biti zavr¹ena do juna iduæe godine.

Istakav¹i va¾nost akreditacije, koju svake pete godine moraju da proðu svi univerziteti, Kovaèeviæ je rekao da æe, posle toga, svaki fakultet, shodno uslovima, dobiti kvotu koliko mo¾e studenata da upi¹e.

On je ukazao da je ove godine za 25 odsto bilo veæe interesovanje nego ¹to je bilo ponuðenih mesta na fakultetima.

"Univerzitet u Beogradu prima oko 15.000, a javilo se ne¹to manje od 20.000. Jedino u Beogradu i Novom Sadu je veæa tra¾nja od ponude, dok je kod svi ostalih manje interesovanje", objasnio je rektor.

Kovaèeviæ je rekao da ove godine kod mladih nisu popularne prirodne i tehnièke nauke, dok su mesta na medicinskim i dru¹tveno-humanistièkim fakultetima, kao i pro¹le godine, popunjena.

Od prirodnih nauka, interesantna je samo biologija, dok su poluprazne klupe na fizici, hemiji i matematici, kao i na Ma¹inskom i Rudarsko-geolo¹kom fakultetu.

Prema reèima Kovaèeviæa, razlog ¹to je ispunjena kvota na Graðevinskom fakultetu jeste velika uposlenost graðevinske operative, ¹to doprinosi formiranju tr¾i¹ta u toj oblasti. Isti sluèaj je i sa Saobraæajnim fakultetom.

"Ne¹to se de¹ava u toj oblasti. Prièa se o ¾eleznici, avio-saobraæaju, poèinje da se rekonstrui¹e taj sistem, pa su i deca procenila da æe tu biti posla", naglasio je Kovaèeviæ.

On je ukazao da je razlog nedovoljnog interesovanja za prirodno-tehnièke nauke ¹to deca nemaju dovoljno predznanja da polo¾e prijemni.

"To predznanje ne steknu ni u osnovnoj niti u srednjoj ¹koli, zbog èega su te struke za njih nepopularne", rekao je on.

Za razliku od njih, ekonomija i pravo su i dalje veoma popularni fakulteti u nas. Pored njih, ove godine veliko interesovanje vlada za Fakultetom bezbednosti, èija diploma je sada tra¾ena, kao i geografijom, jer je, kako tvrdi Kovaèeviæ, uvela "neke moderne stvari" poput turizma, koji se dugo nije studirao na dr¾avnom univerzitetu.

Kovaèeviæ je podsetio da dr¾ava iz bud¾eta godi¹nje odreðuje koliko æe koja grupacija nauka dobiti stipendija.

"Uglavnom se to do sada radilo automatski, tako ¹to su se kvote prepisivale iz godine u godinu", ukazao je rektor. Sada se, na sreæu, uspostavlja drugi sistem, koji je ipak tek u povoju, rekao je Kovaèeviæ.

b92



:news:
Rektori o zapo¹ljavanju profesora
Izvor: B92
Beograd -- Od poèetka nove ¹kolske godine u Beogradu poèeæe stro¾a primena ogranièenja rada profesora na vi¹e fakulteta.

Naime, Senat Beogradskog univerziteta pro¹le godine doneo je odluku da profesor koji ¾eli da predaje van svog matiènog fakluteta mora za to da tra¾i dozvolu, ka¾e rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovaèeviæ. Rektor Beogradskog univerziteta i rektor privatnog Univerziteta Megatrend Miæa Jovanoviæ govorili su u jutarnjem programu TV B92 Dizanje o najavljenim merama.

Odlukom Senata Beogradskog univerziteta svaki profesor mora da tra¾i dozvolu od sopstvenog fakulteta, dekana i samog Senata, kako bi mogao da predaje studentima na nekoj drugoj visoko¹kolskoj ustanovi.

Kada dozvolu dobije, on mo¾e dr¾ati nastavu samo iz jednog predmeta, u jednom semestru i to ne vi¹e od 3 èasa nedeljno, ka¾e Kovaèeviæ. Sa druge strane, rektor Univerziteta Megatrend Miæa Jovanoviæ rekao je da je svaka odluka koja limitira rad profesora lo¹a.

Ipak, ta odluka se odnosi samo na profesore Beogradskog univerziteta. Ukoliko tu odluku Senata prekr¹e, profesori æe najpre biti opomenuti, a zatim i suspendovani.

[youtube=425,350]Lmc2FwRFp6E[/youtube]