Za NVO dovoljna tri potpisa

Started by Bred, 14-08-2008, 15:16:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Beograd -- Predlogom zakona o udru¾enjima, za osnivanje nevladine organizacije biæe dovoljni potpisi tri graðanina.

Najmanje jedan od njih mora imati sedi¹te ili prebivali¹te na teritoriji Srbije. Do sada je bilo predviðeno deset potpisa. Osnivaèi udru¾enja mogu biti poslovno sposobna fizièka ili pravna lica, a to mo¾e da bude i maloletnik sa navr¹enih 14 godina ¾ivota, uz overenu pismenu izjavu o davanju saglasnosti njegovog zakonskog zastupnika u skladu sa zakonom.

Posle stupanja na snagu zakona, dru¹tvene organizacije, udru¾enja graðana i njihovi savezi nastavljaju sa radom i kao udru¾enja su du¾ni da u roku od 18 meseci usklade svoj statut i druge op¹te akte sa odredbama zakona.

Dru¹tvene organizacije, udru¾enja graðana i njihovi savezi koji to ne uèine æe se, po sprovedenom postupku likvidacije, brisati iz Registra i izgubiti status pravnog lica, a njihova imovina prelazi na lica odreðena statutom i zakonom.

Zakonom je predviðena i moguænost zabrane rada udru¾enjima i nevladinim organizacijama, o èemu odluèuje Ustavni sud.

Postupak za zabranu æe se pokrenuti ukoliko ciljevi i delovanje udru¾enja budu usmereni na nasilno ru¹enje ustavnog poretka i naru¹avanje teritorijalne celokupnosti Srbije, kr¹enje zajemèenih ljudskih ili manjinskih prava.

Zabrana æe uslediti i ako udru¾enje zagovara izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mr¾nje i netrpeljivosti zasnovane na rasnoj, nacionalnoj, verskoj ili drugoj pripadnosti ili opredeljenju, kao i polu, rodu, fizièkim, psihièkim ili drugim karakteristikama i sposobnostima.

Odluka o zabrani rada udru¾enja mo¾e se zasnivati na radnjama èlanova udru¾enja ako postoji veza izmeðu tih radnji i delatnosti udru¾enja ili njegovih ciljeva, ako se radnje zasnivaju na organizovanoj volji èlanova i ako se prema okolnostima sluèaja mo¾e smatrati da je udru¾enje tolerisalo radnje svojih èlanova.

Simboli vizuelnog identiteta i druge oznake udru¾enja kome je zabranjen rad (zastave, parole, uniforme, grbovi, znaèke i drugo) ne smeju se javno upotrebljavati.

b92

--
ma ja predlazem da svako osnuje svoju NVO

:wall:
:siza:



:news:
Netransparentno finansiranje NVO
| Izvor: Danas
Beograd -- Tokom 2007. iz bud¾eta Republike Srbije izdvojeno je vi¹e od pet milijardi dinara za nevladine organizacije, pi¹e “Danas“.

Ovaj novac, namenjen udru¾enjima graðana, raspodeljen je na politièke stranke, verske zajednice, sportske saveze i dru¹tva, biv¹e dru¹tvene organizacije, nauène institute i "autentiène" NVO.

Jasna Filipoviæ, predsednica Centra za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS), ka¾e da je problem ¹to se nevladine organizacije, u zakonu koji reguli¹e tu oblast, ne razlikuje od drugih udru¾enja graðana.

Tako se na spisku NVO nalaze razlièita udru¾enja - od lovaèkih saveza, preko politièkih partija do Srpske pravoslavne crkve.

Ona istièe da nema jasnih kriterijuma za to koliko novca se deli kroz dotacije, ko ih dobija i na osnovu èega, kao i za koje namene se one dodeljuju i koji rezultati se posti¾u njihovim kori¹æenjem.

Filipoviæeva predla¾e da bi ubuduæe novac morao biti dodeljen onim NVO koje su uèestvovale na konkursima, ¹to je sada retkost, kao i da se sa svakom pojedinaènom NVO sklopi ugovor koji bi mogao da bude raskinut i finansiranje prekinuto ukoliko se ispostavi da ona ne tro¹i novac na adekvatan naèin.

U izve¹taju koji su povodom "bud¾etske linije 481" uradili Transparentnost Srbija i CRNPS istièe se uloga Dr¾avne revizorske institucije, koja je zadu¾ena za kontrolu zakonitosti i celishodnosti izdvajanja bud¾etskog novca.

Meðutim, ovo nezavisno telo jo¹ nije u potpunosti konstituisano i ne raspola¾e dovoljnim brojem kadrova, tako da praktièno ne radi.

b92