Institut Batut: Dobar kvalitet vode

Started by Bred, 14-08-2008, 15:22:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Direktorka Instituta "Batut" Tanja Kne¾eviæ izjavila je da se voda u vodovodima svakodnevno kontroli¹e i da je dobra za piæe.

"Sigurno se mo¾e reæi da je voda iz èesme dobrog kvaliteta. Sam lièni oseæaj i subjektivna procena kvaliteta vode, tako ¹to voda mo¾e biti mleèna i bela, to mo¾e biti usled pojaèanog pritiska", rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanoviæ Batut" gostujuæi u jutarnjem programu TV B92 Dizanje.

"Voda mo¾e mirisati na hlor, to je jedno od sredstava za deizinfekciju i bolje da miri¹e na hlor, jer to znaèi da je dobro dezinfikovana i da je bezbedna sa aspekta zdravlja", kazala je ona.

Voda je veoma va¾na za funkcionisanje ljudskog organizma i zato je potrebno, posebno u vreme velikih vruæina, unosititi dovoljne kolièine te teènosti.

Tanja Kne¾eviæ je navela da bi odrasla osoba trebalo dnevno da popije od dva do dva i po litra vode, bez obzira da li oseæa ¾eð ili ne.



:news:
"Pola Srbije pije lo¹u vodu"
| Izvor: Beta
Beograd -- Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanoviæ ka¾e da polovina stanovni¹tva Srbije povremeno pije vodu iz vodovoda koja nije sasvim ispravna.

"U Srbiji 50 odsto vode iz vodovoda nema sve adekvatne standarde za piæe ili kuvanje", kazala je ona za RTS i ocenila da to mo¾e biti ozbiljan problem ako se hitno ne reaguje.

"Voda je dobra u svim veæim i srednjim gradovima, kao i u drugim mestima gde nema upozorenja da graðani ne koriste vodu za piæe iz vodovoda", navela je Kalanoviæeva.

U vodovode u Srbiji decenijama se nije ulagalo, oni su dotrajali i imaju slabe instalacije, pa se onda deo taloga i skupljenih materija u cevima povuèe i pojavljuje se amonijak u vodi, obja¹njava Kalanoviæeva.

"U tim situacijama èesto se ne sme koristiti ni prokuvana voda za piæe ili kuvanje, ali se graðani o tome obave¹tavaju i doprema im se voda za piæe iz cisterni", kazla je ona.

Prema njenim reèima, Ministarstvo za NIP stiglo je do druge faze projekta o pro¹irenju sekundarne mre¾e za snadbevanje vodom, uz podr¹ku Nemaèke razvojne banke.

Ona je dodala da æe u naredne dve godine biti zavr¹ne ceo taj projekat za osam gradova u Srbiji, kao i da je nedavno dogovoreno da se ukljuèi jo¹ ¹est op¹tina.


b92