Pasivno pu¹enje ugro¾ava decu

Started by Bred, 14-08-2008, 16:12:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Peking -- Deca izlo¾ena duvanskom dimu skoro duplo vi¹e oboljevaju od raznih infekcija od ostale dece, pokazuje istra¾ivanje u Hong Kongu.

Treæina novoroðenèadi koja su ¾rtve pasivnog pu¹enja zavr¹ava na bolnièkom leèenju tokom prve godine ¾ivota, pokazali su rezultati istra¾ivanja grupe nauènika s Medicinskog fakulteta u Hong Kongu. Kineski istra¾ivaèi su, kako su prenela francuska glasila, do¹li do tih rezultata prateæi zdravstveno stanje 7.402 deteta od roðenja do njihove osme godine.

Vi¹e od 41 odsto te dece bilo je izlo¾eno pasivnom pu¹enju u svojim domovima.

Rezultati su pokazali da je polovina dece izlo¾ene pasivnom pu¹enju bila na bolnièkom leèenju najmanje jednom tokom osam godina praæenja njihovog zdravstvenog stanja.

Kod 50,7 odsto njih radilo se o pluænoj infekciji, a meðu 33,9 odsto o infektivnom problemu nekog drugog porekla.


Skoro treæina dece koja su bila izlo¾ena duvanskom dimu u velikoj blizini (manje od tri metra) odlazila su na bolnièno leèenje tokom prve godine ¾ivota.

Opasnost od odlaska na bolnièno leèenje zbog te¹kih infekcija (respiratornih ili nerespiratornih) izazvanih udisanjem duvanskog dima je bila skoro duplo veæa tokom prvih ¹est meseci kod tih norovoroðenèadi izlo¾enih duvanskom dimu nego kod onih koji nisu bili izlo¾eni ¹tetnom uticaju.

Od pasivnog pu¹enja, meðutim, ne pate samo deca.

Upravni sud u francuskom gradu Nansiju je, na primer, priznao jednoj ¾eni zaposlenoj u "Frans telekomu" respiratorne probleme nastale usleg pasivnog pu¹enja izazvanog dimom iz prostorija za pu¹aèe kao bolest steèenu na radu, tako da joj je potvrðena stopa radnog invaliditeta od 10 odsto.

b92



:news:
Pasivno pu¹enje opasno po decu
| Izvor: Tanjug
Toronto -- Indirektno udisanje duvanskog dima izaziva simptome nikotinske zavisnosti kod dece starosti od 10 do 12 godina, pokazali rezultati jednog kanadskog istra¾ivanja

U istra¾ivanju je uèestvovalo devet razlièitih instituta. Nauènici su do¹li do tih rezultata sprovev¹i anketu na 1.801 detetu u 29 ¹kola u Kvebeku iz svih socioekonomskih slojeva dru¹tva.

Kod pet odsto dece koja nikada nisu pu¹ila, ali su bila izlo¾ena duvanskom dimu u vozilu ili u kuæi, otkriveni su simptomi nikotinske zavisnosti, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Ta zavisnost kod dece mo¾e da izazove simptome veoma sliène onima koji prate odvikavanje od nikotina, kao ¹to su depresija, nesanica, nervoza, problemi s koncentracijom, poveæanje apetita, anksioznost i uznemirenost.

Kanadski nauènici su istakli da rezultati njihovog istra¾ivanja pokazuju da je veoma va¾no da zdravstvene vlasti podstièu ljude da ne pu¹e u prisustvu dece, a potvrðuju i ispravnost nastojanja da se uvede zabrana kori¹æenja cigareta u vozilima kada se u njima nalaze deca.

b92