Pada koncesija, Srbija æe graditi autoput

Started by Bred, 15-08-2008, 20:21:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Veljkoviæ |

Vlada Srbije uskoro æe potpisati sporazumni raskid ugovora o koncesiji sa austrijskom firmom „Alpina“, koji se odnosi na gradnju autoputa Horgo¹-Po¾ega. Razgovori o sporazumnom raskidu tog ugovora - voðeni daleko od oèiju javnosti - kako saznaje „Blic“, praktièno su zavr¹eni. Moguæe je da bude potrebno usaglasiti jo¹ neke tehnièke detalje, ali je izvesno je da neæe biti meðunarodne arbitra¾e, koja bi na du¾i rok mogla blokirati izgradnju autoputa.

Obave¹teni izvor „Blica“ navodi da je Vlada, voðena upravo interesom da izbegne dugotrajnu meðunarodnu arbitra¾u, ponudila „Alpini“ da ipak bude izvoðaè radova na deonici za koju je veæ pripremila potrebnu dokumentaciju, odnosno relaciju Horgo¹ -Novi Sad. Drugi detalji sporazumnog raskida ugovora o koncesiji, koji je na vidiku, za sada se ne mogu saznati. U Ministarstvu ekonomije reèeno nam je da o ovome za sada ne mogu da govore, dok u „Alpini“ lakonski odgovaraju da o ovome nemaju izjavu za javnost, „niti æe je imati“. U Ministarstvu za infrastrukturu takoðe nema odgovora na pitanje „Blica“ ko æe i kako finansirati izgradnju autoputa, kad æe poèeti izgradnja i da li æe biti raskinut ugovor sa „Alpinom“.
Nakon raskida ugovora o koncesiji, dr¾ava, po svemu sudeæi, preuzima finansiranje gradnje ovog za nas strate¹ki va¾nog autoputa, za ¹ta je potrebno 1,7 milijardi evra. Taj æe novac, po svemu sudeæi, biti namaknut iz bud¾eta (250 miliona evra) i kreditom Svetske banke. Ovo je potvrdila i Biljana Horneos-Krasavac, predstavnik Srbije u toj finansijskoj instituciji. Za radio „Glas Amerike“ ona ka¾e da je uloga ove meðunarodne finansijske organizicije nadasve znaèajna „posebno u zavr¹etku gradnje putnog pravca koridor 10“. Da podsetimo, deo autoputa Horgo¹-Po¾ega, onosno deonica do Beograda predstavlja i deo koridora 10.

blic