Za¹titnik graðana o diskriminaciji

Started by Bred, 15-08-2008, 20:33:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Osobe sa invaliditetom suoèavaju se sa diskriminacijom i marginalizacijom, ocenjeno je na sastanku u Beogradu.

Razlozi su nesprovoðenje propisa i propusti u zakonima, ocenjeno je na sastanku za¹titnika graðana Sa¹e Jankoviæa sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Kako je saop¹teno iz kancelarije republièkog ombudsmana, prioritet saradnje NOOIS i za¹titnika graðana biæe spreèavanje diskriminacije osoba sa invaliditetom u obrazovanju.

"Radi ¹to delotvornije za¹tite prava osoba sa invaliditetom, za¹titnik graðana æe, na inicijativu NOOIS, predlo¾iti izmene Zakona o za¹titniku graðana kojim æe biti predviðen i zamenik ombudsmana koji æe se baviti iskljuèivo pravima osoba sa invaliditetom", navedeno je u saop¹tenju.

Zakon, kako se dodaje, trenutno predviða da za¹titnik graðana ima èetiri zamenika, specijalizovana za pet oblasti - za¹tita prava lica li¹enih slobode, ravnopravnost polova, prava deteta, prava pripadnika nacionalnih manjina i prava osoba sa invaliditetom.

Na sastanku sa za¹titnikom graðana Sa¹om Jankoviæem u ime Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom uèestovali su izvr¹na direktorka NOOIS Ivanka Jovanoviæ, potpresednik NOOIS Mihailo Pajeviæ i sekretar Saveza slepih Srbije Branka Dragi¹iæ.

b92