Biblija na ekavici

Started by Bred, 15-08-2008, 20:51:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Mo¾da zvuèi neverovatno, ali vi¹e od jednog i po veka vernici u Srbiji èekali su na objavljivanje Svetog pisma na ekavici.

Ne zna se da li je tome doprineo do nedavno tvrdokorni stav Sinoda SPC da se svako novo izdanje Biblije i dalje ¹tampa ijekavicom, kako se ne bi naru¹avao tok i smisao teksta koji su davno na srpski jezik preveli Vuk Karad¾iæ i Ðura Danièiæ. Ipak, Izdavaèka kuæa "Glas crkve" maja 2005. od¹tampala je 110.000 Biblija na ekavici, a prema reèima direktora Ljubomira Rankoviæa, svi primerci do sada su prodati.

"To je najveæi tira¾ u poslednje tri godine, ne samo u pravoslavlju, nego i u celom hri¹æanskom svetu, naravno, ako se uzme u obzir broj stanovnika Srbije i zemalja u kojima ¾ive Srbi: Republika Srpska, Crna Gora, neke zemlje dijaspore", ka¾e Rankoviæ za Novosti, dok se priprema da ¹tampa novo izdanje Svete knjige.

Prema njegovim reèima, biblijski tekst je, grafièki, jezièki i tehnièki, prilagoðen savremenom èitaocu, arhaièni stari izrazi, èesto i vulgarni, zamenjeni su knji¾evnim terminima, ali su smisao i teolo¹ka su¹tina teksta saèuvani.

"Ono ¹to je izazvalo poseban efekat kod èitalaca jesu tematske celine, 4.000 naslova i podnaslova, koji razuðuju monotoniju biblijskog teksta, èineæi ga preglednim, èitljivim i razumljivim", ka¾e sagovornik.

Bibilijski tekst, ka¾e Rankoviæ, nije vi¹e iseckan na stihove, veæ teèe u kontinuitetu, krupniji je nego u dosada¹njim izdanjima, a poseban kuriozitet su geografske karte starog sveta i istorijski prikaz kroz hronolo¹ke tablice dogaðaja iz Rima, Grèke, Mesopotamije, Sirije, Egipta...

b92

darusaz

Хајде видећемо на сајму књига то ново издање.  :smekerica: