Nepotpuna kontrola zraèenja u stanicama za mobilnu telefoniju

Started by Bred, 18-08-2008, 18:46:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta |

U Srbiji ima vi¹e od 2.000 baznih stanica za mobilnu telefoniju a neke od njih postavljene su bez neophodnih kontrola, saop¹tilo je danas Ministarstvo za¹tite ¾ivotne sredine i prostornog planiranja.

Prema podacima Ministarstva, "postoje bazne stanice za koje pre davanja upotrebne dozvole nije obavljeno prvo merenje (zraèenja), tako da strogo pravno-formalno gledano postoje bazne stanice mobilne telefonije koje rade bez upotrebne dozvole".
Graðani koji sumnjaju da su na krovove njihovih zgrada ili zgrada u njihovoj blizini postavljene bazne stanice koje mogu da ugroze njihovo zdravlje mogu da se obrate Republièkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel) i ministarstvima za telekomunikacije i infrastrukture koji imaju detaljne podatke, navodi se u saop¹tenju.
Katastar zagaðivaèa, monitoring i sistematsko ispitivanje nivoa zraèenja biæe detaljno ureðeni zakonom o za¹titi od nejonizujuæih zraèenja, koji je u skup¹tinskoj proceduri.
Predlogom tog zakona predviðeno je da se unapredi inspekcijski nadzor i da se uspostave metode sistematskog ispitivanja, a za mere za¹tite i inspekcije biæe zadu¾eno Ministarstvo ¾ivotne sredine.Predviðeno je da se za propuste naplaæuju kazne od 10.000 dinara do tri miliona dinara. Ukupna vrednost emisije zraèenja biæe smanjena u skladu sa svetskim standardima.
Do sada se sistematskim ispitivanjem nivoa zraèenja bavio grad Novi Sad i u ispitivanju nisu uoèena prekoraèenja u odnosu na srpske standarde, odnosno 27,5 volti po metru, navodi se u saop¹tenju Ministarstva za¹tite ¾ivotne sredine.

blic

Enea

kao budicji farmaceut moram da kazem da je jedan od vaznijih faktora nastanka kancera upravo ovo gore navedeno.  :/