Kako da smesam odredjene sastojke?

Started by Tom-Tom, 19-08-2008, 20:46:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Tom-Tom

Postovani,
Interesujeme kako da smesam sledece sastojke a da dobivena smesa bude stabilna>
1.sempervivum tectorum,
2.hedera helix,
3.sallycilum,
4.Maslinovo ulje kao podloga.
Osim toga interesuje me i maksimalna dozvoljena koncentracija Sallicyluma u toj smesi koja ako se koristi za spoljnu upotrebu nece nagrizati i stetiti tkivu t.j.kozi?
Unapred Hvala.Oprostite ako sam prilikom postavljanja pitanja odvalio neku glupost ali meni stvarno treba pomoc oko toga? :help:

Tom-Tom

Inace Sempervivum tektorum je Cuvarkuca a Hedera helix je Brsljan.

Enea

Ok, Tom-Tom ako nadjete Ph Jug II i u njemu podatak o rastvorljivosti Chuvarkucje i Brshljanja.. uz epitete vrlo, umereno, tesko, gotovo nerastvoran, mozda se nadje neko i da odgovori.. Studenti uglavnom imaju Ph Jug IV, a za dalju analizu neophodne su chinjenice iz Farmakopeje..
Svako moraju biti pulvisi odredjenog stepena usitnjenosti..
Salicina do 3%
:ball2:

ali! :siza:
navedene komponente su zapravo sastav preparata koji se koristi za lechenje kurijih ochiju.. a conc salicne, ako me secjanje ne vara, a mogucje da greshim, ide u njima i do 30%.. ( da bi preparat bio efikasan mora da bude u conc koja kako kazete "steti kozu" ).. nije grupa kolodijuma..

Bred

Znamo.
:wink:
jel vama zapravo treba ovo => http://www.callus.in.rs/proizvod.html ?

p.s. pretece me enea ...

Tom-Tom

Da Bred to sam ja.I za sada je ok to sto radim i kako radim (mislim na mesanje).medjutim nije na odmet malo eksperimentisanja...

Enea

Super, taman da nam kazete zasto bash ovo bilje: sempervivum tectorum, hedera helix?

Tom-Tom

Tom-Tom

Neznam da li bi ekstrakcijom bilja dobio na ucinku melema?

Bred

na ovoj (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,10759.0.html) temi mozete naci opsti princip izrade collodium-a :
Rp/ Collodii keratolytici

sastav: Acidum salicylicum
      Acidum lacticum
      Collodium elasticum

Collodium elasticum (Collodium flexile) - PhJug II
sastav: Collodium (PhJug II)      97
      Oleum Ricini(PhJug IV)   3   - plastifikator
pravimo ga ex tempore, ne postoji veæ napravljen.

Opis kolodijuma u diskusiji: "gust, viskozni, lepljivi rastvor, lako isparljiv, zapaljiv"
Preparat se izraðuje direktno u sterilnoj boèici (suvoj!).
Najbolje je prvo kolodijum (niz ¹tapiæ), pa onda ostalo.
Me¹a se muækanjem i povremeno se otvara boèica da ne iskoèi èep.
Preparat je obojen ali se ne filtrira!
Izdavanje - suva tamna staklena boèica i zaparafinisani èep (èep se umoèi u otopljeni parafin i zatvori se boca  hermetièki)
Usmena napomena: "Preparat se na obolelo mesto nanosi èetkicom ili ¹tapiæem. Preporuèljivo je okolnu zdravu ko¾u za¹tititi vazelinom"

Ja znam da mnogi misle da se kolaci i farmaceutski preparati izradjuju isto,  po receptu i da to sve treba samo smuckati ( :K) medjutim ovde vidimo da to nije slucaj :) (nista licno, samo sam hteo da kazem da je za svaki preparat potrebna pomoc ljudi skolovanih za to  :wink: )

Medjutim, 99% ljudi ovde su STUDENTI a vama treba DIPLOMIRANI FARMACEUT koji ce se pozabaviti vasim problemom kvalitetno ako mislite ozbiljno da radite na tom proizvodu.

Ali pretpostavljam da je rec o "narodnoj" recepturi (prema cemu smo mi inace skepticni jer je pitanje koliko je to naucno utemeljeno) pa valjda i pise nacin izrade.

Meni nije jasno kako vi uopste radite bez kolodijuma (koji je prilicno gust i zahvaljujuci tome se i zadrzava na mestu primene sem ako to maslinovo ulje nije posebne konzistencije?)

Dakle, opsti princip izrade kolodijuma, onaj skolski, vam je dat na pocetku, pri cemu je ovaj preparat oficinalan u F.M. III (Acidum salycilicum 1,0 ; Acidum lacticum 1.0 ; Collodium elasticum 8,0 za ukupno 10g preparata sto znaci da je ovde koncentracije salicilne kiseline 10% i to je zapravo ono sto je odgovorno za KERATOLITICKO dejstvo samog preparata ...)

Ne znam na koje ste aktivne sastojke mislili da imaju cuvarkuca i brsljan koje ce pomoci dejstvu preparata protiv tvrdih zuljeva.

Ali ajmo malo da improvizujemo : ako pretpostavimo da je vama maslinovo ulje kao collodium u gornjem preparatu, onda je potrebno da preparate brsljana i cuvarkuce (u prasku kako je enea sugerisala mada ja pretpostavljam da su u vidu osusenih biljnih delova jelte, a onda je potrebno izvrsiti ekstrakciju tih droga odgovarajucim rastvaracima koji uz to treba da se rastvaraju i u maslinovom ulju a za to nam trebaju literaturni podaci koji mi nemamo (trebaju nam farmakopeje) a pored svih podataka i neko ko ce da odvoji vreme da sve to i prouci, preispita i kvalitetno napravi  ...)

:wink:

p.s. upravo videh da se cuvarkuca (http://www.herbateka.eu/?q=node/40) i brsljan (http://www.herbateka.eu/?q=node/21) koriste u tretmanu tvrdih zuljeva pod uslovom da je izvor relevantan i tacan, ostaje pitanje STA konkretno deluje keratoliticki, kakve su fizicko-hemijske osobine tog jedinjenja ili vise njih itd itd ... Dakle zahteva ozbiljno angazovanje i istrazivanje  :wink:

Enea

Quote from: Tom-Tom on 22-08-2008, 22:40:34
Ne znam da li bih ekstrakcijom bilja dobio na ucinku melema?

O da, akitvne principe iz bilja bi upravo tako extrahovali!!
Nas josh uvek zanima, koji su?
Preporuka: zbog stabilnosti koju ishtete, ako nishta drugo_promenite ambalazu!