Besne maèke ujele sedmoro ljudi

Started by Bred, 20-08-2008, 00:57:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: FoNet
Kragujevac -- Besne maèke ujele su sedmoro ljudi iz Raèe Kragujevaèke, izjavio je zamenik predsednika op¹tine Radoslav Zdravkoviæ.

Meðu tim ljudima je i dvoje dece pred¹kolskog uzrasta. Zdravkoviæ je dodao da su izujedani graðani odmah upuæeni na pregled u Klinièki centar Kragujevac i da su, posle toga, u Institutu za za¹titu zdravlja u Kragujevcu, primili odgovarajuæu vakcinu.

Prema reèima Zdravkoviæa, incident se dogodio u ponedeljak u naselju Vinogradi, posle èega je utvrðeno da je jedna od uhvaæenih maèaka zara¾ena besnilom.

Mesto na kome se dogodio incident u preèniku od tri kilometra progla¹eno je za podruèje zara¾eno besnilom, a njegova okolina u preèniku od 10 kilometara progla¹ena je za podruèje ugro¾eno besnilom.

U meðuvremenu, odr¾ana je hitna sednica Kriznog ¹taba na kojoj je doneta odluka da u roku od tri dana svi graðani izvr¹e registraciju svojih kuænih ljubimaca, kako bi se izvr¹ila njihova vakcinacija, rekao je Zdravkoviæ.

Prema nezvaniènim informacijama, niko od sedmoro graðana koje su ujele besne maèke nije zadr¾an na bolnièkom leèenju

b92



:news:
Kako protiv besnila
Izvor: B92
Beograd -- Besnilo se, prema reèima epidemiologa Bo¾idara Ljubiæa, ne mo¾e otkriti bez laboratorijskih analiza i dodaje da nema razloga za paniku.

Veterinarska inspekcija proglasila je zara¾enim besnilom podruèja u op¹tinama Kragujevaèka Raèa, Plandi¹te i Luèani. Epidemiolog iz Gradskog zavoda za za¹titu zdravlja Bo¾idar Ljubiæ ka¾e za B92 da razloga za paniku nema jer su veterinarska inspekcija i zavod za za¹titu zdravalja preduzeli sve neophodne bezbednosne mere.

Ukoliko doðe do ujeda ¾ivotinje za koju se sumnja da je zara¾ena besnilom, potrebno je odmah isprati ranu sapunom i vodom i javiti se najbli¾oj ambulanti.

Najbolja prevencija je, kako ka¾e, vakcinacija ¾ivotinja.

"Jedina preventivna mera je mera prema ¾ivotinjama, znaèi ovo je va¾no, do sada je sve reèeno u insertima, tako da se mo¾da na pravi naèin ne sagledava problem ovoga ¹to se sada de¹ava na teritoriji Srbije", ka¾e on.

On navodi da je Evropa preduzela sve da elimini¹e besnilo i to joj je uspelo da uradi oralnom vakcinom koja je primenjena u svim zemljama Evropske unije.

"Na ¾alost, ¹to se tièe samog Balkana, u svim republikama je slièno stanje kao i ovde, znaèi, sve republike su ugro¾ene, a tamo gde se javi sporadièno besnilo odmah se javlja i drugi problem - dalje ¹irenje meðu domaæim ¾ivotinjama", rekao je Ljubiæ.

On ka¾e da nema razloga za paniku u op¹tinama Kragujevaèka Raèa, Plandi¹te i Luèani, jer su preduzete sve bezbednosne mere kako ne bi do¹lo do pojave epidemije.

"Preduzete su sve mere, nekad mo¾da i nepopularne, ali ako znate ¹ta se de¹ava u okru¾enju i koliko imamo pasa lutalica, a naroèito maèaka, kojima niko ne posveæuje posebnu pa¾nju, mislim da nema opasnosti, jer su sve ekipe na terenu, kako veterinarske tako i zdravstvene", kazao je Ljubiæ.

Poslednji sluèaj epidemije besnila dogodio se na Kosovu 1980. godine, u Vojvodini 1964, a u centralnoj Srbiji 1976. godine.