Gledanje TV-a ¹teti maloj deci

Started by Bred, 21-08-2008, 15:59:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Pariz -- Francusko radiodifuzno telo zabranilo je domaæim televizijskim stanicama da emituju program namenjen deci mlaðoj od tri godine.

Cilj je da se ta deca za¹tite od poremeæaja u razvoju koji mo¾e da izazove gledanje televizije u tim godinama. Visoki savet za audiovizuelne medije naveo je u danas objavljenom saop¹tenju da mu je namera da "za¹titi decu mlaðu od tri godine od dejstva televizije".

Francuska ministarka kulture i komunikacija Kristin Albanel u junu je skrenula pa¾nju roditeljima na uticaj TV stanica koje 24 èasa dnevno emituju program za bebe.

U jednom intervjuu takve programe nazvala je opasnim i apelovala na roditelje da ne pribegavaju televiziji da bi pomogli deci da spavaju.

Ministarka je time upozorila na dva strana kanala koji se u Francuskoj mogu gledati preko kabla - BejbiFirst TV i Bejbi TV.

U odluci Saveta nala¾e se francuskim kablovskim operaterima koji u ponudi imaju strane kanale sa programom za bebe da emituju i poruke upozorenja za roditelje.

"Gledanje televizije mo¾e da uspori razvoj dece mlaðe od tri godine, èak i kada se radi o specijalno njima namenjenim kanalima", pisaæe u upozorenju.

Savet se pozvao na struènjake za zdravlje koji istièu da je za razvoj dece kljuèna interakcija sa drugim ljudima.

"Gledanje televizije remeti razvoj dece ispod tri godine i nosi izvestan broj rizika, podstièe pasivnost, usporava uèenje jezika, doprinosi preteranoj uznemirenosti, pojaèava probleme sa snom i koncentracijom", dodaje se.

b92