SAD ide iz Iraka 2011

Started by Bred, 22-08-2008, 20:46:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta, Tanjug
Bagdad, Va¹ington -- SAD i Irak su se u naèelu dogovorili da se amerièke snage povuku iz te zemlje do kraja 2011. godine, ka¾u iraèki pregovaraèi.

Sporazum o amerièkoj vojnom prisustvu u Iraku jo¹ treba da razmotre najvi¹e iraèke vlasti. "Krajem 2011. godine amerièke snage æe se povuæi iz Iraka", rekao je za AFP glavni iraèki pregovaraè Muhamed al-Had¾ Hamud i dodao da su pregovori o 27 taèaka bezbednosnog sporazuma sa Amerikancima zavr¹eni.

On je naveo da u iraèko-amerièkom sporazumu postoji odredba koja predviða da se snage mogu povuæi i pre 2011. godine, kao i da vojno prisustvo mo¾e da se produ¾i i nakon te godine u zavisnosti od situacije.

Pregovori o amerièkom vojnom prisustvu u Iraku, koji su poèeli u februaru, trebalo je da se zavr¹e krajem juna, ali su produ¾eni zbog slo¾enosti pitanja i mnogih razlika, pre svega u vezi sa vremenskim rokom za povlaèenje amerièkih snaga.

"Va¹ington post" je javio, pozivajuæi se na amerièke i iraèke zvaniènike, da su se dve vlade usaglasile oko predloga sporazuma koji treba da zameni dosada¹nji mandat koji je snagama SAD u toj zemlji pre pet godina odobrio Savet bezbednosti i koji istièe u decembru.

U okviru tog sporazuma, dogovoreno je da se amerièki vojnici povuku iz iraèkih gradova i sela do sredine sledeæe godine, a iz Iraka do kraja 2011, ukoliko okolnosti to budu dozvolile.

"Njujork tajms" je naglasio da su amerièki zvaniènici nazvali taj rok "ciljem kome se te¾i", a ne fiksnim datumom.

Amerièka dr¾avna sekretarka Kondoliza Rajs doputovala je juèe u posetu Bagdadu kako bi s Malikijem razgovarala o uslovima sporazuma. Rajsova je najavila da æe sporazum biti vrlo brzo postignut, ¹to su potvrdili i iraèki zvaniènici, ali nije ¾elela da se izja¹njava ni oko kakvih rokova.

"Uvek smo govorili da uloga, misija i velièina amerièkih snaga ovde... Zavisi od uslova na terenu", rekla je ona na konferenciji za ¹tampu u Bagdadu.

Glavni iraèki pregovaraè, Muhamed Hamud, precizirao je da sporazum sadr¾i dva datuma: 30. jun 2009. za povlaèenje amerièkih vojnika iz gradova i sela i 31. decembar 2011. za potpuno povlaèenje borbenih snaga iz Iraka.

Hamud je, ipak, potvrdio da æe rokovi zavisiti od bezbednosne situacije na terenu. Jo¹ treba da se utvrde neki detalji sporazuma, poput pitanja pod èiju jurisdikciju æe potpadati Amerikanci koji poèine neki zloèin u Iraku.

Sporazum treba da odobre iraèki premijer Nuri al-Maliki i drugi lideri pre nego ¹to se o njemu bude izjasnio iraèki parlament. Administracija amerièkog predsednika D¾ord¾a Bu¹a podr¾ava dogovor, naveli su izvori sa obe strane.



:news:
Gejts: Amerièka vojska napu¹ta iraèke gradove do kraja juna
VOA News

Amerièki sekretar za odbranu Robert Gejts predviða da æe amerièka vojska napustiti iraèke gradove i naseljena podruèja do kraja juna 2009. godine, kako je i odreðeno novim amerièko-iraèkim bezbednosnim sporazumom.

Gejts, koji je jutros doputovao u nenajavljenu posetu Iraku, rekao je amerièkim vojnicima u bazi u Baladu da je njihova misija u "zavr¹noj fazi", naglasiv¹i da æe amerièke trupe do 30. juna predati kontrolu u svih 18 iraèkih pokrajina iraèkim bezbednosnim snagama, koje æe postepeno preuzimati sve veæu odgovornost. U obraæanju amerièkim vojnicima Gejts je jo¹ rekao da vizija novoizabranog predsednika Baraka Obame, koji predla¾e povlaèenje iz Iraka, predstavlja "znatnu izmenu misije".

Meðutim, komandant amerièkih snaga u Iraku, general Rej Odijerno, danas je izjavio da æe vojnici Sjedinjenih Dr¾ava ostati u iraèkim gradovima i posle juna, koji je odreðen kao rok za povlaèenje s urbanih podruèja. Odijerno je objasnio da æe trupe ostati u gradovima da bi savetovale i obuèavale lokalne snage.

Pre dolaska u Irak, sekretar Gejts je na skupu lidera dr¾ava Persijskog zaliva u Bahreinu, upozorio amerièke neprijatelje da ne poku¹avaju da iskoriste smenu vlasti u Va¹ingtonu iduæeg meseca za svoje ciljeve. On je naglasio da æe novoizabrani predsednik Barak Obama biti "spreman da brani interese Sjedinjenih Dr¾ava i njihovih saveznika" èim stupi na du¾nost 20. januara.

voanews.com



:news:
Amerikanci se povukli iz gradova
| Izvor: FoNet, Beta
Bagdad -- ©est godina posle invazije kojom je svrgnut Sadam Husein, Irak je danas formalno preuzeo kontrolu nad gradovima iz kojih su se povukle amerièke snage.

U Bagdadu je povlaèenje Amerikanaca obele¾eno vatrometom, a iraèki premijer Nuri al Maliki proglasio je 30. jun za dan suvereniteta, koji æe biti slavljen kao dr¾avni praznik. Amerièke snage æe i dalje biti anga¾ovane, radeæi pod okriljem iraèkih snaga, pre nego ¹to se iz Iraka potpuno povuku krajem 2011. godine.

Rok za povlaèenje iz naseljenih podruèja istekao je u ponoæ, a nakon toga nebo nad Bagdadom bilo je osvetljeno vatrometom.

Pre povlaèenja 4 vojnika poginula

Amerièka vojna komanda u Iraku saop¹tila je da su èetvorica amerièkih vojnika poginula u sukobima u Iraku uoèi povlaèenja trupa iz iraèkih gradova.

Sva èetvorica poginulih vojnika slu¾ila su u Bagdadu, ali se ne navode precizniji podaci jer tek treba da budu obave¹tene njihove porodice.
Pre isticanja roka, iraèki vojnici paradirali su ulicama Bagdada u vozilima ukra¹enim cveæem i iraèkim zastavama, dok su sa zvuènika na kontrolnim punktovima pu¹tane patriotske pesme.

Vi¹e hiljada ljudi okupilo se pevajuæi patriotske pesme na proslavi koja je organizovana u jednom od bagdadskih parkova, a proslava je nastavljena i u jutarnjim satima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=30&nav_category=78&nav_id=368603