CG: Znanje jezika za dr¾avljanstvo

Started by Bred, 22-08-2008, 20:52:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Podgorica -- Prvi put u istoriji svi koji ¾ele da steknu crnogorsko dr¾avljanstvo moraæe da pola¾u ispit znanja slu¾benog jezika te dr¾ave.

Tim ispitom æe potvrditi znanje slu¾benog jezika zemlje èiji dr¾avljani ¾ele da postanu, a prva grupa njih æe to da uèini sredinom septembra, pi¹u Vijesti. Znanje crnogorskog jezika neæe morati da dokazuju oni koji dr¾avljanstvo stièu na osnovu porekla ili im je neko od roditelja dr¾avljanin Crne Gore.

Prema odluci Vlade, ispit iz crnogorskog jezika polagaæe se u Ispitnom centru Crne Gore, a ta ustanova æe izdavati sertifikate, dokumente bez kojih je nemoguæe dobiti dr¾avljanstvo po prijemu.

Za sticanje dr¾avljanstva prijemom, osim sertifikata o znanju crnogorskog jezika, potrebno je biti punoletan, dobiti otpust iz dr¾avljanstva druge dr¾ave, imati obezbeðen sme¹taj i stalni izvor prihoda.

Osoba koja ¾eli da postane dr¾avljanin u Crnoj Gori mora neprekidno boraviti deset godina pre podno¹enja zahteva za prijem, ne sme biti pravosna¾no osuðivana, a mora izmiriti poreske obaveze i u Crnoj Gori i u zemlji èiji je dr¾avljanin bila.

Crnogorski dr¾avljanin mo¾e postati i punoletna osoba èiji bi prijem bio od posebnog znaèaja za dr¾avni, nauèni, privredni, kulturni, ekonomski ili sportski i drugi interes dr¾ave.

U tom sluèaju, ne mora da ispunjava uslove koji se tra¾e od onih koji tra¾e prijem u crnogorsko dr¾avljanstvo, a tako je nedavno dr¾avljanstvo Crne Gore dobio ko¹arka¹ iz Amerike Omar Kuk, dok se oèekuje da ga uskoro stekne i fudbaler "Buduænosti" sa Kosova Fatos Beæiraj.

O prijemu u crnogorsko dr¾avljanstvo odluèuje Ministarstvo unutra¹njih poslova i javne uprave, a prilikom uruèivanja re¹enja o sticanju dr¾avljanstva, novi dr¾avljani moraæe da polo¾e posebnu sveèanu izjavu.

Kako je odluèila Vlada, pred slu¾benicima MUP i javne uprave, buduæi dr¾avljani izgovoriæe: "Primajuæi crnogorsko dr¾avljanstvo obavezujem se da æu po¹tovati pravni poredak i biti lojalni graðanin Crne Gore", a posle toga sveèana izjava mora biti potpisana i overena.