Pacijentkinji dao smrtnosnu dozu morfijuma

Started by Bred, 23-08-2008, 16:48:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: A.L.-M.L. |

NOVI SAD - Protiv doktora Save Neniæa, nekada¹njeg naèelnika Intenzivne nege na Institutu u Sremskoj Kamenici, podneta je privatna krivièna prijava koja ga sumnjièi za eutanaziju jedne bolesnice i obavljanje medicinskih eksperimenata nad pacijentima.

U prijavi se tvrdi da je Neniæ nalo¾io da se izvesnoj bolesnici da smrtna doza morfijuma i da je raznim eksperimentisanjem nad pacijentima naru¹io zdravlje kod ¹estoro ljudi. Vest o ovim te¹kim optu¾bama Neniæa je zatekla na godi¹njem odmoru.
Prijavu protiv Neniæa podigao je doc. dr Aleksandar Milovanèev, sada¹nji direktor Instituta za pluæne bolesti u Sremskoj Kamenici. - Poèetkom avgusta ove godine, proverom medicinske dokumentacije otkriveno je da je Neniæ 10. marta 2004. godine, bez ièije saglasnosti, pacijentkinji Mileni
Lazoviæ, koja je infuzijom veæ dobijala pet miligrama morfijuma po satu, u roku od sat vremena dao jo¹ tri doze morfijuma i to dva puta od 10, a zatim i od 20 miligrama. Od prekomerne doze pacijentkinja je preminula istog dana - izjavio je doc. dr Milovanèev, istièuæi da je po na¹im zakonima eutanazija strogo zabranjena. Druga taèka prijave Neniæa tereti za ugro¾avane ¾ivota pacijenta Martina Folæana, kojem je avgusta 2006, samo u toku samo jednog dana, izvadio preko 700 mililitara krvi. Kako bi utvrdio da li zasiæenost krvi kiseonikom zavisi od mesta na kom se krv vadi, Neniæ je ovom pacijentu za manje od 24 sata vadio krv 50 puta. Narednog dana Folæan je, zbog niskih vrednosti hemoglobina, morao da primi transfuziju. Iste godine, navodi se u prijavi, Neniæ je prekoraèio svoja ovla¹æenja naèelnika Odeljenja intenzivne nege. Bez saglasnosti Etièkog komiteta i pacijenata, Neniæ je nad èetiri bolesnika izvr¹io klinièko ispitivanje novijeg antibiotika „meronem“, dok je na pacijentu sa sepsom isprobavao lek „Novi Seven“. Ovo eksperimentisanje je, tvrdi se u prijavi, ugrozilo ¾ivote pacijenata koji nisu ni znali da su Neniæevi „pokusni kuniæi“. U prijavi se navodi da je Neniæ eksperimentisao ovim lekovima kako bi proizvoðaèima obezbedio prodaju istih, èime bi i sebi pribavio imovinsku korist. U vreme eksperimentisanja Neniæ je, tvrdi Milovanèev, nabavio 20 ampula leka „novo seven“ koje su u to vreme ko¹tale vi¹e od 32.000 evra. U studiju koju je nelegalno sproveo kako bi poslao proizvoðaèu izve¹taj o efikasnosti, potro¹io je samo jednu dozu ovog leka. Na Institutu tvrde da ovo nije bio usamljen sluèaj u kom je osumnjièeni doktor na svoju ruku ekperimentisao.
- Protiv dr Save Neniæa je 2006. godine veæ voðen disciplinski postupak zbog svojevrsnih nauèno eksperimentalnih opita koje je samoinicijativno sprovodio nad pacijentima koji su se leèili na Odljenju intenzivne nege. Tada mu je izreèena opomena i zapreæeno mu je otkazom, nakon èega je sam napustio Institut - rekao je Milovanèev, napominjuæi da se na Institutu mogu sprovoditi nauèna istra¾ivanja, ali iskljuèivo uz saglasnost Etièke komisije Instituta, komisije Medicinskog fakulteta, Nastavnonauènog veæa i Republièke esnafske komisije. Kao i uz obaveznu saglasnost pacijenta, ukoliko je svestan, ili njegovih najbli¾ih roðaka.

Ko je dr Sava Neniæ?
Dr Sava Neniæ je od leta 2004. do juna pro¹le godine bio je naèelnik odeljenja za Intenzivnu negu na Institutu u Kamenici. Radio je i na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ gde su ga struèno osporavali. Pre rada na institutima dr Neniæ se, kako je tvrdio, bavio nauènoistra¾ivaèkim radom na presti¾nom amerièkom institutu „Hjuston“. Javnosti je postao poznat kada je na jednoj lokalnoj televiziji otvoreno kritikovana njegova struènost. Tokom Neniæevog gostovanja emitovane su poruke gledalaca koji su ga nazivali „doktor smrti“, zbog èega je doktor vodio privatan spor sa ovim lokalnim medijem.

Neniæ: Neznanje podnosioca prijave
- Eutanazija za svakog lekara sa moralom je bogohuljenje. Ja se pokojne pacijentkinje, na¾alost, ne seæam, buduæi da sam leèio na stotine pacijenata od 2004. godine. Trenutno, bez uvida u medicinku dokumentaciju mogu samo da ka¾em da u karijeri nikada nisam radio ni¹ta osim primene leèenja baziranog na èinjenicama i prema vodièima medicinske prakse propisane svetskim standardima - rekao je dr Neniæ za „Blic“.
Za pomenuti lek „novo seven“ on je istakao da je zahvaljujuæi njegovoj upotrebi spasen ¾ivot pacijentkinje, kao i da je njena porodica bila upoznata sa terapijom.
- Optu¾ba o navodnoj materijalnoj koristi je neistinita, neumesna i oèekujem od odgovornih da ¹to pre istra¾e èinjenice vezane za ove klevete kako bih ja mogao da dobijem zaslu¾enu zakonsku satisfakciju - prokomentarisao je optu¾bu kolege dr Neniæ, istièuæi da se radi „o obiènom neznanju i zlonamernim konstrukcijama podnosioca kriviène prijave“.

blic

EddieH


Bred

Tu¾ila¹tvo jo¹ æuti o optu¾bama lekara
Autor: A. Laliæ |

NOVI SAD - Novosadsko tu¾ila¹tvo, kojem je dr Aleksandar Milovanèev podneo kriviènu prijavu protiv biv¹e kolege dr Save Neniæa, optu¾ujuæi ga za eutanaziju i eksperimentisanje nad bolesnicima, jo¹ nije nalo¾ilo policiji da proveri navode te prijave. U Odeljenju za borbu protiv privrednog kriminala potvrdili su da su upoznati sa ovim sluèajem, ali da ne mogu ni¹ta da preduzmu bez naloga tu¾ila¹tva.

Prema kriviènoj prijavi podnetoj 14. avgusta, dr Sava Neniæ se sumnjièi za krivièno delo te¹kog ubistva iz koristoljublja, te¹ko delo protiv zdravlja ljudi, nesavesno pru¾anje lekarske pomoæi i zloupotrebu slu¾benog polo¾aja. Uprava Instituta tereti Neniæa da je 2004. godine pacijentkinji Mileni Lazoviæ dao prekomernu dozu morfijuma, ¹to je dovelo do njene smrti, ali i da je nad pet pacijenata vr¹io eksperimetalno leèenje koje je dovelo do naru¹avanja njihovog zdravstvenog stanja.
Dok se prièa i sudski ne ozvanièi, javnost æe i dalje biti podeljena u mi¹ljenjima o dr Savi Neniæu, kao i o celom ovom sluèaju.
Pacijentkinja iz Subotice Ivana Mijatoviæ je, kako tvrdi, ostala ¾iva zahvaljujuæi upravo dr Savi Neniæu. Prilikom poroðaja, nakon nesavesnog postupanja lekara u subotièkoj bolnici, Mijatoviæeva je dobila sepsu koja je sa sobom povlaèila otkazivanje organa.
- Dr Neniæ i njegova ekipa vrlo struèno su vodili proces mog izleèenja, a sve laboratorijske analize su voðene u laboratoriji Instituta u Sremskoj Kamenici. Dr Neniæ nije pravio razliku izmeðu mene i drugih pacijenata, niti nam je na bilo koji naèin naplatio svoje usluge. Ja sam mu iz sveg srca zahvalna i spremna sam da svedoèim u njegovu odbranu - izjavila je Mijatoviæeva.
Pozitivno iskustvo sa osumnjièenim doktorom imaju brojni Novosaðani, ali i Beograðani koji su se proteklih nekoliko dana javili redakciji „Blica“. U javnosti se spekuli¹e da je u pozadini borba za fotelju naèelnika Odeljenja za pluæne bolesti. U njoj se trenutno nalazi dr Aleksandar Milovanèev koji je podneo kriviènu prijavu. Milovanèev reizbor na mesto naèelnika, kako saznaje „Blic“, nije pro¹ao skup¹tinsku proceduru.
- Radi se o èistom nedostatku vremena pokrajinske vlasti, ali oèekujem da æe se veæ u septembru stvar re¹iti - potvrdio je Milovanèev za „Blic“, istièuæi da ga je Upravni odbor Instituta u aprilu mesecu apsolutnom veæinom reizabrao za naèelnika.

„Novo seven“ nije klinièki ispitivan u Srbiji
Zbog navoda kriviène prijave, u kojem Neniæa sumnjièe i za nelegalno klinièko ispitivanje leka „novo seven“ na jednom pacijentu, a sve u svrhu „obezbeðivanja prodaje ovog leka i sticanja koristi“, oglasilo se i proizvoðaè tog medikamenta.
- „Novo seven“ je registrovan u Srbiji 1997. godine za leèenje krvarenja u specifiènoj grupi pacijenata obolelih od hemofilije. Zbog mehanizama njegovog delovanja, u svetu je poèeo da se primenjuje i u sluèajevima akutnih kritiènih krvarenja van hemofilije, kao poslednja moguænost da se spasi ¾ivot pacijenata, o èemu svedoèe brojne publikacije u najelitnijim medicinskim èasopisima. Kompanija „Novo Nordisk“ nikada nije u Srbiji izvodila klinièka ispitivanja sa lekom „novo seven“, niti bilo kom lekaru pribavila materijalnu korist za upotrebu ovog leka, pa ni dr Savi Neniæu - navodi se u saop¹tenju kompanije.

blic

frckica-j

Idiot ili ne, zabrinjavajuca prica. Greske se desavaju, ali da covjek toliko puta "pogrijesi" i niko ga ne sankcionise zbog toga-uzas!
Mada, kad procitam drugi clanak, pitam se koliko je to sve istina, a koliko je u pitanju borba za stolicu. Dzaba Hiokratova zakletva...

Bred

Od Hipokratove zakletve nema nista vec odavno ...

Nego sam ja malo suzdrzan pri osudi bilo koje strane i stavljanja na bilo ciju stranu.

Ono sto je cinjenica jeste da je Nenic "gotov" jer su ga se novine docepale ...
:face:

frckica-j

Ne znam, sto sam starija sve manje vjerujem bijelom mantilu. Kod nas ovdje je katastrofa gdje god okrenes. Rodjaka sa opste med. mi je rekla da njih UCE da misle da su bogovi! UCE!

zosim

Gospodo,

Meronem je registrovan lek od 1997 godine u Srbiji. Novoseven takodje. Znaci da nema reci o eksperimentisanju!!!
U svakom udzbeniku farmakologije jasno se moze videti da se tolerancija na mofin razvija vec nakon nedelju do dve nedelje primene ovog leka a da se toksicni efekti ispoljavaju pri dozama od 30-100 mg i to kod pacijenata kod kojih nije doslo do razvoja tolerancije!!!
Citajte detaljno podatke iz optuzbi i proverite cinjenice pre bilo cije osude unapred!

philoserbiana

ne mogu trenutno da procitam sve postove,ali samo zelim nesto da kazem...slusala sam i gledala konferenciju za stampu povodom ovog slucaja...doticni doktor je jecao i grcao u suzama dok je ovo pricao...to nije moglo da se odglumi...neznam da li je to zbog njegove nevinosti ili zbog njegovog kajanja...u svakom slucaju bilo je mnogo potresno...bilo mi je zao coveka...on nije "gotov" ,zato sto mu je Amerika otvorila velikodusno vrata...ima on gde da ode,ali je ogorcen sto mora da radi pod okriljem americke zastave... :ohwell:

Adonis_Vernalis

Doktora Nenica ne znam licno, ali ga "znam" odavno, jos iz vremena kada je kao "dzoker" na Dedinje dovucen, na Intenzivnu negu, kao jedan od "odbeglih mozgova" Srbije... Tada je trebalo Bojicevom Institutu malo svezih cv-ja, malo sveze krvi, malo taze znanja, malo politickih poena... Dovucen je iz Amerike i, nespreman za lokalne marifetluke, sa sve americkim protokolima lecenja (kojima se divimo u budalastim serijama iz zivota Hitne pomoci), u ralje bacen Majcici Srbiji, da ga Ona konzumira, nabivsi mu recene protokole u prkno.

Nedugo zatim, uleteo je u konflikt sa Nekim Tamo, na Dedinju. Strucno, naravno. I izbacen je, uz diskretne suteve u dupe sa Dedinja, na kojem je, nekoliko meseci pre toga, docekan kao Mesija, sa sve crvenim tepihom, gipsanim odlivkom Originala Deset Bozijih zapovesti i busanjem u grudi lokalnih Patrijaraha Kardiovaskularne Medicine. Strucno, naravno. Docekao ga je rasirenih ruku Neko Tamo, u Kamenici, drugoj, a prvoj Svetoj Gori Kardiovaskularne Medicine, i dao mu leba u gladne, iz Amerike dovucene, ruke. A onda, kada se Garnitura Patrijaraha Kardiovaskularne Medicine kao spil karata promesala, a on se i u Kamenici drznuo napraviti demonski eksperiment, petljajuci (iz neznanja) sa LD50 registrovanih lekova izgubivsi pacijenta (pacijente, stavise), neko od Patrijaraha je do Neba digao svoj pravedni glas, da se Vaseljenom razlama...

Ne mogu da verujem da je dr Nenic demon u ljudskom oblicju. Pre cu poverovati da je postao covekom u demonskom oblicju. Pre cu poverovati da je bolje da je, kad je vec u Ameriku zbrisao, tamo i ostao. I cutao, i kredite za stan placao, i krckao sta mu preostane... Sto bih, svima zbrisavsima, i savetovao. Jer:

Majcica Srbija ga je konzumirala i, kao bezukusan zalogaj, ispljunula.

Sta biva sa ispusenim lulama i sazvakanim zalogajima u Srbiji, to dobro znamo. Mislite o tome.

Ema-esesa-Srbija do Tokija-Snicla Karadjordjeva-bas je dobrog ukusa... Ko god je gledao "Crnog Gruju i Kamen Mudrosti" seca se nastavka te scene di Crni Gruja igra lastisa sa svojim debilnim kompanjonima i gromko prdi pride. Za zaboravne: Karadjordje glavom i bradom banjava u jazbinu Crnoga Gruje i konstatuje da je obnevideo od smrada, pitavsi recenoga sta mu je u jazbini crklo, ne dosavsi sebi do kraja scene.

Mislite i o tome. Nije to samo blesava burleska i plod trenutne, pripite, nadahnutosti gomile alkoholu nastrojenih glumaca, kamermana i reditelja, vec i gorka samarcina Majcici Srbiji, koja moze biti dobra Majka Svojim Dobrim Sinovima, ali i Zla Maceha ostalima, istovremeno.

Kako je "Spas Srbije" i "Jedini Doktor Intenzivne Nege u Srbalja" postao "Doktor Smrt" dok dlanom o dlan? Koliki je razmak izmedju "genija" i "demona" ovde? Koliki je raspon javnih reakcija izmedju "Bozijeg Emisara" i "Sarlatana"?

Jedva dlaka razmaka. E, pa, uhvatimo se svi za nju.

Enea

Quote from: Bred on 29-08-2008, 00:04:28
Od Hipokratove zakletve nema nista vec odavno ...

Nego sam ja malo suzdrzan pri osudi bilo koje strane i stavljanja na bilo ciju stranu.

Ono sto je cinjenica jeste da je Nenic "gotov" jer su ga se novine docepale ...
:face:

Shta god da je, ponashanje pred novinarima implicira na ludilo...

Adonis_Vernalis

#10
Verovatno je covek i poludeo. Najlakse se poludi od gomile sitnica koje se necim nakvase, pa nabubre do besmisla. Pri tome, naravno, ne smatram da je neciji izgubljeni zivot "sitnica". Oooo, mnogi su lekari gasili kojecije zivote zaboravljenim forcepsima, ili gazama u utrobi, pa nikom nista. Kao i onaj nesvrseni student stomatologije koji je anestezijom ubio ono nesrecno dete... E, da. Ali, Sava Nenic ima da bude obesen naopako. Svi ostali imaju pravo da ubiju jos nekoga. Nisu ispunili bonus. On je to oma spucao.

"Doktor Smrt", buduci da je ovde sazvakan kao zvaka "Bazooka Joe", moze samo da se vrati u Ameriku i posveti alternativnim tehnikama lecenja, plasticnom operacijom promenivsi sopstveno oblicje, ili smugne malo juznije, u Cile, Boliviju i Paragvaj, a tamo mu siroko polje.

Fina je ekipa tamo dole. Prilicno avangardna i napredna za svoje vreme. Ja bih barem razmislio... U stvari, vec razmisljam...

Enea

Profesore, drugim rechima: "Man'te se politike" ?
(a propo prethodnog Vaseg posta)

Gde ste bili kada se forum rascepao od politichkih neistomishljenika?

Adonis_Vernalis

Moj najuopsteniji moguci savet bi bio upravo to sto ste rekli. Man'te se politike. Ali, ostanite budni. Jer oni drugi se politike itekako cvrsto drze. A gde sam bio prilikom rascepa foruma? Pa, prisustvovao sam istom. I po hiljaditi put zazalio sto nisam Nemac. Bio bih sada plav i pegav, ali bi citava Nemacka stajala iza mene. Ovako, ovde, iza mene stoji samo moja senka.

KaBoom

Sava Nenadiæ je èovek, koji je trebao da bude sledeæi, valjda, direktor zavoda za pluæne bolesti klinièkog centra Vojvodine. Ako sam dobro razumeo. Ali definitivno znam, iz pouzdanih izvora, da ni ovaj èika Milovanèev nije ni upola èist. Reè je o fotelji.

Èovek je do¹ao iz USA, iskusan je, zna posao, a to ¹to se nekome u Novom Sadu (opet, po ko zna koji put) ne daje fotelja, to je druga prièa. Na¾alost. Oslikava se kako na na¹em fakultetu, tako i u zdravstvu i svugde. Nadam se da æe tome uskoro doæi kraj i to bolno za ove... ©to ne daju fotelju ni po koju cenu!!!!

Koliko ja znam, Milovanèev nije ba¹ toliko veliki doktor i "èist"... Ali, ko sam ja da sudim, samo obièan student...

AnaCrvena

Znala sam da je tako nesto po sredi...Sta god da je Nenic uradio,ako je uradio,ni ovaj drugi nije andjeo,sigurno.Kad vidis dva lekara kako se,preko medija,prepucavaju  :bljak:
Sve,kao,za dobrobit pacijenata  :tpapir:
Mozda.A mozda i radi licnih interesa,zavisti,da komsiji crkne krava...