Biæe buke dok se ne promeni zakon

Started by Bred, 24-08-2008, 16:25:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. Gigoviæ |
Izluðujuæi zvuk bu¹ilice sa gradili¹ta, udaranja u beton maljem, buka od autobusa, tramvaja, ali i preglasna muzika iz kafiæa, na tropskih 38 stepeni Celzijusa, svake godine muèe Beograðane i rasteruju im san. Nadle¾ni ka¾u da dok se ne promene Zakon o za¹titi ¾ivotne sredine i Pravilnik o dozvoljenom nivou buke, situacija æe ostati ista kao i do sada.

Intenzitet buke tokom dana
Op¹tina u decibelima
Savski venac 74
Vo¾dovac 73
Zemun 72
Novi Beograd 70
Èukarica 67
Palilula 66
*podaci iz 2007. godine, izvor: Gradski zavod za za¹titu zdravlja

Naime, ako ¾ivite u Skadarliji, Ulici 29. novembra, na Vraèaru, u blokovima blizu splavova ili nadomak Ade ciganlije, leti zaboravite na spavanje ili se jednostavno iselite. Sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograðani se najvi¹e ¾ale na preglasnu muziku iz ugostiteljskih objekata. Meðutim, inspektori koji izaðu na teren nemaju velika ovla¹æenja, a novèane kazne malo kog vlasnika kafiæa ili diskoteke zabrinu.
Prema reèima Tatjane ®ivkoviæ, pomoænika sekretara za inspekcijske poslove, inspekcija mo¾e da meri intenzitet buke samo sa stacioniranih izvora buke.
- Prema Zakonu o za¹titi ¾ivotne sredine koji je donet èak 1992. godine i po Pravilniku o dozvoljenom nivou buke, mi samo mo¾emo potencijalnom zagaðivaèu da nalo¾imo da izmeri nivo buke koji proizvodi stacionirani aparat. Tom prilikom dajemo i spisak kod kog registrovanog privrednog subjekta mo¾e to da se uradi - ka¾e Tatjana ®ivkoviæ, i dodaje da kazna za neobavljeno merenje buke mo¾e da iznosi èak do 200.000 dinara.
Ona je jo¹ dodala da se, ako izve¹taj poka¾e da odreðeni aparat proizvodi vi¹e buke nego ¹to je dozvoljeno, nala¾u mere zabrane kori¹æenja tog aparata i tra¾i se novi izve¹taj o sanaciji aparata.

Prema¹uju dozvoljeno
Izvor buke u decibelima
Automobil 85
Autobus 80 - 95
Tramvaj 75 - 95
Voz 80 - 100
Motocikl 90 - 105
Diskoteka 100 - 105
Razgovor 40 - 50
Buka u kancelariji 79 - 85
Usisivaè 70 - 75
Ali, ukoliko Beograðani ¾ele da bez napada histerije, zbog, na primer, preglasne muzike, doèekaju jutro, prema reèima Tajtane ®ivkoviæ, treba ¹to pre da se donese odluka o ogranièenju rada ugostiteljskih objekata.
©to se tièe buke sa gradili¹ta, ova inspekcija nema nadle¾nosti i moguænosti sankcionisanja takve buke. Ali, kako ka¾e ®ivkoviæeva, novim zakonom æe ovla¹æenja inspektora biti ¹ira, a predlo¾iæe se i izgradnja zvuènog zida na autoputu, kako bi se i taj izvor buke smanjio.
Doktorka Sne¾ana Matiæ iz Gradskog zavoda za zdravlje ka¾e da buka utièe na psihu, remeti odmor, a pogotovo ¹teti deci i trudnicama, ali i radnim ljudima.
- Buka sa gradili¹ta i nije tako opasna, jer je ona „privremena“. Mnogo je gora ona buka koja je konstantna, pa mnogi ljudi koji ¾ive u 27. marta, 29 novembra, Skadarliji, nemaju tri spojena sata da se odmore - obja¹njava doktorka Matiæ.
Da komunalna buka stvarno negativno utièe na ljudsku psihu, pokazuje i istra¾ivanje koje je utvrdilo da uèenici koji pohaðaju ¹kolu blizu velikih saobraæajnica slabije uèe i imaju lo¹iji uspeh.
Normalna i podno¹ljiva buka ide od 30 do 60 decibela, a sve ¹to prelazi 60 i ide do 95 decibela ¹teti organizmu i mo¾e da izazove o¹teæenje sluha. Ukoliko buka dostigne intenzitet od 140 decibela, ljudsko uvo je ne èuje kao zvuk, veæ je do¾ivljava kao bol.
Buka ote¾ava san, èini ga lakim, skraæuje fazu dubokog sna i na kraju vas probudi. A zna se da ste, kad vas neko ili ne¹to na silu probudi, mrzovoljni, nervozni, umorni, bezvoljni, a neki se bude i sa glavoboljom.
Ovakve simptome najpre mogu da osete Beograðani koji ¾ive na Vo¾dovcu, Savskom vencu, u Zemunu, Novom Beogradu i Èukarici jer su, prema podacima Gradskog zavoda za za¹titu zdravlja, ovo najbuèniji delovi prestonice. Ako ¾ivite na teritoriji op¹tine Savski venac, Vo¾dovac ili Zemun, tokom èitavog dana intenzitet buke je oko 75 decibela - ¹to je ravno celodnevnom tutnjanju tramvaja. Ako, pak, stanujete na Novom Beogradu, buka je tolika kao da ceo dan slu¹ate usisivaè. Pa koga to ne bi izludelo!
Dok buka na gradili¹tima i od raznih bu¹ilica, maljeva, me¹alica nadle¾ne i ne brine previ¹e jer je, kako ka¾u, sve to privremeno, ipak, dodaju da rad na gradili¹tima treba ogranièiti i po¹tovati. Meðutim, dok se ne donesu zakoni, odluke, propisi, akti i ¹ta sve ne, Beograðani mogu samo da ustaju neispavani, mrzovoljni, besni, sa jakim glavoboljama, jer sve to buka „budi“ u ljudima.


blic


--
Hvala Bogu bar za taj zvucni zid, to je svuda u Evropi po defaultu uradjeno ...  :wall:
Ko zivi pored autoputa zna kakva je nesnosna buka na istom i u 3h nocu ...  :arracher:

Enea

#1
Mislish na autoput koji prolazi kroz Beograd ili na koju drugu buku?

Bred


Enea

Pa ne znam u kom delu grada si..
Pola zivota provodim u ulici koja je na 10m od auto puta, nema tu visokih zgrada koje bi zaklonile od buke.. Dakle-buke tamo nema..
(kod 'komande)
A gde je tebi toliko buchno?

Ja planiram da ove sa skela, bez dozvola, oteram upravo merenje decibela.
Drz' mi fige.

Bred

Pa na nbgu.
I bas me cudi da nema, jednom kad sam se vracao iz grada, u 3h nocu , na min 20-30m od autoputa nisam mogao da pricam na fon od buke. Ni sam sebe nisam cuo ...

:face:

:K

Enea