Zajeèar: Lekovi na pijaci

Started by Bred, 25-08-2008, 14:46:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Zajeèar -- Uobièajena slika na zajeèarskoj pijaci je da se lekovi, poput bilo koje druge robe, svakodnevno prodaju.

Uglavnom je reè o medikamentima poreklom iz Bugarske, mada ima i onih iz Srbije, neuobièajeno jeftinih. Na "pijaènom meniju" èesto je kao u u apoteci jer mo¾ete kupiti najrazlièitije lekove, od analgetika, preko antibiotika, pa do nekih za koje ni prodavci, a ni kupci ne znaju èemu slu¾e. Svi lekovi danima stoje na suncu, a rok trajanja se, najèe¹æe, ne mo¾e videti.

Prodavci, mahom bugarski dr¾avljani, koji nisu ¾eleli da razgovaraju ispred kamere, osim ¹to æe lek prodati, daæe i struèno mi¹ljenje, a èesto i odrediti terapiju.

Lekovi su specifièna roba i moraju se èuvati u taèno odreðenim uslovima.

"Ako se neki lek ne èuva u adekvatnim uslovima, znaèi ako bude izlo¾en povi¹enoj temperaturi ili poveæanoj vla¾nosti, mogu se desiti neke hemijske reakcije, znaèi mogu da dovedu ili do gubitka dejstva nekog leka, ili mogu da dovedu do ne¾eljenih dejstava leka. Ta ne¾eljena dejstva mogu biti najbanalnija, na nivou digestivnog trakta, nekih alergijskih reakcija, ali mogu da dovedu i do ozbiljnih posledica po zdravlje pacijenta", ka¾e farmaceut Marija Milivojeviæ.

Jedinu kontrolu i zaplenu lekova na pijaci vr¹i tr¾i¹na inspekcija.

Naèelnik tr¾i¹ne inspekcije u Zajeèaru Miodrag Milutinoviæ je, u telefonskom razgovoru, rekao da sva pitanja o nelegalnoj trgovini lekovima na pijacama novinari B92 mogu da postave carini, èiji je posao da spreèi njihov ilegalan ulazak u zemlju.