Aerobi = fakultativno anaerobi?

Started by Al-Jasmina, 24-08-2006, 16:12:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Termin aeroban (ne striktno) se odnosi na fakultativno anaerobne mikrobe?
Proveravam   :>

H5N1

Aerobne nije jednako fakultativno anaerobne. Aerobne se razmnozavaju u porisustvu kiseonika, fakultativno anaerobne mogu u prisustvu kiseonika i bez ali je racionalnije (jeftinije) kultivisati ih bez kiseonika.
Sta zbunjuje: mozda kada pise u knjizi aerobna je ali razmnozava se u prisustvu ugljen dioksida?

Al-Jasmina

Zbunjujuce je definitivno! :)
kako onda to da uklopimo- aerob a razmnozava se u prisustvu CO2?

Maslacak

Quote from: H5N1 on 25-08-2006, 05:54:22
fakultativno anaerobne mogu u prisustvu kiseonika i bez ali je racionalnije (jeftinije) kultivisati ih bez kiseonika.

Hmm...zar nije racionalnije i jeftinije kultivisati ih u aerobnim uslovima (dakle sa kiseonikom), jer je postizanje anaerobnih ono sto je problematicno i skupo a ne obrnuto? :roll:

Jasmina, evo u cemu je stvar, bar mislim. U knjizi nekad i za fakultativne anaerobe pise da su aerobni, tj mislim da pre pise da se kultivisu u aerobnim uslovima - sto je logicno jer mogu (i jeftinije je - stvaranje anaerobnih je komplikovanije). Takav je npr Staphyloccocus aureus. Kada se radi o bakterijama kojima je kiseonik neophodan, onda se to obicno naglasi - kao striktni aerob.

Al-Jasmina

Na kraju uklavirih nekako... :happy:

Mislim da je tu u pitanju lapsus H5N1,
a ja nisam reagovala jer sam u glavi slozila obrnuto...
(imam ja te momente)

Mene je izludjivalo sto negde naglase striktni aerob a negde samo napisu aerob..
e to me je navelo da se zapitam why naucna zajednica, u zelji da ne smori ljude,
samo pravi literalne zavrzlame  :>

H5N1

Quote from: H5N1 on 25-08-2006, 05:54:22
Aerobne nije jednako fakultativno anaerobne. Aerobne se razmnozavaju u porisustvu kiseonika, fakultativno anaerobne mogu u prisustvu kiseonika i bez ali je racionalnije (jeftinije) kultivisati ih bez kiseonika.
Sta zbunjuje: mozda kada pise u knjizi aerobna je ali razmnozava se u prisustvu ugljen dioksida?

Da , sada sam tek uocila taj lapsus. Naravno da je jeftinije sa kiseonikom.

Al-Jasmina

..Dok ga na Zemlji jos uvek ima  :>

Izvinjavam se za off  :smile:

Becks

Pa evo za Bordatelu pertusis sam rekao na ispitu da je mikroaerofil jer zahteva 5-10% CO2, kao sto i pise u opstoj bateriologiji za mikroaerofile, ali me ona ispravi i rece aerobna.

mullala

Postojanje CO2 valjda ne iskljucuje postojanje O2 u sasvim "aerobnoj" koncentraciji?
Nisam sigurna, ali mislim da ne treba mesati da li je bakterija aerobna ili ne, sa time da li koristi CO2 ili ne. Koliko se secam to su dve odvojene kategorizacije.