Italija æe platiti Libiji pet milijardi dolara od¹tete za kolonizaciju

Started by Bred, 30-08-2008, 16:28:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta - AFP | Blic

Italija æe isplatiti Libiji pet milijardi dolara u narednih 25 godina na ime od¹tete za ¹tetu nanetu tokom kolonijalnog perioda, rekao je danas italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Berluskoni je to rekao novinarima po odlasku u grad Bengazi, oko 1.000 kilometara istoèno od Tripolija, gde æe se sastati sa libijskim liderom Muamerom Gadafijem. U Bengaziju bi trebalo da bude sklopljen sporazum kojim se izmeðu dve zemlje ureðuju nasleðeni spor iz vremena italijanske okupacije i kolonizacije Libije od 1912. do 1943. godine.
"Sporazum æe se odnositi na iznos od 200 miliona dolara godi¹nje u narednih 25 godina u vidu investicija u infrastrukturne projekte u Libiji", rekao je Berluskoni.
On je naveo da bi tim sporazumom trebalo da se "okonèa 40 godina neslaganja".
"Reè je o potpunom i moralnom priznavanju ¹tete koju je Italija poèinila Libiji tokom kolonijalnog perioda", rekao je ¹ef italijanske vlade.
Berluskoni je rekao da je meðu projektima koje æe finansirati Italija, izgradnja autoputa od zapada do istoka Libije, od Tunisa do Egipta. Sporazumom se predviða i saradnja Tripolija i Rima u borbi protiv ilegalne imigracije.