Makedonija strahuje od federalizacije?

Started by Bred, 30-08-2008, 23:52:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic
Ukoliko Makedonija uskoro ne uðe u Nato i ne dobije pozivnicu za pregovore za èlanstvo u Evropskoj uniji, doæi æe do stagnacije koja æe se odraziti na unutra¹nju politièku situaciju, odnosno do odreðene federalizacije zemlje.

Ovako eksperti komentari¹u poslednje izjave premijera Nikole Gruevskog da, ukoliko Makedonija ne uðe u NATO zbog grèkog suprotstavljanja, Vlada ima strategiju za razvoj zemlje, te ubeðenje amerièke ambasadorke u Skoplju, D¾ilijan Milovanoviæ, da Makedonija nema pozitivnu buduænost ukoliko uskoro ne uðe u NATO.
,,Makedonija æe puæi na delove koji ne bi imali nikakvu vezu sa centrom i razvijali bi se potpuno nezavisno. Praktièno, zavr¹iæemo de fakto u jednoj ekonomskoj, politièkoj i svakoj drugoj federalizaciji“, ka¾e profesor Ljubomir Frckoski, nekada¹nji ministar spoljnih poslova.
Politièki analitièar Albert Musliu istièe da je izjava amerièke ambasadorke prijateljska, a ne zastra¹ujuæa. O tome ¹ta se sve negativno mo¾e dogoditi u Makedoniji, on ka¾e: „Jedno je u sferi meðuetnièkih odnosa. Naime, albanske politièke partije su jasno najavile da ne vide drugu perspektivu osim evroatlanske integracije. Drugo je ekonomski faktor, odnosno ako mi ne mo¾emo koristiti evropske fondove imaæemo socijalne tenzije i ozbiljan odliv moguæih investitora.“
Upravo zbog te¹ke ekonomske situacije i tenziènih meðuetnièkih odnosa u Makedoniji i uop¹te na Balkanu, ovaj region je pogodno tlo za manipulisanje masa iz etnièkog ili socijalnog aspekta, ka¾u eksperti, analizirajuæi moguæu povezanost na¹eg regiona sa onime ¹to se dogaða u Gruziji, kao i postojanje dvojnog ar¹ina u pona¹anju velikih sila.
,,Neke dr¾ave bi mogle preko njihovih nacionalnih entiteta koji ¾ive u drugim zemljama da se pozivaju na referendume, koje æe jednog dana ozvanièiti i reæi æe da je to meðunarodni standard i da se prema tom standardu oni otcepljuju. Na takav naèin odreðene dr¾ave mogu ojaèati i postati velike etnièke teritorije“, ka¾e profesor Vladimir Pivovarov.