Motori æe iæi na vazduh

Started by Bred, 31-08-2008, 00:08:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Josifoviæ | Izvor: Blic

Za par godina, vozila koja koriste vazduh kao gorivo biæe svuda oko nas. Istra¾ivaèi Nacionalnog univerziteta u Tajvanu izumeli su vazdu¹ni motocikl koji ,,ide“ na kompresovan vazduh umesto benzina ili dizel goriva, a amerièke i indijske kompanije veæ du¾e vreme rade na proizvodnji automobila na vazduh.

Petina izduvnih gasova, koji se svakodnevno ispu¹taju u atmosferu, dolazi iz motora. U pitanju su upravo najopasniji gasovi: ugljen-monoksid i vodonièni ugljenik, produkti sagorevanja goriva u motoru.
Motocikl koji emituje vazduh kao izudvni gas znaèajno bi smanjio zagaðenje vazduha na planeti. Meðutim, prototip motora koga pokreæe vazduh jo¹ nije usavr¹en jer ima motor koji je neophodno pokrenuti uz pomoæ neke vrste energije. Ukoliko to bude elektrièna energija, zagaðenost æe zavisiti od tipa elektrane koji æe tu energiju proizvesti. Takoðe, vazdu¹ni motocikl ima rezervoar koji, za sada, mo¾e da primi svega devet i po litara vazduha, ¹to je dovoljno za vo¾nju du¾ine svega kilimetar i po. Istra¾ivaèi se sada trude da poveæaju rezervoar tri do èetiri puta, odnosno onoliko koliko je potrebno da motor mo¾e da preðe put du¾ine 32 kilometra bez potrebe za dodatnim punjenjem. U meðuvremenu, trebalo bi da svoju primenu u ovom motoru naðu i pumpe za vazduh.
Meðutim, dosta je struènjaka koji se bave ovom tematikom i koji tvrde da motocikl nije najbolje sredstvo za eksploataciju ove tehnologije, zbog ogranièenja u kolièini vazduha koja se mo¾e iskoristiti, sudeæi po velièini rezervoara. Oni tvrde da postoji bolja varijanta od tajvanskog motocikla, ali jo¹ uvek ne ¾ele da otkriju detalje vezane za to novo vozilo.
Pro¹le godine, indijska kompanija ,,Tata motors“ objavila je da radi na proizvodnji vozila na vazduh, koji æe uskoro predstaviti javnosti, a i amerièka kompanija ,,Zirou polu¹n motors“ planira da uskoro predstavi prototip vozila za ¹est osoba sa pogonom na vazduh. Ovakvo vozilo radi na vazduh jedino pri brzinama manjim od 56 kilometara na èas. Kada je potrebno ubrzati, vozilo poèinje da koristi gorivo koje je potrebno da zagreje vazduh, èime se njegova zapremina poveæava, pa tako ¹tedi kolièinu vazduha po preðenom kilometru. Takoðe, odreðeni procenat iskori¹æenog vazduha vraæa se u rezervoar. Ovaj sistem funkcionisaæe tako ¹to æe vozilo prelaziti put du¾ine 160 kilometara po litri goriva. Uz rezervoar sa 30 do 37 litara goriva vozilo æe prelaziti 1.300 do 1.600 kilometara. Poèetak proizvodnje amerièkog ¹estoseda planiran je za kraj 2010. ili poèetak 2011. godine.