Alarmantna nesta¹ica krvi u Beogradu

Started by Bred, 02-09-2008, 13:16:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Foto:J.Vuèetiæ  | Blic

Republièki zavod za transfuziju poziva graðane da daju krv kako bi se obezbedilo optimalno snabdevanje zdravstvenih ustanova.

Gordana Antuljevska iz Zavoda za transfuziju krvi pozvala je i sve firme i institucije da organizuju svoje zaposlene i doðu u ¹to veæem broju da daju krv. Ona je novinarima rekla da æe situacija do kraja septembra biti vrlo te¹ka jer rezerve krvi ne mogu da traju beskonaèno ukoliko priliv nije kontinuiran i ujednaèen svakog dana.
Prema njenim reèima, za Beograd je potrebno minimum 250 do 300 jedinica krvi, a u organizovanim akcijama ne oèekuju vi¹e od 40 jedinica krvi. Antuljevska je kazala da sada ima rezervi za nepuna dva dana i navela da je to dovoljne samo za rutinski rad, ali ne i za nepredviðene situacije poput saobraæajnih nezgoda.
- Nemamo dovoljno krvi za nepredviðene situacije, saobraæajne nezgode ili transplantacije, za koje je sada centar potpuno spreman i koje mogu da se u svakom trenutku dogode. Na¾alost, sa ovom kolièinom krvi mi nismo u moguænosti da transfuziolo¹ki damo adekvatnu podr¹ku - istakla je Antuljevska.
Omladinci Demokratske stranke Srbije organizovano su dali krv u Zavodu za transfuziju krvi Srbije.
Predsednik omladine te stranke Dragan Danièiæ apelovao je na mlade da dobrovoljno daju krv i da ujedno time provere svoje zdravstveno stanje i spasu neèiji ¾ivot.
Danièiæ je istakao da Ministarstvo zdravlja preko zakonske regulative treba da spreèi pojave nesta¹ice krvi i tako podstakne sve vi¹e graðana da daju krv. Ta stranka je akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovala kako u glavnom gradu, tako i u svim centrima okruga u Srbiji, rekao je Danièiæ.

maYes

ja sam dala krv dva puta do sada, toliko sam i mogla. ali, razocarali su me u sledecem: moja krvna slika u vreme drugog vadjeja je bila uzasna (anemija, visok holesterol), a oni mi nisu apsolutno nista javili, sto ipak mislim da bi bilo korektno, a pre svega odgovorno, a sve podatke moje su imali, jer ih, naravno, uzimaju prilikom davanja.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Predsednik Srbije Boris Tadiæ dobrovoljno je danas dao krv i tom prilikom pozvao graðane Srbije da "u ovim te¹kim momentima" poka¾u solidarnost, kako sa sugraðanima koji nemaju grejanje, tako i sa onima kojima je potrebna krv.

Tadiæ je u Zavodu za transfuziju Srbije rekao da Srbiji sada, pored gasa, nedostaje i dobrovoljnih davalaca krvi i pozvao "sve one koji su spremni da poka¾u solidarnost" da daju krv.

"Ovo je jedan simbolièni gest, gest koji ne boli. Zdravo je dati krv, ali je veoma va¾no pokazati solidarnost u ovim hladnim danima sa ljudima koji nemaju grejanje", rekao je Tadiæ.

Predsednik Srbije je poruèio da je solidarnost "ono ¹to nam treba u ovim te¹kim momentima".

"Pozivam sve koji mogu da daju krv da pomognu drugima i da na taj naèin pokrenu jednu novu energiju u Srbiji, ne samo energiju solidarnosti, veæ i odgovornost za izazove i isku¹enja sa kojima se danas suoèavamo", istakao je Tadiæ.

b92