Nova laserska operacija tumora na mozgu bez otvaranja lobanje

Started by Bred, 05-09-2008, 16:52:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta-AFP |

Francuski nauènici su uspeli da uni¹te tumore u metastazi u mozgu uz pomoæ lasera, bez otvaranja lobanje i kontroli¹uæi operaciju pomoæu magnetne rezonance.

"Prvi smo upotrebili tehniku lasera sa zatvorenom lobanjom, uz pomoæ magnetne rezonance kao kontrole, kako bismo izbegli neke komplikacije", rekao je Aleksandar Karpentije, koji je bio na èelu ekipe neurohirurgu tokom intervencije uraðene u Parizu. Hirur¹ka intervencija je uraðena pod lokalnom anestezijom na lobanji, gde je napravljena rupa od tri milimetra kako bi se provukao laser. Specijalisti su sproveli operaciju na osam pacijenata, koji su bili budni i svesni tokom intervencije.
"Pacijenti su imali cerebralne metastaze, koje su poticale iz raznih vrsta raka  pluæa ili dojke i veæina njih je bila rezistentna na terapiju", rekao je neurohirurg. Opisujuæi intervenciju, on je rekao da kada je tumor lokalizovan, do njega se sprovede laser, koji ga "pr¾i dva do tri minuta" do njegovog nestajanja.
"Toplota koju ispu¹ta laser, proverava se svake tri sekunde kako ne bi pre¹la 90 stepeni", rekao je neurohirurg i dodao da pacijent ne oseæa ni¹ta i mo¾e da izaðe iz bolnice 14 sati posle operacije.


BLIC