NASA u potrazi za vanzemaljcima

Started by Bred, 05-09-2008, 17:05:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Blic

Amerièka nacionalna agencija za istra¾ivanje kosmosa (NASA) planira da ra¹iri svoju delatnost u potrazi za vanzemaljskim civilizacijama, za ¹ta je izdvojila sredstva za stipendije istra¾ivaèa koji æe poku¹ati da otkriju ¾ivot na planetama koje se nalazi izvan Sunèevog sistema.

Stipendija nosi ime Karla Sagana, jednog od osnivaèa amerièkog planetarnog dru¹tva, èuvenog astrofizièara i popularizatora kosmièkih istra¾ivanja. Èetiri ili pet stipendija u iznosu od po 60.000 dolara biæe dodeljivane jednom godi¹nje.
Istra¾ivaèi najvi¹eg stepena obrazovanja radiæe na podacima koje NASA treba da dobije od kosmièkog teleskopa "Kepler", koji æe moæi da "opi¹e" do 100.000 zvezda, a èije je lansiranje planirano naredne godine, navodi agencija Itar ta¹.
Nauènicima je do sada poznato vi¹e od 300 egzoplaneta (planeta koja ne obilazi Sunce) koje se nalaze u 246 planetranih sistema.
"Na kojoj od njih ima ¾ivota je pitanje na koje treba da se odgovori u buduænosti", rekao je direktor Instituta NASA Èarls Bejman, dodajuæi da "veruje da je nauka 21. veka u stanju da na to da odgovor".

frckica-j

Quote from: Bred on 05-09-2008, 17:05:00

"Na kojoj od njih ima ¾ivota je pitanje na koje treba da se odgovori u buduænosti", rekao je direktor Instituta NASA Èarls Bejman, dodajuæi da "veruje da je nauka 21. veka u stanju da na to da odgovor".

Da, ali da li smo mi u stanju da prihvatimo taj odgovor? Nije nam dovoljno ¹to diskrimini¹emo sve ¹to je drugaèije, a tek male zelene... (Ako su zeleni uop¹te...Ili mali...)

Bred

Ne, nismo u stanju. Ali verujem da ce biti vremena da se narod "pripremi" ...  :wink:

frckica-j

Skoro je kod nas bila neka amerièka serija o vanzemaljcima. Nije DosijeX nego neka druga. Milsim "Prvi kontakt". Ili su tako nekako preveli naslov. Prikazivali su je petkom i jednog dosadnog petka, kad nisam oti¹la van, poènem da gledam neku epizodu. Momentalno sam prestala kada sam skontala da vanzemaljci okupiraju ljudska tijela i ¾ele da nas smaknu, pa onda amerièki nauènici kreæu u hajku za njima. Zvuèi poznato? Ne znam kako to uvijek vanzemaljci ¾ele da zbri¹u nas ljude, a mi se uvijek moramo braniti. Ne, mi nikad ne napadamo... 

Bred

to je za sadasnji trenutak SF i stvarno malo verovatno ako logicki razmisljamo ...  :wink: :ball2:

dirigent

Zasto bi iko ikog hteo da zbrise u svemiru. To je ko kada bi se dve komsije otimale za jednu sljivu , a naokolo 500 km2 plodne nicije zemlje.

frckica-j

Zato ¹to je to u ljudskoj prirodi. Nije fazon uzeti nièiju zemlju ba¹ zato ¹to je nièija. Fazon je da se zakrvi¹ sa nekim dok ti njemu ne otme¹ ¹ljivu ili on od tebe. Jer tad si faca. I onda se zakrvite oko meðe. I onda... Ma ostatak je poznat. Ljudska priroda, bojim se. Pohlepa i prokletinja duboko ukopana u nama...Na¾alost.

Bred

ok ljudska ali kako mozemo znati da je takva i vanzemaljska???  :lol3:

frckica-j

U tome je i bila moja poenta!!!
U svim filmovima, serijama i sl. uvijek su vanzemaljci ti koji hoæe nas da istrijebe. Za¹to bi to bilo tako? Ima jedna izreka na tu temu: Uvijek sudi¹ drugima prema sebi. Eto, zato!